Povestea dezertorului nord-coreean care a trecut graniţa printre gloanţele foştilor camarazi. „Am comis un delict care a dus la moartea cuiva”

Povestea dezertorului nord-coreean care a trecut graniţa printre gloanţele foştilor camarazi. „Am comis un delict care a dus la moartea cuiva”

FOTO Captură Video

Dezertorul nord-coreean în vârstă de 24 de ani care a reuşit să treacă graniţa pe teritoriul Sudului, sub o rafală de gloanţe din partea foştilor camarazi, a fost implicat într-un delict „care a dus la moartea cuiva”, relatează Business Insider care citează un ziar din Coreea de Sud.

Ştiri pe aceeaşi temă

Militarul nord-coreean, Chung-sung Oh, şi-a mărturisit presupusa faptă, potrivit oficialilor serviciilor de informaţii de la Sud care încearcă să afle toate detaliile despre dezertor, fiind o procedură standard. Oficialii au mai subliniat că analizează toate circumstanţele morţii respective, inclusiv dacă a fost vorba de o crimă sau un accident.
 
Un reporter de la o altă publicaţie coreeană a declarat că în decembrie a primit un raport asemănător, neconfirmat, în care se presupune că dezertorul a fost implicat într-un accident de maşină care viza încă o persoană şi poate că a fugit de teamă că urmează să fie pedepsit.
 
Surse guvernamentale spun că Oh, care încă se reface după rănile de gloanţe, are o atitudine nepăsătoare. Aceleaşi surse au mai relatat că testimonia dezertorului pare că se schimbă în funcţie de starea sa de spirit. Investigaţia se aşteaptă să se lungească dincolo de luna februarie.
 
Dacă amănuntele declaraţiei lui Oh se vor dovedi adevărate, asta ar putea complica procedurile şi ar putea chiar să-I fie retrase beneficiile oferite dezertorilor nord-coreeni, mai scrie ziarul de la Sud. Totuşi, pentru că guvernul Coreei de Sud nu are un tratat de extrădare cu Phenianul, Oh nu este în pericol să fie trimis înapoi, peste graniţă.
 
În acelaşi timp, oficialii serviciului de informaţii de la Seul au respins în mod public mărturia lui Oh şi au precizat că cei implicaţi în incident „nu au făcut niciodată o declaraţie de acest fel”. Instituţia guvernamentală responsabilă cu relaţiile faţă de Coreea de Nord a declarat că nu poate confirma incidentul de vreme ce investigaţia este încă în curs.
 
Ştirile care-l vizează pe Oh au devenit un subiect fierbine în Coreea de Sud după ce acesta din urmă după ce în presă au apărut mai multe filmări cu evadarea sa dramatică din luna noiembrie. 
 
 
În noiembrie, comandamentul ONU publica imagini video cu militarul rănit, în timp ce era urmărit de grănicerii nord-coreeni.
 
Soldatul care a dezertat, ale cărui grad şi identitate nu au fost dezvăluite, a fost rănit grav, fiind lovit de cinci sau şase ori în grindina de gloanţe, în timp a evadat peste graniţă pe 13 noiembrie. El a fost transportat de un elicopter militar american într-un spital din Suwon, la sud de Seul.
 
După ce s-a trezit din operaţie pe patul de spital, nord-coreeanul a avut o solicitare neaşteptată.
După ce şi-a confirmat faptul că se află în Coreea de Sud, omul a cerut să asculte nişte pop sud-coreean, au precizat surse citate de ziarul Dong-a Ilbo.
 
Oficialii de la Seul sperau ca tânărul să fi fost atras de muzica sud-coreeană, pe care autorităţile o folosesc şi ca armă psihologică împotriva regimului de la Phenian.
 
Muzica grupului Twice şi a altor trupe sud-coreene urlă în difuzoarele instalate în zona demilitarizată (DMZ) dintre cele două state.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările