Piloţii militari afgani care au fugit din ţară de teama talibanilor se îndreaptă spre Emiratele Arabe Unite

Piloţii militari afgani care au fugit din ţară de teama talibanilor se îndreaptă spre Emiratele Arabe Unite

Foto EPA EFE (Arhivă)

Piloţi afgani instruiţi de armata americană şi alţi membrii ai personalului care au părăsit Afganistanul de frica talibanilor se îndreaptă acum spre Emiratele Arabe Unite (EAU) în urma unui acord coonvenit cu SUA. Talibanii au cerut autorităţilor din Uzbekistan, ţara unde se refugiaseră piloţii iniţial, să retrimită în Afganistan militarii şi aparatele de zbor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unei declaraţii acordate agenţiei Reuters de un pilot afgan, transferul dinspre Uzbekistan către EAU se va face în mai multe valuri începând de duminică şi se va încheia probabil în ziua următoare sau ceva mai târziu.

Momentan nu se ştie ce se va întâmpla cu cele 46 de aparate de zbor în care s-au aflat militarii afgani. Printre acestea se numără şi 2 avioane uşoare de atac A-29 şi elicoptere UH-60 Black Hawk.

Oficialii americani au declarat că talibanii au făcut presiuni asupra uzbekistanului pentru a fi predate aeronavele şi militarii. 

Talibanii au lansat apeluri către militarii care au făcut parte din fostele trupe guvernamentale să se alăture noilor structuri militare pe care ei le formează după preluarea puterii, promiţându-le că nu le vor face niciun rău, insistând că au nevoie în mod special de piloţi, potrivit Agerpres.

Piloţii afgani care au fugit în Uzbekistan sunt găzduiţi într-o tabără lângă oraşul Termez. Ei spun că se simt ca nişte prizonieri, au restricţii de deplasare şi că alimentele sunt insuficiente. Ei se tem să nu fie expulzaţi în Afganistan.

Înainte de preluarea puterii de către talibani, piloţii instruiţi de SUA, vorbitori de limba engleză, deveniseră ţinte principale. Luptătorii talibani i-au depistat şi i-au asasinat pe câţiva dintre ei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările