Piñera a recunoscut abuzurile forţelor de ordine şi este deschis ideii de a schimba Constituţia. Peste 1.900 de răniţi, în 22 de zile de proteste în Chile

Piñera a recunoscut abuzurile forţelor de ordine şi este deschis ideii de a schimba Constituţia. Peste 1.900 de răniţi, în 22 de zile de proteste în Chile

Sebastián Piñera FOTO Guliver/Getty Images

Preşedintele chilian Sebastián Piñera a recunoscut că au existat cazuri de abuz şi excese ale poliţiei în timpul protestelor din Chile, care au început în urmă cu 22 de zile, şi s-a arătat dispus să schimbe Constituţia, informează TVE.

Într-un interviu acordat ziarului El Mercurio, preşedintele a spus: „Au existat excese, abuzuri, încălcări ale regulilor de folosire a forţei sau delicte. Dar asta trebuie investigat de Procuratură şi judecat de tribunale“.

În proteste au murit 20 de persoane, între care şase cetăţeni străini, iar din totalul deceselor, în cinci cazuri vinovaţi ar fi reprezentanţi ai forţelor de ordine. 

Potrivit Institutului Naţional pentru Drepturile Omului, organizaţie independentă, 1.915 persoane au fost rănite, iar jumătate dintre ele, în urma tragerii cu diverse arme.

Întrebat dacă au existat încălcări ale drepturilor omului în timpul protestelor, Piñera a preferat să nu îşi spună părerea.

Despre posibilitatea de a schimba Constituţia, întocmită în vremea dictaturii lui Augusto Pinochet (1973-1990) şi modificată de câteva ori după revenirea democraţiei, Piñera s-a arătat în favoarea acestui lucru.

„Schimbările aduse Constituţiei trebuie să fie mai profunde decât credeam în urmă cu câţiva ani. Nu vreau să risc cu termene, dar îmi este clar că e urgent“, a spus preşedintele.

Protestele din Chile au început pe 18 octombrie, ca răspuns la creşterea preţului pentru biletul la metrou, însă au evoluat şi acum oamenii demonstrează împotriva Guvernului şi a inegalităţilor economice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: