Pentagonul a anunţat că a ucis 17 militanţi ISIS în urma unui bombardament de precizie în Libia

Pentagonul a anunţat că a ucis 17 militanţi ISIS în urma unui bombardament de precizie în Libia

Forţe guvernamentale în Libia implicate în campania împotriva ISIS/ Foto: EPA

Armata Statelor Unite a anunţat duminică că a condus o serie de bombardamente aeriene asupra unei baze de antrenament a grupării teroriste ISIS în Libia, ucigând 17 militanţi, în ceea ce reprezintă primele astfel de acţiuni în Libia din luna ianuarie a acestui an.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un număr de şase de „lovituri de precizie” executate vineri au lovit o bază de antrenament aflată la 150km sud-est de oraşul Surt, unde gruparea teroristă îşi pregătea luptătorii şi care reprezenta o bază de aprovizionare cu armament şi alte echipamente plus un centru de comandă şi planificare a operaţiunilor teroriste, se afirmă într-un comunicat al Comandamentului pentru Africa al Pentagonului.

În perioada dintre lunile august şi decembrie anul trecut, armata americană a executat aproape 500 de bombardamente de precizie pentru a împinge trupele grupării teroriste ISIS afară din oraşul Surt, una din principalele lor baze. Pe 18 ianuarie, cu câteva zile ca preşedintele Obama să îşi încheie oficial mandatul, mai multe drone Reaper şi două bombardiere B-2 au atacat bazele ISIS aflate la sud de Surt, omorând peste 80 de militanţi, inclusiv mai mulţi membrii implicaţi în planificare atacurilor teroriste în Europa, a afirmat Pentagonul la acea dată.

Aceste ultime bombardamente subliniază ameninţarea majoră pe care gruparea ISIS încă o reprezintă în regiune, în ciuda pierderilor masive pe care le-a suferit. Se estimează că gruparea teroristă are câteva sute de luptători în Libia, ce şi-au găsit un sanctuar în statul nord-african şi de unde au reuşit să execute atacuri şi în Tunisia.

„Putem observa semnele unei regrupări a ISIS în Libia”, a afirmat Amanda J. Dory, unul dintre experţii pentru strategia Pentagonului în zona Africii.

Oficialii administraţiei Trump au declarat că preşedintele a autorizat aceste lovituri militare la recomandarea Secretarului Apărării, James Mattis.

În comunicatul de presă al Comandamentului pentru Africa al Pentagonului se menţionează că aceste lovituri militare, executate de drone Reaper ce au zburat de la o bază militară aflată în Sicilia, au fost executate în coordonare cu guvernul Libiei, condus de prim-ministrul Fayez Serraj. Reda Eissa, un purtător de cuvânt al coaliţiei de miliţii ce-l susţine pe prim-ministrul Serraj a declarat presei că guvernul libian nu are nicio informaţie despre aceste bombardamente.

Mai mulţi experţi au afirmat că zona în care aceste bombardamente au avut loc este una controlată de forţele conduse de Gen. Khalifa Haftar, un fost ofiţer în fosta armată a Libiei ce a jucat un rol important în rebeliunea împotriva lui Qaddafi din 2011. Gen. Haftar şi-a consolidat controlul asupra estului Libiei, recent primind vizita mai multor oficiali occidentali, inclusiv ministrul de externe al Marii Britanii, Boris Johnson.

„Aceste bombardamente sunt consecinţa logică a unei schimbări tactice a grupării ISIS”, a afirmat Col. Wolfgang Pusztai, un fost ataşat al ministerului apărării al Austriei. „Scopul acestei misiuni este de a menţine presiunea asupra grupării teroriste, din moment ce nimeni în Libia nu consideră lupta împotriva ISIS o prioritate”, a completat acesta.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările