Populistul Lopez Obrador, care a declarat că „îl va pune la punct“ pe Trump, a câştigat alegerile prezidenţiale din Mexic

Populistul Lopez Obrador, care a declarat că „îl va pune la punct“ pe Trump, a câştigat alegerile prezidenţiale din Mexic

Lopez Obrador a câştigat alegerile prezidenţiale în Mexic

Politicianul populist antisistem Andres Manuel Lopez Obrador a câştigat scrutinul prezidenţial din Mexic, obţinând aproximativ 53% din voturi, conform autorităţii electorale mexicane.

Ştiri pe aceeaşi temă

O numărătoare rapidă efectuată de autorităţile electorale mexicane a indicat că Lopez Obrador ar urma să obţină aproximativ 53% din voturi, aproape dublu faţă de următorul clasat, informează site-ul postului BBC.
 
 Lopez Obrador, susţinut de Mişcarea Regenerării Naţionale (stânga/populism) şi alianţa Juntos Haremos Historia, a obţinut între 46,8 şi 59 % din voturi, cu peste 20% mai mult decât al doilea clasat, arată sondaje efectuate la ieşirea de la urne, relatează Reuters.
 
Principalii contracandidaţi ai lui Lopez Obrador, Ricardo Anaya, reprezentând Partidul Acţiunii Naţionale (PAN, conservator), şi José Antonio Meade, din partea Partidului Revoluţionar Instituţional (PRI, centru), au recunoscut victoria politicianului populist la scurt timp după închiderea urnelor.
 
Politicianul populist Andres Manuel Lopez Obrador, 64 de ani, fost primar al capitalei, Ciudad de Mexico, a promis în timpul campaniei ca va "transforma" Mexicul, afirmând că va reduce inegalitatea, va combate corupţia şi va lupta împotriva cartelurilor de droguri. 
 
 Lopez Obrador, de 64 de ani, a promis o schimbare „radicală” de direcţie, exploatând frustrarea populaţiei faţă legată de corupţie şi de violenţa întreţinută de cartelele de droguri.
 
AMLO, felicitat de Trump
 
Lopez Obrador a declarat că "îl va pune la punct" pe preşedintele american Donald Trump, va renegocia dur Acordul nord-american de Comerţ Liber (NAFTA) şi va chema SUA să dea socoteală la ONU în cazul în care preşedintele Trump va construi zidul de la frontiera de sud a Statelor Unite. 
 
 Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a felicitat pe Lopez Obrador într-o postare pe Twitter.
Felicitări lui Andres Manuel Lopez Obrador pentru că va fi viitorul preşedinte al Mexicului. Sunt nerăbdător să lucrez cu el. Sunt atât de multe de făcut, lucruri care vor fi în favoarea atât Statelor Unite cât şi Mexicului!”.
 
Eric Olson, un expert de la Centrul Woodrow Wilson din Washington care se concentrează pe Mexic şi America Latină, a declarat că se aşteaptă la momente tensionate între AMLO şi Trump, după ce noul preşedinte mexican a numit politica lui Trump de a separa copiii de părinţii lor imigranţi ca fiind arogantă, rasistă şi inumană. „Dar este imposibil ca SUA să se distanţeze de Mexic sau ca Mexicul să facă acest lucru. Ele sunt legate şi trebuie să colaboreze chiar dacă preşedinţii nu se plac şi nu se înţeleg”.
citeste totul despre: