Petiţie online pentru demiterea lui Vladimir Putin

Peste 2.000 de intelectuali ruşi, figuri culturale şi cetăţeni obişnuiţi au semnat o petiţie prin care fac apel la demiterea primului ministru rus Vladimir Putin, informează  Radio Free Europe.

Ştiri pe aceeaşi temă

Petiţia a fost iniţial publicată de revista "Yezhednevny zhurnal" şi de site-ul creat special pentru colectarea semnăturilor.

Până în prezent, petiţia a fost semnată de 2.200 de persoane.

Nu poate exista nicio reformă în Rusia atât timp cât Putin este la putere, potrivit petiţiei.

Revenirea statului rus pe traseul principal al dezvoltării democratice, poate avea loc doar în momentul în care Putin nu va mai deţin controlul asupra statului şi societăţii ruse. În timpul guvernării sale, Putin a devenit un simbol al cruzimii faţă de proprii săi cetăţeni, iar Rusia a devenit un stat corupt şi imprevizibil, se precizează în textul petiţiei.

Autorii consideră că Rusia se află "într-un impas istoric". Printre cei care au semnat electronic demiterea lui Putin se numără: Elena Bonner, soţia laureatului premiului Nobel Andrei Saharov, fostul disident sovietic Vladimir Bukovski, campionul mondial de şah Garry Kasparov şi fostul vicepremier liberal Boris Nemţov.

Proiectul de modernizare prezentat de preşedintele Dmitri Medvedev este o imitaţie menită să retuşeze decorului, păstrând, însă, natura regimului autoritar, mai scrie petiţia.

După două mandate succesive (2000-2008), nu putea să se prezinte la alegerile prezidenţiale din martie 2008. Astfel, şi-a desemnat un succesor la sfârşitul lui 2007, pe Dmitri Medvedev, ales preşedinte cu susţinerea sa, păstrându-şi atribuţiile majore la conducerea statului.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: