Pentru a se ruga la Zidul Plângerii, femeile au fost protejate de poliţie

Pentru a se ruga la Zidul Plângerii, femeile au fost protejate de poliţie

Evreii ultrareligioşi nu accepta ca şi femeile să se roage la Zidul Plangerii

În Ierusalim, poliţia israeliană s-a interpus între un grup de evrei ultraconservatori şi femeile care se îndreptau către "zidul plângerii", să se roage. Trei dintre ultraconservatori au fost arestaţi, pentru injurii şi pentru instigare la aruncarea de sticle şi alte proiectile improvizate către femei şi poliţişti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este pentru prima oară când femeile se roagă la zidul de vest al fostului Templu al lui Solomon, de când o instanţă a decis că femeile o pot face, dacă au capetele acoperite cu şaluri de rugăciune. Evreii ultraortodocşi susţin că doar bărbaţii au acest drept. Zidul era rezervat, conform ritualurilor evreieşti ortodoxe, numai bărbaţilor. Femeile trebuie să se roage în vecinătate şi cu discreţie.

Evreii ultra-ortodocşi afirmă că femeile nu ar trebui să cânte sau să se roage cu voce tare în public, deoarece vocile lor ar fi provocatoare pentru bărbaţi. Întrucât rugăciunea de plângere e recitată numai când un cor de 10 bărbaţi e prezent, un grup de femei recitând rugăciunea în public e de două ori mai ofensatoare pentru tradiţionalişti.

În momentul în care rugăciunea s-a terminat, poliţiştii au escortat femeile la un autobuz, care le-a transportat în afara Oraşului Sfânt, după ce a fost vizat de aruncări cu pietre, potrivit lui.

De peste 20 de ani, aceste activiste solicită să fie autorizate să se roage cu voce tare, la Zidul Plângerii, purtând şalul pentru rugăciune, filactere şi kipa şi citind din Tora, o manieră de rugăciune rezervată, în mod tradiţional, bărbaţilor.

Până în prezent, femeile aveau dreptul să se roage la poalele Zidului Plângerii, în tăcere şi la distanţă. Cele care acţionau altfel erau arestate de către poliţie sau certate de către ultraortodocşi.

Însă, luna trecută, un tribunal a hotărât că modul de a se purta al femeilor care se rugau aşa cum considerau nu cauza nicio dezordine, în schimb, cei care le atacau puneau probleme. Tribunalul a hotărât că "Femeile Zidului" pot să se roage în acest loc potrivit ritualurilor proprii.

"Noi am făcut o rugăciune istorică, chiar dacă a fost incomodă", a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a asociaţiei Shira Pruce.

În opinia sa, aproximativ 400 de activiste au participat la rugăciune. "Suntem foarte mândre şi mulţumite că femeile noastre s-au rugat fără constrângeri şi paşnic", a spus ea, salutând rolul poliţiei.

Înainte de rugăciune, rabinii ultraortodocşi au îndemnat studenţii din seminarii talmudice să se opună acţiunii activistelor venind în număr mare să se roage la Zidul Plângerii, iar mii dintre ei au ocupat zona rezervată femeilor.

În cele din urmă, activistele au decis să se roage pe esplanada din faţa Zidului, ci nu la poalele sale, a precizat Pruce.

Această asociaţie pledează ca accesul la Zidul Plângerii să fie asigurat pentru toţi, inclusiv pentru cei din curentele liberal şi conservator ale iudaismului, minoritari în Israel, care le oferă femeilor un loc egal cu cel al bărbaţilor.

Dar, pentru adversarii lor ultraortodocşi, aceasta încalcă preceptele religioase evreieşti şi constituie o "provocare".

Zidul Plângerii este locul cel mai sfânt al iudaismului, fiind ultimul vestigiu al celui de-al doilea templu distrus de către romani în anul 70.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările