Peste 400 de morţi în urma potopului din Sierra Leone

Peste 400 de morţi în urma potopului din Sierra Leone

FOTO AFP / Getty Images

Alunecările de teren şi inundaţiile devastatoare din Freetown, capitala statului african Sierra Leone, au curmat peste 400 de vieţi, relatează Al Jazeera. Autorităţile spun că alte sute de persoane sunt date dispărute.

Ştiri pe aceeaşi temă

Echipele de intervenţie, asistate de Crucea Roşie şi Naţiunile Uite caută permanent oameni prinşi în pământ. Totuşi, purtătorul de cuvânt al Acţiunilor Umanitare ONU, Jens Laerke, a declarat că există foarte multe persoane date dispărute şi că şansele de a-i găsi în viaţă „devin din ce în ce mai mici în fiecare zi”.

Încă 600 de persoane se estimează a fi dispăruţi, acestea fiind căutate sub tonele de noroi şi resturi de clădiri aflate în ruină.

Rudele victimelor sunt nevoite să lase cadavrele în faţa morgii, unde s-au adunat zeci de corpuri fără viaţă din cauză că în interior nu mai există loc.

Joia trcută, peste 300 de victime au fost înmormântate într-o ceremonie specială din oraşul vecin, Waterloo. Tot aici au fost înmormântate şi victimele ultimei crize cu Ebola.

Musa Kallon, un expert din echipele de ajutoare, a declarat că oamenii sunt traumatizaţi însă chiar şi aşa, în ciuda sărăciei şi a nenorocirilor care au avut loc în Sierra Leone, acesta a rămas impresionat de „puterea şi rezilienţa” de care au dat dovadă locuitorii.

„Creştini şi musulmani, indiferent de religie, oamenii s-au unit pentru a-şi scoate semenii de sub noroi şi le-au oferit haine şi adăpost celor care aveau cea mai mare nevoie, în special femei şi copii” a adăugat Musa Kallon, citat de Al Jazeera.

Crucea Roşie a declarat că va lansa un apel pentru formarea unui fond de urgenţă vineri.
De asemenea, China a promis că va contribui cu 1 milion de dolari, Togo a donat 500.000 de dolari iar Israelul şi alte ţări din vestul Africii au venit cu rezerve de mâncare sau bani.
citeste totul despre: