Fundamentalismul islamic în televiziune: Postul TV din Egipt unde toate chipurile femeilor sunt ascunse

Fundamentalismul islamic în televiziune: Postul TV din Egipt unde toate chipurile femeilor sunt ascunse

Emisiunea de ştiri satirică a postului Maria TV FOTO: sfgate.com

Singurul chip care poate fi văzut în studioul unui post de televiziune islamic pentru femei, nou înfiinţat în Egipt, este cel al unei păpuşi. Angajaţii sunt doar femei, acoperite din cap până-n picioare, singura parte vizibilă a corpului fiind ochii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Postul de televiziune islamic din Egipt, Maria TV, este condus numai de femei. Fie că vorbim de cameramani, de prezentatori TV sau de invitaţi, cu toţii au în comun acelaşi sex.
 
Ele nu-şi pot arăta feţele în timpul transmisiunilor şi niciunui bărbat nu-i este permis să intre în direct.
 
Îmbrăcate în robe lungi, negre, cu feţele acoperite cu eşarfe şi purtând mănuşi în culori închise,  singurul semn distinctiv rămâne tonalitatea vocii sau caracteristicile ochilor.

Gama de spectacole este variată, de la emisiuni dedicate frumuseţii, în care prezentatorii discută diverse tehnici de make-up fără să arate nicio imagine, la emisiuni despre medicină şi căsătorie. Păpuşa este folosită într-o emisiune satirică de ştiri.

„Chiar dacă aţi umplut întreaga casă cu lumânări, nu vă supăraţi atunci când soţul vine de la serviciu după o zi lungă de muncă şi nu observă”, spune  Abeer Shahin, prezentatoarea emisiunii „Primul an de căsătorie.”

Schimbările politice din Egipt au favorizat lansarea postului Maria TV

Postul TV a fost lansat sâmbătă, odată cu începerea Ramadanului, luna sfântă islamică şi reprezintă conceptul lui Ahmed Abdullah, proprietarul postului Ummah TV, supus represiunilor pe timpul regimului fostului dictatori Hosni Mubarak.

În trecut, vechiul regim a luat măsuri drastice împotriva islamiştilor conservatori, foarte mulţi opozanţi musulmani fiind închişi.


Ummah TV a fost percheziţionat de mai multe ori de forţele de securitate, iar în 2008 postul a fost închis. Însuşi Ahmed Abdullah, cunoscut şi drept Abu Islam, a fost închis de mai multe ori, cea mai mare perioadă de retenţie fiinde de 22 de zile.

Postul a fost relansat anul trecut, după ce gruparea fundamentalistă „Frăţia Musulmană” a devenit cea mai influentă forţă politică, după căderea regimului Mubarak.

Islamismul conservator şi perspectiva sa unică asupra vestimentaţiei femeilor devin tot mai populare pe scena culturală a Egiptului, iar lansarea postului Maria TV a venit să răspundă aşteptărilor unui segment tot mai mare de populaţie.

O nouă eră a femeilor musulmane

Abu Islam susţine că femeile nu trebuie neapărat să-şi dezvăluie frumuseţea pentru a se face remarcate.

„Inaugurez o nouă eră, a femeilor care poartă niqab (vălul care acoperă chipul musulmancelor) şi un nou tip de femeie”, a declarat Abdallah.

Eforturile acestuia de a promova o nouă imagine a femeii se reflectă în schimbările culturale ce au avut loc în Egipt după ce regimul secular al lui Hosni Mubarak a fost înlăturat în urma revoluţiei de anul trecut, iar musulmanii conservatori au preluat puterea.

În urmă cu un deceniu, moda niqab-ului era exterm de rară în Egipt, iar cele mai multe femei musulmane purtau o eşarfă ce le acoperea părul, nu şi faţa.

Maria TV şi-a propus să reintroducă moda niqab-ului şi, în acelaşi timp, să dea valoare femeii într-o societate patriarhală. Foarte multe dintre aceste femei sunt sincere în afirmarea şi apărarea propriilor credinţe, în ciuda criticilor de care au parte.

Producătorul executiv al postului Maria TV, Aalaa Ahmed, însăşi fiica lui Abu Islam, ia apărarea postului de televiziune, spunând că era timpul ca o echipă de femei să prezinte ceva destinat exclusiv femeilor.

„Ating un sector al societăţii care nu a mai fost atins până acum”, afirmă aceasta.

„Vreau să dau copiilor posibilitatea de a vedea aceste femei şi de a spune «Vreau să fiu şi eu aşa»... să creez o generaţie care să adopte modelul oferit de Maria TV”, a declarat Abdallah.


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările