Portavionul HMS Queen Elizabeth s-a alăturat luptei împotriva Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portavionul HMS Queen Elizabeth FOTO EPA-EFE
Portavionul HMS Queen Elizabeth FOTO EPA-EFE

Aflat în misiune împotriva Statului Islamic, portavionul britanic HMS Queen Elizabeth este nevoit totodată să facă faţă unui joc de-a „şoarecele şi pisica” cu aeronavele militare ale armatei ruse, care încearcă să ţină pasul cu avioanele de ultimă generaţie F-35, relatează AP.

Portavionul HMS Queen Elizabeth a lansat primele avioane de luptă F-35 împotriva Statului Islamic din Irak şi Siria.

Potrivit comodorului Steve Moorhouse, Marea Britanie îndeplineşte în prezent majoritatea operaţiunilor de eliminare a rămăşiţelor Statului Islamic, în timp ce Statele Unite se concentrează pe retragerea din Afganistan.

În opinia lui Moorhouse, partea de est a Mării Mediterane, unde se află în prezent grupul naval condus de HMS Queen Elizabeth, este o zonă foarte aglomerată, ţinând cont mai ales de prezenţa militară rusă.

Potrivit acestuia, întâlnirile cu nave şi aeronave militare ruse sunt destul de frecvente. El a menţionat, de exemplu, că o navă de război a Rusiei s-a apropiat până la zece kilometri de portavion.

Căpitanul James Blackmore, care comandă cele opt avioane F-35 şi cele zece elicoptere de la bordul portavionului, a declarat că piloţii britanici au fost nevoiţi să aibă de-a face cu curiozitatea colegilor lor ruşi.

„Este acea postură de şoarece şi pisică, ceva la ce ne aşteptăm în această regiune a lumii”, spune el.

Portavionul HMS Queen Elizabeth şi navele sale de sprijin, printre care distrugătorul american The Sullivans, se află în estul Mediteranei din 18 iunie şi vor rămâne aici încă două - trei săptămâni, după care vor traversa Canalul Suez pentru misiuni în largurile Indiei, Coreei de Sud şi Japoniei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite