„Praştia lui David“ a ajuns în mâinile ruşilor. Moscova poate afla cum să învingă cel mai performant sistem antirachetă israelian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata rusă intrat în posesia unuia dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană ale Israelului, numit ”Praştia lui David”. Experţii militari spun că astfel creşte probabilitatea ca Moscova să afle cum poate învinge acest sistem avansat, conceput pentru a distruge în zbor rachetele balistice.

Cea mai avansată rachetă sol-aer israeliană trasă din sistemul de rachete numit  „ Praştia lui David“ a ajuns în Rusia, după ce a fost găsită intactă în Siria, scrie presa rusă.

Racheta a fost trasă pe 23 iulie 2018, iar forţele siriene trimise la faţa locului au găsit racheta doar  uşor deteriorată de impact. Racheta a fost dusă apoi într-o bază ruso-siriană, unde a fost transferată la Moscova pentru ca inginerii ruşi să o examineze.

Israelul le-a folosit pentru a doborî rachetele ruseşti lansate de trupele siriene spre teritoriul israelian. Una dintre rachetele israeliene s-a autodistrus după ce a devenit clar că cele siriene nu vor ajunge în Israel, dar  o rachetă israeliană a căzut pe teritoriul Siriei. ”Praştia lui David” este o rachetă de interceptare cu rază medie de acţiune produsă de compania israeliană Rafael Advanced Defense System. O variantă a acesteia este produsă şi de compania americană Raytheon, în cadrul programului de înlocuire a versiunii mai vechi a rachetei Patriot.

Performanţele sistemului „Praştia lui David“

Imagine indisponibilă

În Israel, ”Praştia lui David” a intrat în dotarea armatei în 2017, iar în iulie 2018 a avut loc prima utilizare în lupta a sistemului. Un document oficial publicat de  Rafael Advanced Defense System descrie sistemul „Praştia lui David“ ca o soluţie eficientă de apărare împotriva rachetelor de artilerie cu rază mare de acţiune, a rachetelor balistice cu rază scurtă de acţiune, a rachetelor de croazieră şi ameninţărilor clasice ale apărării antiaeriene, precum şi a forţelor desfăşurate pe front.

Sistemul include un centru de gestionare , o serie de interceptori, un radar multi-misiune pentru detectare şi monitorizare, precum şi sisteme de control al armelor (WCS). Arhitectura sistemului „Praştia lui David“ este modulară şi este destinată să se integreze cu alte sisteme de apărare, oferind astfel o anvelopă de protecţie cuprinzătoare şi completă. Sistemul de interceptoare include patru unităţi de tragere a rachetelor, cu 12 interceptoare Stunner în fiecare unitate.

În urmă cu un an, corespondentul  publicaţiei „Defense israelienne“, Dan Arkin, a vizitat Batalionul „Praştia lui David“ şi a discutat cu comandantul său, locotenent-colonelul Kobi Regev, care a explicat implementarea şi conceptul operaţional al sistemului care diferită de cel al altor sisteme de apărare aeriană. "Bateria şi radarul interceptor nu sunt dislocate în apropierea zonei sau oraşului pentru a fi protejate, deoarece sistemul „Praştia lui David“ este dotat cu o anvelopă de protecţie care acoperă întreaga ţară. Nu trebuie să ne desfăşurăm în apropierea unei zone pentru a o proteja ", a spus locotenent-colonelul Regev.

Imagine indisponibilă

Uzi Rubin : Ruşii nu vor fi surprinşi de ceea ce vor vedea

„Fiecare armată din lume ţine cont de faptul că o rachetă trasă de cealaltă parte va cădea în mâinile inamicului. În realitate, singura surpriză cu interceptorul din „Praştia lui David“ este că a căzut în mâinile Rusiei. Bine că nu a ajuns în posesia Iranului, ceea ce este o veste bună pentru noi ", spune Dr Uzi Rubin, citat de presa israeliană. 

De asemenea, Rubin subliniază că, spre deosebire de sirieni şi iranieni, Rusia are experienţă în domeniul rachetelor şi ar fi greu de crezut că vor fi surprinşi de ceea ce vor vedea“. Potrivit lui Rubin, preşedintele rus Vladimir Putin a dezvăluit recent rachete ruseşti cu „unele părţi care sunt mai bune decât cele ale americanilor”.

Rubin respinge afirmaţiile potrivit cărora interceptorul israelian a căzut fără să se fi deteriorat, considerând scenariul „aproape imposibil”.

"Nu există nicio rachetă care să aterizeze  intactă şi, chiar dacă racheta nu îşi atinge ţinta, aceasta nu rămâne completă şi loveşte solul cu o forţă de impact imensă."

Rubin spune că, chiar dacă racheta este spartă, ea ar putea fi încă examinată şi studiată. „Fiecare rachetă poate fi analizată”, spune el.

Va fi o mare problemă pentru unele ţări care cumpără aceste sisteme

Dar alti experţi sunt de altă părere. „Acest lucru este alarmant. Dacă aş fi fost o companie precum Rafael, aş începe să devin nervos”, a spus Ayan Williams, expert de la Centrul de Studii Internaţionale Strategice. El a adăugat că alarmant nu este că Rusia va începe să copieze sistemul israelian pentru propriile nevoi, ci că şi alte ţări ar putea face acest lucru.

 „Dacă Iranul va primi tehnologia, în doi ani vom vedea că are un sistem identic”, a spus el. Rusia poate studia arma capturata şi să afle cum să învinga în luptă ”Praştia lui David”. Va fi o mare problemă pentru unele ţări, cum ar fi Polonia, care cumpără aceste sisteme, ca să nu mai vorbim de Israel. Publicaţia chineză SINA a mai scris că Statele Unite şi Israelul au cerut Rusiei să returneze racheta. Dar cererile au rămas fără vreun raspuns.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite