Pe urmele lui „El Chapo”. Otoniel, cel mai temut lord al drogurilor din Columbia, va fi extrădat în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dairo Antonio Usuga, alias Otoniel, a fost capturat în jungla columbiana
Dairo Antonio Usuga, alias Otoniel, a fost capturat în jungla columbiana

Guvernul de la Bogota a anunţat duminică, 24 octombrie, că pregăteşte extrădarea în Statele Unite a lui Otoniel, şeful celei mai puternice bande de traficanţi de droguri din ţară, capturat cu o zi înainte în cursul unei operaţiuni în nord-vestul Columbiei, notează AFP.

"Împotriva lui Otoniel există un mandat de extrădare (în Statele Unite) (...) care este încă în desfăşurare", a declarat ministrul apărării Diego Molano într-un interviu acordat ziarului El Tiempo.

Otoniel are soarta lui Joaquin "Chapo" Guzman, lider emblematic al cartelului mexican Sinaloa, care a fost extrădat în ianuarie 2017 în SUA, unde ispăşeşte o condamnare la închisoare pe viaţă pentru trafic de droguri. Justiţia mexicană l-a extrădat anul trecut şi pe  José "S", "Domnul Tuneluri" al cartelului Sinaloa, condus de narcotraficantul Joaquin "Chapo" Guzman, în prezent încarcerat într-o închisoare de maximă securitate.

Justiţia mexicană nu a dezvăluit identitatea bărbatului, dar potrivit unei surse guvernamentale şi media locale, este vorba despre Jose Sanchez Villalobos, un intermediar financiar şi unul dintre principalii colaboratori ai lui "El Chapo", a cărui extrădare a fost solicitată de un tribunal din California pentru asociere de răufăcători.

Deţinut din 2012, el este cunoscut în special pentru faptul că a fost la originea tunelurilor construite din mai multe oraşe mexicane pentru a transporta droguri în SUA.

Dairo Antonio Usuga, alias Otoniel, 50 de ani şi lider al Clan del Golfo a fost arestat în cursul unei operaţiuni militare şi poliţieneşti în jungla din nord-vestul Columbiei, acţiune la care au participat aproximativ 700 de bărbaţi susţinuţi de 18 elicoptere.

Statele Unite şi Columbia au oferit recompense de peste 5 milioane de dolari pentru informaţii care să conducă la arestarea sa. Statele Unite au oferit o recompensă de 5 milioane de dolari pentru capturarea sa.

 "Aceasta este cea mai grea lovitură care a fost dată traficului de droguri în acest secol în ţara noastră (...) comparabilă doar cu căderea lui Pablo Escobar", a salutat preşedintele Ivan Duque într-un mesaj postat pe reţelele de socializare, cu prilejul omagiului adus unui poliţist care a murit în operaţiunea împotriva lui Otoniel.

Pablo Escobar, liderul cartelului din Medellin, care controla până la 80% din comerţul global cu cocaină, a fost împuşcat de poliţia columbiană în 1993.

Otoniel, care a fost inculpat de justiţia americană în 2009, face în special obiectul unei proceduri de extrădare în New York.

Traficantul columbian în vârstă de 50 de ani conducea Clan del Golfo, alcătuit din foşti membri ai grupărilor paramilitare care au dus o luptă acerbă împotriva gherilelor de stânga până în anii 2010. El a preluat conducerea cartelului după moartea fratelui său Juan de Dios, alias Giovanni, în confruntări cu poliţia în 2012.

Cartelul, care se finanţează în principal prin trafic de droguri, minerit ilegal şi extorcare, este prezent în aproape 300 de municipalităţi din întreaga ţară, potrivit think tank-ului independent Indepaz.

Guvernul columbian acuză Clan del Golfo că este unul din responsabilii celui mai grav val de violenţe care zguduie ţara de la semnarea acordului de pace în 2016 cu gherilele Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC).

Poliţia a informat că traficantul de droguri se ascundea în junglă şi că nu folosea un telefon mobil.

Otoniel a început să lupte la vârsta de 18 ani în Armata populară de eliberare, o gherilă marxistă demobilizată în 1991. După ce a depus armele, a început să lupte în grupările paramilitare de extremă dreapta. Multe din aceste grupări au fost demobilizate în 2006 la iniţiativa guvernului fostului preşedinte de dreapta Alvaro Uribe (2002-2010). Otoniel a decis însă să rămână în ilegalitate.

Guvernul acuză alte grupuri armate, ca Armata de Eliberare Naţională (ELN), ultima gherilă activă din ţară, şi disidenţii gherilei FARC, care a depus armele după procesul de pace din 2016, că se finanţează cu veniturile din traficul de droguri şi mineritul ilegal.

În cinci decenii de război împotriva drogurilor sprijinit de SUA, Columbia a ucis sau capturat mai mulţi baroni ai drogurilor, printre care Pablo Escobar, împuşcat de forţele de ordine în 1993. Cu toate acestea, ţara rămâne cel mai mare producător de cocaină din lume, iar Statele Unite cel mai mare cumpărător. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite