Phenianul acuză SUA de „şantaj nuclear“ şi critică decizia lui Trump cu privire la Ierusalim, jignindu-l din nou pe liderul de la Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Test cu rachetă al Coreei de Nord FOTO Arhivă
Test cu rachetă al Coreei de Nord FOTO Arhivă

Coreea de Nord a acuzat Statele Unite de „şantaj nuclear“, dar s-a declarat dispusă să comunice în mod constant cu ONU, relatează agenţia de presă nord-coreeană KCNA, preluată de AFP. Pe de altă parte, KCNA transmite că regimul de la Phenian a ciriticat decizia lui Donald Trump cu privire la Ierusalim, făcându-l din nou „senil“ pe preşedintele american.

Diplomatul american Jeffrey Feltman, adjunctul secretarului general al ONU pentru Afaceri politice, a sosit sâmbătă la Beijing după ce a încheiat o vizită de cinci zile la Phenian menită dezamorsării crizei din Peninsula Coreeană.

Această vizită a început la o săptămână de la lansarea pe 28 noiembrie de către regimul comunist de la Phenian a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) capabilă, potrivit experţilor, să lovească teritoriul continental al Statelor Unite.

În cursul vizitei, prima din 2010 a unui diplomat ONU aflat în această funcţie, Feltman s-a întâlnit cu ministrul de Externe Ri Yong-ho şi adjunctul său Pak Myong-kuk.

„Partea noastră a transmis că politica ostilă a Statelor Unite faţă de Republica Populară Democrată Coreeană şi şantajul lor nuclear sunt responsabile de situaţia actuală de tensiuni din Peninsula Coreeană“, scrie KCNA.

Manevrele efectuate constant în jurul Peninsulei Coreene de către armata americană împreună cu forţele sud-coreene „indică intenţia acestora de a pregăti un atac nuclear preventiv surpriză împotriva Coreei de Nord“, adaugă KCNA, precizând că aceasta este poziţia oficială a regimului.

În acest context, Coreea de Nord s-a declarat dispusă să comunice cu ONU.

Feltman s-a întors sâmbătă de la Phenian dar nu a făcut nicio declaraţie pe aeroport.

Pe de altă parte, regimul de la Phenian a criticat decizia lui Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, numindu-l din nou „senil“ pe liderul de la Casa Albă.

„Dat fiind că senilul deranjat mental îndeamnă deschis la ONU pentru distrugerea totală a unui stat suveran, această acţiune nu este atât de suprinzătoare“, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe citat de KCNA, potrivit AFP.

Coreea de Nord „condamnă puternic“ deciza americană cu privire la Ierusalim şi „îşi exprimă susţinerea şi solidaritatea cu popoarele palestinian şi arab în lupta lor, arată KCNA. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite