Politicieni de stânga fac jocurile lui Putin şi cer înlocuirea NATO cu o alianţă de ţări nealiniate

Politicieni de stânga fac jocurile lui Putin şi cer înlocuirea NATO cu o alianţă de ţări nealiniate

Ianis Varoufakis FOTO EPA-EFE

Liderii mai multor mişcări de stânga din Europa cer desfiinţarea NATO şi înfiinţarea unei alianţe de ţări nealiniate ca singură cale, spune ei, de construire a unei păci durabile.

Ştiri pe aceeaşi temă

În aşa-numita Declaraţie de la Atena, citată de EFE, preluată de Agerpres, Internaţionala Progresistă apreciază că „pacea durabilă poate fi obţinută doar prin înlocuirea tuturor blocurilor militare cu un cadru internaţional de securitate pentru dezescaladarea tensiunilor, extinderea libertăţilor, combaterea sărăciei, limitarea exploatării, promovarea justiţiei sociale şi de mediu şi încetarea dominaţiei unei ţări asupra alteia”.
 
Declaraţia a fost prezentată la o conferinţă de presă de fostul ministru de Finanţe al Greciei, Ianis Varufakis, de fostul preşedinte al Partidului Laburist din Marea Britanie, Jeremy Corbyn, şi de jurnalista şi scriitoarea turcă Ece Temelkuran.
 
În timp ce susţin că sunt alături de poporul ucrainean, semnatarii declaraţiei îşi doresc un acord de pace garantat de Rusia, pe lângă UE şi SUA, sub auspiciile ONU.
 
Varufakis susţine că marile blocuri militare „generează insecuritate şi sporesc tensiunea” în anumite regiuni. El se opune înarmării Ucrainei, ţară atacată de Rusia, întrucât contribuie la escaladarea unui conflict pe care „Ucraina nu-l va câştiga”.
 
Corbyn s-a arătat critic la adresa Uniunii Europene - considerând că are un limbaj belicos - şi a criticat ONU pentru neimplicare.
 
„Am avut o oportunitate în anul 1991, odată cu dezintegrarea URSS, să renunţăm la marile blocuri militare şi nu am profitat de ea, dar avem acum o altă oportunitate”, crede el.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările