Pentru a atrage investitori, Kazahstanul trece la „diplomaţia economică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul Kazahstanului la Bucureşti Daulet Batrashev
Ambasadorul Kazahstanului la Bucureşti Daulet Batrashev

Ministerul Afacerilor Externe al Kazahstanului a intrat în anul 2019 cu noi sarcini. Acum diplomaţia din Kazahstan trebuie să dobândească anumite abilităţi de business şi PR într-un mod forţat pentru a atrage, în primul rând, investiţii în ţară, şi, în al doilea rând, pentru a promova în străinătate mărfurile cu eticheta Made in Kazakhstan.

La sfârşitul anului trecut, presedintele Nursultan Nazarbayev a decis să schimbe profilul instituţiei pentru relatii externe, punând accent pe «componenta economică» a activităţii acesteia. Acest fapt a dus la înlocuirea conducerii Ministerului Afacerilor Externe. Pe funcţie a fost numit Beibut Atamkulov (54 de ani), care a deţinut anterior funcţia de Ministru al Industriei Apărării şi Forţelor Aerocosmice. Alegerea candidaturii acestuia nu este întâmplătoare. Atamkulov – este un adevărat specialist «trei în unul»: om de producţie (prima facultate - Metalurgie), economist – a doua diplomă, şi, totodată, are experienţă de lucru în sfera diplomatică.

300 de miliarde de dolari investiţii străine

Ambasadorul Republicii Kazahstan in Romania Daulet Batrashev a declarat pentru Adevărul că MAE a stabilit 5 paşi de bază pentru îndeplinirea sarcinii trasate.

„În primul rând, vreau să subliniez, că obiectivele cheie formulate de preşedintele Republicii Kazahstan în mesajele lui către naţiune «Noi posibilităţi de dezvoltare în condiţiile unei a patra Revoluţii industriale» şi «Creşterea bunăstării kazahilor: creşterea veniturilor şi a calităţii vietii» sunt digitalizarea economiei şi perfecţionarea tehnologiilor, dezvoltarea industriei, a sectorului financiar, a logisticii, agriculturii, educaţiei şi medicinii. Obiectivul pe termen lung este acela de a fi printre cele mai dezvoltate 30 de ţări din lume. În acest sens, se desfăşoară activităţi sistematice pentru realizarea «Planului natiunii – 100 paşi concreţi», A treia modernizare a Kazahstanului, a Programului de industrializare, a Programului «Kazahstanul digitalizat», a Planului strategic de dezvoltare a Republicii Kazahstan până în anul 2025.“

Conform datelor statistice, în ultimii 20 de ani, Kazahstanula reuşit să atragă 300 de miliarde de dolari sub formă de investiţii străine directe. „După crearea Uniunii Euroasiatice, capacitatea pieţii noastre a crescut de 10 ori şi, datorită acestui fapt, Kazahstanul poate deveni un portal pentru companiile românesti cu scopul de a intra pe pieţele ţărilor vecine. Având în vedere că din acest an, activitatea MAE dobândeşte un profil de relaţii externe economice bine conturat cu accent pe blocul de investiţii şi export, în primul rând, ambasada va avea sarcini concrete privind extinderea în continuare a cooperării comerciale şi economice bilaterale kazaho-române“, spune ambasadorul Daulet Batrashev.

El sublinează că, în prezent, schimburile economice dintre Kazahstan şi România au un nivel destul de ridicat: „România este partenerul nostru principal în domeniul comerţului din regiunea Europei de Sud-Est. Spre exemplu, cifra de afaceri pentru ianuarie-septembrie 2018 a atins deja 1,267 miliarde de dolari. În timp ce în anul 2017, volumul de vânzări bilaterale atingea cifra de doar 992 milioane dolari.

Personal, cred că potenţialul cooperării noastre în domeniul comercial şi economic nu corespunde potentialului existent.“

Ce domenii pot aduce beneficii investitorilor români şi kazahi

Urmare acestui fapt şi având în vedere priorităţile principale privind dezvoltarea în continuare a economiei Kazahstanului, ambasadorul  Daulet Batrashev invită mediul de afaceri din România să investească în următoarele domenii:

- IT – implementarea tehnologiilor noi în Kazahstan. Printre altele, pe data de 5 noiembrie a anului trecut a început sa funcţioneze Tehnoparcul Internaţional de start-up-IT «Astana Hub». În conformitate cu Road-mapul de dezvoltare IT, principalul scop îl reprezintă dezvoltarea ecosistemului de inovare şi a business-ului tehnologic al Kazahstanului, şi, în perspectivă, transformarea acestei ţări într-un centru al soluţiilor digitale şi inovaţie;

- agricultura – implementarea pe baza kazahă a producţiei de utilaje agricole, construcţia de mini-uzine pentru prelucrarea şi depozitarea produselor agricole. În acest scop, având în vedere expertiza românească în acest domeniu, ambasadorul kazah îşi planifică să viziteze unele regiuni ale României unde, în principal, este dezvoltată tradiţia de creştere a animalelor şi producţia laptelui;

- capacitatea de tranzit şi transport – construirea în Kazahstan a unui hub regional de transport şi logistică;

- turism – dezvoltarea potentialului turistic din Kazahstan şi din Romania;

- şi, de asemenea, prelungirea colaborării în domeniul petrolului şi gazelor – utilaje şi servicii industriale.

„În al doilea rând, va începe realizarea practicii de demonstrare a posibilităţilor întreprinderilor kazahe în România, aşa numita Road show. Anul trecut, MAE împreună cu Camera de Comerţ Extern a Republicii Kazahstan, au organizat 15 misiuni comerciale ale producătorilor de mărfuri kazahi. Prognozăm să realizăm astfel de evenimente în România. Există, de asemenea, Camera economică naţională a antreprenorilor «Atameken», care oferă suport prin servicii de consultanţă şi service. Ţinând cont de repunerea accentului pe profilul economic, MAE va fi inclus în această reţea de suport a exportului, având atenţia focusată pe componenta externă.

În al treilea rând, ambasada împreună cu Camera de Comerţ Extern a Republicii Kazahstan va oferi suport producătorilor de mărfuri autohtoni în cazul în care antreprenorii români vor manifesta interes faţă de mărfurile produse în Kazahstan şi produsele alimentare ecologice cu brend kazah. 

În al patrulea rând. S-a anunţat cooperarea dintre MAE şi SA «НК Kazakh Invest». Ambasada este dispusă să ofere o întreagă gamă de servicii pentru investitorii străini, inclusiv servicii de consultanţă privind sectoarele prioritare (cum şi cu cine să colaborezi). În Astana îşi prelungeste activitatea Comitetul pentru investiţii MAE şi SA «НК Kazakh Invest», care are rol de unic de negociator cu investitorii în numele Guvernului Republicii Kazahstan. Apoi, urmează nivelul regional, unde investitorii sunt ajutaţi de către organele administraţiei locale şi de către reprezentanţii regionali ai SA «НК Kazakh Invest».

Şi, în al cincilea rând, MAE va realiza o analiză pentru a stabili ţările cu prioritate pentru noi. În conformitate cu Strategia naţională de investiţii pentru 2018-2022, au fost selecţionate 11 ţări cu prioritatea cea mai mare pentru atragerea investiţiilor în Kazahstan. La rândul său, Ambasada Republicii Kazahstan în România îşi va continua activitatea de consolidare şi extindere a cooperării economice bilateral şi, în primul rând, activitatea de diversificare a asortimentului de mărfuri şi servicii fabricate în ţările noastre“.

Situaţia «KazMunayGas International» necesită „o soluţie rapidă şi definitivă“

Totodată, spune ambasadorul Daulet Batrashev pentru legaţia noastră de la Bucureşti una din priorităţi va ramâne monitorizarea şi suportul activităţii companiei «KazMunayGas International». „Dupa cum ştiţi, România a fost aleasă de noi în calitate de hub pentru exportul ţiţeiului kazah de la Marea Caspică, astfel se şi explică prezenta Companiei «KazMunayGas International» («Rompetrol»), care se numară printre cei mai mari investitori în economia românească. Sunt convins ca prin activitatea  sa «KazMunayGas International» a adus un aport considerabil în consolidarea securităţii energetice a Romaniei“.

De asemenea, Daulet Batrashev sublinieazăt faptul că «KazMunayGas International» este deţinută 100% de Compania Naţională Petrolieră «KazMunayGas». „În acest context, vreau să îmi exprim încrederea în soluţionarea cât mai rapidă şi definitivă a problemelor companiei în România, ceea ce va servi, ca un bun exemplu pentru alţi potenţiali investitori şi antreprenori din Kazahstan.

Reamintesc ca managementul KMGI a dus la îndeplinire condiţiile Memorandului 2013 privind înfiinţarea Fondului de investiţii. Aşteptăm, ca răspuns, măsuri pozitive şi din partea partenerilor români“.

Republica Kazahstan dispune de rezerve uriaşe de petrol, gaze şi zăcăminte de metale neferoase, uraniu, fiind de asemenea principalele mărfuri care merg la export, ceea ce face ca economia ţării sa fie vulnerabilă în faţa preţurilor mondiale pentru materii prime.

Ce oferă Kazahstanul investitorilor

Autoritatile din Kazahstan au stabilit pentru Guvern sarcina de a construi în următorii ani o economie autosuficientă, care produce nu numai cantităţi importante de aur negru, dar şi mărfuri cu o valoare mai mare, capabile să facă concurenţă pe pieţele internaţionale. În acest sens, sunt necesare construcţia unor întreprinderi noi dotate cu cele mai moderne tehnologii, însă pentru construirea acestora trebuiesc investiţii. În ultimii ani, Guvernul kazah a intreprins acţiuni concrete în direcţia îmbunătăţirii climatului investiţional în ţară şi în măsuri pentru securizarea investiţiilor. Autorităţile de la Astana copnsideră că Republica Kazahstan reprezintă unul din cele mai bune locuri pentru a investi şi această încredere este sustinută de posibilităţile reale ale ţării. În primul rand, aceste posibilităţi stau în rezervele subterane imense, în al doilea rând – în poziţia de tranzit a ţării, aşezată chiar în centrul supracontinentului Euroasiatic. În al treilea rand – stabilitatea ţării. În al patrulea rand, capitalul uman care este deschis pentru tot ce este nou creat în lume. Preşedintele Nursultan Nazarbayev urmăreşte ca toate ministerele, agenţiile şi companiile să lucreze asupra sarcinii investiţionale. De aceea, şi aria activităţii MAE al Republicii Kazahstan se extinde, peste competentele pur diplomatice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite