Porţile Infernului, la un click distanţă!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
dark web

Nu este o exagerare. Din păcate, nu este un subiect senzaţionalist, ci unul absolut real, sursă de imense îngrijorări pentru toate serviciile de informaţii ale lumii. Povestea pleacă de la o observaţie foarte simplă: aproximativ 40% din populaţia lumii foloseşte, cum sigur o faceţi şi dumneavoastră, reţeua Internet, folosind clasicele motoare de căutare.

Acestea însă, oricât de performante ar fi ele, nu pot accesa decât o foarte mică parte a blocurilor de informaţii existente în spaţiul vizibil, adică aproximativ 0,03%. Acesta este primul nivel, denumit Surface Web. Restul de informaţii se află „îngropate” în Deep Web (cunoscut şi ca Undernet, Invisible Web sau Hidden Web) despre care nimeni nu ştie exact ce conţine şi cât de întins este, experţii în domeniu afirmând că este de sute, poate chiar 4.000-5.000 de mii de ori mai mare decât partea vizibilă (vezi datele oferite de un raport din iulie 2015 realizat de Kristin Finklea de la Serviciul de documentare al Congresului SUA , îl puteţi accesa aici). Adeseori, specialiştii vorbesc despre o altă entitate separată, DARK WEB, alţii sunt de părere că cele două se confundă şi că DARKWEB nu ar fi decât secţiunea unde se petrec treburile cele mai murdare, mult mai securizată şi selectivă decât DEEPWEB. Secţiune care, conform spuselor utilizatorilor de aceste reţele, se mai continuă cu încă una, aceasta extrem de greu de accesat din cauza controalelor de identitate şi criptărilor care o înconjoară: CTHULHUS'WEB. Aici intrăm în zona pe care înşişi utilizatorii o definesc ca „ducând direct la închisoare“. Vom vedea de ce.

dark web

DEEPWEB/DARKWEB este locul unde se oferă cea mai mare parte dintre serviciile ilegale, tot ce vă puteţi imagina şi cu mult peste: de la magazine de arme online, arme „anonimizate” (cu seriile şi numerele de fabricaţie şterse) şi muniţia aferentă ), aveţi mai jos prima pagină de pe site-ul THE ARMORY de pe DARKWEB), dar şi droguri, căutare/închiriere/comandă de asasini plătiţi, achiziţionare de fiinţe umane pentru experimente medicale sau de altă natură (vedeţi pagina de intrare a unui asemnea site mai jos), jocuri sexuale online, vânzare de organe şi prostituţie infantilă (vârsta de la care încep ofertele fiind de aproximativ 1 an), servicii foarte profesioniste de spălarea banilor sau de anonimizare a unor sume de bani prin convertirea lor în Bitcoin şi apoi recuperarea legală prin băncile care acceptă operaţiunile respective, paşapoarte sau seturi complete de identitate, dosare sau chiar baze întregi de date piratate din serverele instituţiilor guvernamentale.

dark web
dark web
dark web

Spre exemplu, o „cetăţenie americană completă, cu tot setul de documente necesare” costă 5900 $, iar închirierea unui asasin profesionist începe de la suma de 180.000 $. Pe pe un site care vinde conturi furate trebuie să plăteşti 100$ pentru o listă de 100 de conturi e-Bay sau Pay Pal sau 250$ conturi active PayPal din Germania cu tot cu parolele lor de acces. Pe un site brazilian specializat, iată lista de preţuri:

- un set de acte necesare pentru deschiderea unui cont bancar categoria „business” = 155-193$

- un set de numere de telefon mobil (inclusiv cele date pe liste secretizate, cu toate detaliile, adrese, nume, etc) = 290-1236 $

- acelaşi gen de listare, dar pentru telefoane fixe = 317- 1931 $

Cât costă informaţiile complete despre dvs. pe DarkWeb?  - adresă email personal cu password - 1421$ Brazilia, 1627$ în China, 105$ în Rusia - toate conturile dvs pe reţele sociale cu parolele de acces: 1421$ în Brazilia, 1675$ în China, 205$ în Rusia - informaţiile complete şi codul de acces al cării de credit : 1286$ în Brazilia, 1675$ în China, 200$ în Rusia -adresa IP a computerului dvs: în Brazilia 1286$, în China 1675$, în Rusia 206$ - coduri de logare SMS : 1236$ în Brazilia, 177$ în China, 206 în Rusia - dosurile de acces personale pentru accesarea de magazine online: 1286$ în Brazilia, 1840$ în China, 206$ în Rusia
dark web

Lista incidentelor majore de securitate din 2014, furturi de baze de date din USA regăsite apoi la vânzare pe DARKWEB FOTO TRENDMICRO 2015 „A Global Market for Stolen Data”

Totul este posibil deoarece se folosesc alte tipuri de browser decât cele cu care sunteţi familiarizaţi dvs (Chrome, Safari, spre exemplu) şi, în acest caz, potenţialii utilizatori au la dispoziţie diferite modalităţi pentru vor a-şi anonimiza identitatea, cel mai simplu folosind „Ruta cepei”, aplicaţia de acum celebră TOR (lansată în 2002) - poate cea mai vânată, supravegheată şi decorticată (cât se poate) de serviciile de securitate, dar niciodată „spartă” până acum. TOR funcţionează ca un browser obişnuit numai că funcţionează prin trimiterea unei cereri de acces online către site-ul în care doriţi să intraţi printr-o serie de „tunele virtuale” către reţeaua unei alte persoane care, apoi, o trimite, către o alta, acesta finală, ceea ce înseamnă că deja este extrem de dificil de identificat cine urmăreşte sau foloseşte o anumită reţea sau un site oarecare. Dar presupune şi că Internetul rulează mai încet ca de obicei deoarece sunteţi redirecţionat, simultan, către mai multe servere. Este vorba, după unele estimări, de un miliard de site-uri diferite care funcţionează acum în DARKWEB, iar TOR lucrează cu aproximativ 7.000-30.000 de „site-uri ascunse”, în funcţie de metodologia de acces aleasă. Are aproximativ 2 milioane de utilizatori zilnic, aceasta reprezentând 1,5% din traficul total de pe Web

dark web

Am ezitat înainte de a vă oferi lista site-urilor acum operaţionale integrate de TOR, nu o fac deoarece cred că deja e prea mult, căci iată ce se poate găsi pe lista de oferte, cataloagele foarte detaliate care vin în întâmpinarea tuturor perversiunilor imaginabile, inclusiv situri specializate în oferte de „material uman” pentru şedinţe de de sadism, sado-masochism, simulare de sinucidere, sau, chiar mai mult, pentru realizarea acasă la tine de „snuff movies” (filmele în care se comit fie sinucideri, fie omoruri în direct, filmele de acest gen cu copii fiind destinate „proiecţiilor private” şi costând între 15.000 şi 50.000 euro, în funcţie de vârsta copilului şi de tipul de acte sexuale practicate) .

      

dark web

        

image

Problema momentului, spun specialiştii serviciilor de informaţii, este că cea mai mare parte a comunicaţiilor reţelelor jihadiste au loc în zona DARKWEB, tot acolo începând să fie licitate obiectele aflate în muzeele devalizate apoi distruse sau de pe sit-urile arheolologice supuse devastării totale. A început vânzarea de persoane din grupele masive luate ca ostateci, atât în zona Orientului Apropiat cât şi în Africa, totul pe DARKWEB unde deja avem site-uri dedicate ofertelor de sclavi pe grupe de vârstă şi sex.

Culmea este că, acum câţiva ani, în tutungeriile din Bruxelles, spre exemplu, puteau fi achiziţionate la liber reviste specializate în computere care ofereau ca supliment DVD-uri cu zeci de programe, începând cu TOR şi continuând cu altele destinate spargerii de conturi, furtului de date, navigării anonime pe internet şi trimiterii de mesaje criptate, toate în pachetul „Basic hacking tools” (10 Euro).

dark web

Că acum tot acest joc s-a întors împotriva creatorilor săi este ceva evident, dar mai puţin vizibile sunt urmările în profunzimea sistemului. Există acum o întreagă şi foarte complexă „economie ilegală cibernetică”, vedeţi că sunt puse în linie magazine, reţele de zeci şi zeci de magazine care oferă marfă cu origine neidentificată, în ultima secţiune vedeţi că există site-uri specializate în comercializarea ororii de toate felurile, există posibilitatea dobândirii de noi identităţi multiple, cu toate actele necesare, inclusiv pentru proprietăţi (casi-fictive, adică regăsibile la o primă cercetare doar în dosarele unei firme de avocaţi sau notari) în ţările care au oferit paşapoartele absolut reale de complezenţă.

Totul plecând de pe aceste baze ascunse, cvasi-imposibil de depistat, în ciuda unor succese aşa cum a fost confiscarea serverelor şi închiderea sitului „Silk Road” considerat a fi unul dintre primele şi cele mai complexe ca ofertă care au funcţionat până acum pe DARKWEB. Site este înlocuit deja cu AGORA, noua piaţă deschisă pentru drogurile clasice, dar şi pentru cele de nouă generaţie şi cele experimentale. Pe de altă parte, cert este că există o  mobilizare fără precednt împortiva acestor reţele, a proprietarilor şi utilizatorilor acestora. Cu rezultate deocamdată incerte şi în prezenţa unei cereri în continuă creştere.

Infernul este la un click distanţă, intrarea e liberă, dar de ieşit, oricum nu mai ieşi întreg de acolo. Nu uitaţi ce spunea Nietzsche: „Dacă priveşti în adâncuri, atunci şi adâncurile vor privi în tine”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite