Pe fondul tensiunilor cu SUA şi Turcia, Iranul încearcă o alianţă strategică cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Ankara au acuzat în ultimul timp Iranul că vrea să transforme Siria şi Irakul în ţări preponderent şiite. Tensiunile între cele două state tot cresc, iar pe acest fundal, Teheranul încearcă să se sprijine pe o alinaţă cu Moscova.

Iranul l-a convocat, luni, pentru explicaţii pe ambasadorul Turciei şi a avertizat Administraţia de la Ankara să nu testeze „limitele“ Teheranului, după o serie de afirmaţii făcute de preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi de ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.

Recep Tayyip Erdogan şi Mevlut Cavusoglu au acuzat în mai multe rânduri Iranul că ar destabiliza Orientul Mijlociu, în contextul în care Teheranul şi Ankara susţin părţi diferite în conflictul din Siria.

Duminică, la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, Mevlut Cavusoglu a afirmat că „Iranul vrea să transforme Siria şi Irakul în ţări preponderent şiite“, conform agenţiei de ştiri Anadolu. În acest context, şeful diplomaţiei turce a atras atenţia Iranului să înceteze să ameninţe stabilitatea în Orientul Mijlociu.

În replică, Iranul l-a convocat pentru clarificări pe ambasadorul Turciei şi a transmis un avertisment clar Administraţiei Recep Tayyip Erdogan.

„Turcia este unul dintre cei mai importanţi vecini şi s-a bucurat mult de asistenţa noastră, mai ales după complotul eşuat din iulie 2016“, a reacţionat Bahram Ghasemi, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, citat de agenţia Fars.

„Sperăm că Turcia va vorbi într-un mod mai inteligent despre Iran, pentru a nu ne face să ripostăm. Vom avea răbdare cu Turcia, dar răbdarea are limite“, a avertizat oficialul iranian, potrivit site-ului postului tv Al-Arabiya.

Pe fondul tensiunilor cu SUA şi Turcia, dar şi a intenţiei unor state arabe de a crea un bloc militar şi politic pentru a contracara Iranul, oficialii de la Teheran încearcă să stabilească o alianţă strategică cu Rusia în Orientul Mijlociu.

„ Criza din Siria şi alte probleme regionale, la care suntem martori în ultimii ani, au împins cele două ţări să coopereze, chiar dacă multe state arabe au încercat să torpileze această cooperare“, susţine directorul Agenţiei de informaţii Mehr News, Reza Moghaddasi. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite