Polonia: Rezultatele economice bune i-au adus premierului Tusk un nou mandat

Este prima dată după căderea comunismului în 1989, că un partid reuşeşte să obţină în Polonia al doilea mandat consecutiv.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bilanţul economic mai bun decât în restul statelor europene şi-a arătat roadele pentru actualul premier polonez, Donald Tusk. Partidul său, Platforma Civică, a obţinut un nou mandat de patru ani, după alegerile legislative ce au avut loc ieri.
După numărarea a 93% din voturi, Platfoma Civică a lui Tusk obţinuse 39% din voturi, în timp ce PiS (Lege şi Justiţie, conservator) al rivalului său, Jaroslaw Kaczynski, acumulase 30%. Conform acestor rezultate parţiale, formaţiunea premierului ar avea 206 locuri din totalul de 460, cât numără Seimul - Camera inferioară a Parlamentului polonez. Partidul lui Tusk a obţinut o victorie mult mai clară în Senat, unde a luat 62 de locuri din 100.

Pieţele financiare voiau continuitate

Donald Tusk, a cărui ţară deţine până în decembrie preşedinţia Uniunii Europene, era dat ca favorit de sondaje. Pe ultima sută de metri a alegerilor însă, presa poloneză vorbea de un pronunţat absenteism ce i-ar fi fost favorabil contracandidatului său, Kaczynski, al cărui electorat este mult mai disciplinat şi se mobilizează mai bine.

Vestea victoriei partidului de guvernământ a fost bine primită de pieţele financiare, care se alteptau să vadă continuitate şi stabilitate în Polonia, relatează Reuters. Zlotul polonez a crescut imediat după rezultate cu 1% în raport cu euro, iar obligaţiunile poloneze au crescut şi ele cu 0,3%.

Tusk şi partidul său de centru - dreapta nu au reuşit însă să obţină majoritatea în Seim (Parlament), aşa că premierul ar putea fi nevoit să facă o alianţă cu Partidul Ţărănesc, al cărui scor i-ar asigura 30 de locuri în Parlament. Astfel, Tusk ar avea suficient sprijin pentru a reconstrui aceeaşi coaliţie care a scos Polonia din furtuna financiară a ultimilor patru ani.
Partidul care a devenit „vedetă" pe ultima sută de metri - Mişcarea Palikota, creată de omul de afaceri Janusz Palikot - a obţinut 9,9% din voturi. Partidul a devenit tot mai popular datorită poziţiilor sale dure la adresa puternicei Biserici Romano-Catolice din Polonia, dar şi a poziţiilor în favoarea legalizării homosexualităţii şi a drogurilor uşoare.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările