Povestea răpirii celor 300 de eleve, reconstituită de fetele care au evadat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Participanţi la un protest pentru urgentarea autorităţilor din Nigeria să lanseze operaţiuni de căutare a fetelor răpite de Boko Haram. FOTO Reuters
Participanţi la un protest pentru urgentarea autorităţilor din Nigeria să lanseze operaţiuni de căutare a fetelor răpite de Boko Haram. FOTO Reuters

O parte dintre elevele răpite de membrii grupării teroriste Boko Haram au reuşit să evadeze pe cont propriu şi au povestit experienţa lor din timpul sechestrării şi fuga de paznicii lor înarmaţi. Locuitorii din Nigeria sunt furioşi din cauza incompetenţei oficialilor de a salva cele 276 de fete încă dispărute de aproape o lună, lor alăturându-se personalităţi din toată lumea care au demarat o campanie de solidaritate pe reţelele de socializare.

Fetele au descris cum bărbaţii înarmaţi au dat ordin sutelor de eleve să se adune în afara internatului şcolii unde petreceau noaptea, iar alţi membri ai grupării furau mâncarea din magazia şcolii. „Ne-au dus la poarta principală a şcolii şi au adus maşinile în care au pus toată mâncarea pe care au furat-o şi ne-au cerut să ne urcăm în ele”.

„Fetele care nu erau deja încălţate şi care nu purtau văluri au fost trimise să-şi ia încălţămintea” şi să-şi acopere capul, iar agresorii au început „să incendieze şcoala”, a continuat una dintre cele trei fete intervievate.

Fetele au fost duse în pădure, unde au fost păzite în permanenţă de bărbaţi înarmaţi. Au fost ameninţate că orice tentativă de evadare va fi pedepsită şi că paznicii lor nu vor ezita să le împuşte.

O altă elevă a povestit că s-a tras în ea şi că a fost rănită de un glonţ atunci când a încercat să fugă. Ea a fost trimisă să ia apă şi a profitat de faptul că s-a îndepărtat suficient de mult de grupul de bărbaţi.

„Eu am fost una dinte cele alese să gătească”, a povestit o elevă de 16 ani. Ea a continuat spunând că în timp ce gătea mâncarea furată de agresori, a pus la punct un plan de evadare împreună cu alte fete care îndeplineau aceeaşi sarcină ca ea. Deşi fetele erau în permanenţă supravegheate, tânăra a spus că vorbeau suficient de început pentru a nu fi desluşită conversaţia lor.

Ele au cerut răpitorilor să le permită să se îndepărteze pentru a-şi îndeplini nevoile fizice şi au început să fugă imediat ce au ieşit din câmpul lor vizual. Fetele au fugit timp de două ore până au întâlnit oameni.

Părinţii celorlalte 276 de fete răpite pe 15 aprilie sunt furioşi şi îndureraţi deoarece autorităţile nigeriene nu reuşesc să se mobilizeze pentru a salva grupul de eleve. Ei au spus că forţele de securitate nu au organizat nicio misiune de căutare până în prezent şi că nu pot merge de unii singuri să le caute deoarece nu au echipament pentru a face faţă teroriştilor bine înarmaţi şi pentru că ar pune şi mai mult în pericol vieţile fiicelor lor.

Acestor părinţi li s-au alăturat celebrităţi din toată lumea, de la Prima Doamnă Michelle Obama până la laureata premiului Nobel pentru pace Malala Yousafzai, actori şi cântăreţi de la Hollywood. Pe Twitter a fost lansată o campanie de solidaritate, folosind hashtag-ul #SaveOurGirls.

Deşi mai multe ţări şi-au oferit ajutorul pentru a contribui la căutarea fetelor dispărute, printre care Statele Unite, Canada, Franţa, preşedintele nigerian Jonathan Goodluck a refuzat intervenţiile străine timp de mai multe săptămâni, contribuind la apariţia unui scandal de proporţii internaţionale privind erorile care au împiedicat găsirea fetelor.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite