Postarea care a mişcat Iranul: „Aici, singura soluţie e să mori!“. Ce spun oamenii în mediul online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de iranieni au ieşit, sâmbătă seară, pe străzi, scandând împotriva regimului
Mii de iranieni au ieşit, sâmbătă seară, pe străzi, scandând împotriva regimului

În ultimele 24 de ore, după ce s-a aflat că regimul de la Teheran a doborât avionul ucrainean cu o rachetă, ucigând 176 de pasageri aflaţi la bord, iranienii au luat cu asalt reţelele de socializare.

Cum în Iran presa e controlată sută la sută de stat, oamenii n-au posibilitatea de a-şi exprima comentariile, în mod liber, la articolele şi ştirile pe care le citesc. Aceste comentarii sunt filtrate, fiind aprobate doar cele neutre sau cele în care oficialii ţării sunt lăudaţi.

În aceste condiţii, diferite pagini de Facebook, Instagram sau Twitter au devenit locurile în care iranienii se exprimă liber, strigându-şi indignarea faţă de ceea ce se întâmplă în ţara lor. Cu precizarea că inclusiv Facebook-ul e filtrat în Iran şi, pentru a-l folosi, oamenii trebuie să folosească diferite programe prin care să-şi modifice IP-ul. 

În valul de reacţii din ultimele 24 de ore, o postare de pe Facebook s-a viralizat, deoarece a descris, în doar câteva rânduri, realitatea tragică din Iran.

Ce s-a scris?

În Iran, dacă eşti protestatar, eşti ucis.

Dacă eşti sclav al regimului, mori călcat sub picioare, în mulţime.

Dacă eşti printre oamenii regimului, americanii te spulberă.

Dacă vrei să fugi din această ţară ruinată, fie îţi cade avionul, fie îl doboară şi tot mori.

Dacă nu faci nimic, cade în prăpastie autobuzul în care eşti sau mori din cauza plouării aerului.

Aici, singura soluţie e să mori!

   

Alte comentarii postate de iranieni pe Facebook

*Spun că a fost o „eroare umană“. Dar ăştia sunt oameni care să comită o eroare umană? O adunătură de criminali care formează Republica Islamică.

*Şahul măcar a avut decenţa de a spune „Am auzit ecourile Revoluţiei voastre şi plec“. Ăştia n-au nimic, nu sunt nici măcar oameni care să facă aşa ceva.

*Să vină unul şi să-mi explice mie ce înseamnă „eroare umană“ în lansarea unei rachete? Cum adică „eroare umană“? Adică, a apăsat butonul din greşeală şi a lansat-o?

*Mi se striveşte inima de durere când mă gândesc la studenţii care au fost la bordul avionului, la talentele acestei ţări, la minţile lor sclipitoare, la copiii care s-au urcat în avion, cu zâmbete pe buze, cu familiile lor, la toţi pasagerii avionului, genii sau analfabeţi, care într-o secundă au trecut de la bucuria unei călătorii la moartea lor. În urma lor, au rămas doar lacrimi. Condoleanţe tuturor familiilor îndurerate.

*Nenorociţilor, şi o vacă ar conduce ţara asta mai bine decât voi! Akhund (n.r. - cei care au turban pe cap) trebuie să plece! V-aţi transformat generalul (n.r. - Ghasem Soleimani) în erou, aţi jelit trei zile pentru el, dar nu daţi doi bani pe o sută şi ceva de oameni, unii dintre ei adevărate genii. Moarte regimului Islamic de la primul la ultimul om!

*Au crezut că pot băga repede mizeria pe sub preş, dacă adună urmele avionului din locul în care s-a prăbuşit. Când şi-au dat seama că vin experţii din străinătate şi îşi dau seama ce s-a întâmplat, au fost nevoiţi să-şi recunoască nenorocirea. Dacă ar fi fost o cursă internă, ar fi spus până la capăt că a fost o defecţiune tehnică sau alte minciuni similare. 

*Acest regim e cel mai nenorocit, cel mai mincinos, cel mai fricos, cel mai murdar din întreaga lume. Că aţi comis o eroare umană sau nu nu mai contează. Aţi fost nişte criminali din prima zi, dar şi nişte incompetenţi.

CITEŞTE ŞI:

Nadia din Iran face praf regimul de la Teheran: „Sunt una dintre milioanele de femei pe care le-aţi umilit!“

VIDEO Iranul „fierbe“: „Moarte dictatorului! Moarte mincinosului!“. Studenţii, primiţi cu gaze lacrimogene

Fuga Nadiei, reeditată în Iran: Cea mai iubită sportivă a ţării a plecat în Olanda şi s-a pozat fără vălul islamic

Perspectiva unui jurnalist iranian stabilit în România: Cine sunt bocitorii lui Soleimani

VIDEO Bocitori de profesie: Dovada că în Iran se plânge la comandă

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite