Porţile infernului se deschid în Orientul Mijlociu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramadi - Orientul Mijlociu FOTO Reuters

Au fost mesele de Sărbători. Multe, pline peste măsură. Au fost vacanţele. Vine succesiunea de mese şi sărbători de zilele de naştere, mulţi sfinţi, multe onomastici de prăznuit. Cui să-i mai pese că lumea de dincolo de uşa noastră începe să ardă cu flăcări din ce în ce mai mari, se succed exploziile violente care răstoarnă ce mai rămăsese din echilibrul mereu precar din Orientul Apropiat?

Sunt semnale teribile care anunţă că se intră într-o fază extrem de dură a războiului inter-confesional, cel în care state (Liban, Siria, Irak, Afganistan, Egipt) sunt silite să mobilizeze forţele armate şi să le folosească în regim de război fie pentru a stăvili ridicarea forţelor islamice fundamentaliste, fie pentru a recupera oraşe deja cucerite de facţiuni armate Al Qaeda, fie pentru a interveni de o parte sau alta a războiului religios care a cuprins societatea în ansamblul său. Cu sprijin direct financiar şi militar din partea statelor învecinate. Cu armate de mercenari închiriaţi în mare viteză din insulele unde grupuri de dogs of war îşi oferă serviciile 24 de ore din 24. Cu participarea entuziast-fanatică a unor tineri europeni, mulţi, cu creierele spălate de propaganda din diferitele capitale occidentale, din acele centre educative musulmane, descoperite târziu ca fiind reale „tabere de pregătire ideologică”. Dar având şi tineri foarte bine antrenaţi, de o parte şi de alta a baricadei, cei care deja au mulţi ani de experienţă la activ, cei veniţi din Afganistan, Cecenia, Daghestan..

Dar, să nu uităm asta, beneficiind cu toţii de armamentul sosit din Europa, după ce UE a ridicat embargoul asupra livrărilor de echipamente către rebelii sirieni, sute de tone de arme, muniţii şi echipamente  care, evident, în ciuda angajamentelor solemne pe toate cărţile sfinte aflate la dispoziţie, au ajuns foarte rapid în posesia tuturor taberelor insurgente. Care, acum, logic, se bat feroce între ele pentru supremaţie…

Occidentul pare, din nou, depăşit şi neputincios. Fără niciun fel de şanse de a putea impune o soluţie sau măcar de a amorsa un drum spre rezolvarea multiplelor conflicte care au reizbucnit, brutal, exact din momentul în care SUA şi aliaţii săi din operaţiunea pentru lichidarea lui Saddam Hussein proclamau victoria finală. Vă mai amintiţi discursul solemn de pe port-avion rostit de Preşedintele George W. Bush, plin de toate poncifele mediatice imaginabile şi butaforia eroică de tip western din secolul XXI?

Fals. Ceva ce nu a servit nimănui şi care a deschis Cutia Pandorei: au început irakienii să-i vâneze pe americani şi pe toţi cei bănuiţi ca fiindu-le aliaţi, se bat acum între ei (şiiţii cu suniţii, kurzii aliindu-se cu fiecare tabără, dar luptând câteodată şi împotriva tuturor), dar sunt invadaţi acum şi de trupe Al Quadea care, în acest moment, deţin controlul a două oraşe strategice…Un război care a făcut între 119,973 - 132.793 de victime civile, numărul deceselor (inclusiv trupe combatante) fiind de 184.000. Este estimarea cea mai blândă, dată de site-ul iraqbodycount. org, o alta, dată de revista britanică The Lancet, estimând o cifră cuprinsă între 750.000 şi 1 milion de morţi (victime civile şi trupe irakiene). Un conflict care a costat doar pe contribuabilii americani suma de 811 miliarde $, o cifră care continuă şi va continua să crească, spune Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie, ajugând la 3000 de miliarde $, prin adăugarea costurilor reprezentate de spitalizarea şi tratamentul soldaţilor răniţi sau reveniţi cu disabilităţi permanente.

Iată graficul pierderilor umane (realizat de site-ul american citat anterior) şi un update al pierderilor pe ultimele luni şi zile - victime civile şi militare. Cifrele vor exploda cu adăugirile pentru ultimele 48 de ore…

grafic victime in orientul mijlociu foto iraqbodycount.org

Friday 3 January: 45 killed

Falluja: 32 killed in clashes. 
Mosul: 2 by IEDs. 
Tarmiya: 1 policeman by gunfire. 
Ramadi: 2 policemen in clashes. 
Jurf al-Sakhar: 1 policeman by IED. 
Baghdad: 4 by IEDs, 2 bodies found in the river. 
Abu Ghraib: 1 Sahwa member by gunfire.

Thursday 2 January: 62 killed

Anbar: 31 reported dead in 4-day clashes. 
Balad Ruz: 19 by suicide car bomber. 
Baghdad: 9 by gunfire, IEDs. 
Mosul: 1 by IED, 1 body. 
Falluja: 1 by mortars.

Wednesday 1 January: 8 killed

Mosul: 6 by car bomb, gunfire. 
Falluja: 1 policeman in clashes. 
Rutbah: 1 policeman by suicide car bomber.

Tuesday 31 December: 22 killed

Baghdad: 15 by bombs, gunfire. 
Mosul: 2 by gunfire. 
Ramadi: 5 by gunfire. 

DECEMBER TOTAL: 983 civilians killed.

9,475 KILLED THIS YEAR

Monday 30 December: 31 killed

Baghdad: 8 by IEDs, gunfire. 
Ramadi: 3 in clashes. 
Mosul: 9 by gunfire, IEDs. 
Abu Ghraib: 3 bodies. 
Beiji: 3 bodies. 
Tikrit: 1 policeman by IED. 
Shirqat: 1 policeman by suicide car bomber. 
Muqdadiya: 1 imam by gunfire. 
Tuz Khurmato: 2 policemen by IED. 

December casualties so far: 961 civilians killed.

Over 9,400 killed this year.

Sunday 29 December: 20 killed

Baghdad: 7 by gunfire. 
Abu Ghraib: 4 Sahwa members by gunfire. 
Mosul: 3 by gunfire. 
Baquba: 1 by IED. 
Beiji: 1 policeman by gunfire. 
Muqdadiya: 2 by gunfire. 
Iskandariya: 1 by IED. 
Hajaj: 1 Sahwa member by suicide car bomber.

December casualties so far: 930 civilians killed.

Over 9,400 killed this year.

Saturday 28 December: 25 killed

Ramadi: 6 by gunfire. 
Mosul: 6 policemen in separate attacks, 1 professor by gunfire. 
Tikrit: 4 policemen by gunfire. 
Ramadi: 1 body. 
Falluja: 3 policemen by gunfire. 
Shirqat: 3 family members by gunfire. 
Sowaidan Balherquat: 1 policeman by gunfire.

December casualties so far: 910 civilians killed.

Over 9,400 killed this year

Iar cazul irakian, cu modificări aduse pe contextele naţionale, se repetă în atât de multe zone, încât impresia este că, de data aceasta, lucrurile scapă de sub control. Există primejdia iminentă a contagiunii unei zone cu mult mai ample şi a destabilizării unor ţări până acum ferite de conflicte, cel puţin în zona vizibilă.

Occidentul, desigur, va mai putea interveni. Numai că preţul va fi infinit mai mare ca până acum, iar reacţiile naţionale cu mult mai impredictibile. Întrebarea, acum, este dacă cineva mai vrea , mai poate sau îşi mai doreşte să imagineze o formulă de intervenţie directă. Se eliberează acum un teren vast, se anunţă un vid de putere de dimensiune regională. Cu siguranţă, urmează un nou scenariu. Cu protagonişti care-şi vor prezenta culorile de turnir destul de rapid, prima înfăţişare a noii ordini din infernul Orientului Apropiat urmând să se facă cu ocazia Conferinţei internaţionale privind Siria. Înţelegerile sunt făcute. Să vedem cine este desemnat să le aplice.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite