Peste 50 de gropi comune descoperite în Irak, într-un teritoriu care s-a aflat sub controlul Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Peste 50 de gropi comune au fost descoperite în Irak, într-un teritoriu aflat în trecut sub controlul jihadiştilor din gruparea Statul Islamic, dintre care trei pe un teren de fotbal din Ramadi, a anunţat vineri emisarul special ONU în această ţară, relatează AFP.

Probele unor "crime odioase" comise de gruparea ultraradicală se acumulează pe măsură ce teritoriile pe care le controla în Irak sunt recucerite, a declarat Jan Kubis, într-o audiere în Consiliul de Securitate al ONU.

Potrivit emisarului special, "peste 50 de gropi comune au fost descoperite în acest stadiu în mai multe zone din Irak".

Puţine detalii au apărut pentru moment despre aceste gropi comune, iar numărul corpurilor descoperite este necunoscut încă.

Jan Kubis a dat detalii doar despre cele descoperite pe 19 aprilie în trei gropi comune la Ramadi, în care s-ar afla aproximativ 40 de corpuri.

Oraşul Ramadi, situat la vest de Bagdad, a fost complet recucerit de la jihadişti în februarie, în pofida faptului că forţe irakiene au anunţat că au recucerit oraşul la sfârşitul lui 2015, după luni de confruntări armate cu Statul Islamic pe malurile Eufratului.

Forţele irakiene, susţinute de bombardamente ale coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de Statele Unite, au recucerit recent bucăţi importante de teritoriu de la Statul Islamic.

Criza umanitară se adânceşte în Irak, a avertizat Jan Kubis, apreciind că o treime din populaţie, adică zece milioane de persoane, are nevoie urgentă de ajutor. Alte două milioane de oameni, a adăugat el, ar putea să fie strămutate până la sfârşitul anului de campania militară împotriva Statului Islamic.

Emisarul special ONU i-a îndemnat totodată pe reprezentanţii irakieni să rezolve grava criză a guvernanţei cu care se confruntă ţara şi care a condus la izbucnirea unor manifestaţii la Bagdad.

Statul Islamic, a conchis el, "profită de pe urma instabilităţii politice şi absenţei reformei".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite