Pauza de la alcool, metoda prin care australienii scapă de mahmureală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Australia este cunoscută pentru faptul că locuitorii ei consumă cantităţi impresionante de alcool, dar lucrurile au început să se schimbe. În unele cercuri, limonada a înlocuit băuturile tari, iar tendinţa a devenit nesperat de populară.

Mark Hobart are aproximativ 30 de ani. El şi soţia sa lucrează din greu şi adesea, pentru a reduce stresul, obişnuiesc să bea câteva beri sau împart o sticlă de vin. La sfârşit de săptămână, cantitatea de alcool este ceva mai însemnată, se arată într-un articol publicat pe site-ul bbc.co.uk.

Hobart nu este alcoolic, dar de când a început să bea pe furiş, încă de la vârsta de 13 ani, alcoolul a fost nelipsit din viaţa lui. Cu toate acestea, în ultimele luni a refuzat să mai bea. Nu definitiv, după cum el însuşi recunoaşte, dar încearcă „să schimbe relaţia cu alcoolul“, practicând abstinenţa.

Simţeam că beau tot timpul şi sunt într-un punct al vieţii mele în care probabil nu îmi face bine, aşa că vreau să trăiesc fără băutură pentru o vreme şi să văd cum merge“, explică el.

Hobart face parte dintre australienii – tot mai mulţi la număr – care refuză să mai bea alcool.

Unul din opt adulţi australieni nu a consumat niciodată alcool, potrivit unui raport, un număr dublu în comparaţie cu 20 de ani în urmă.

În rândul adolescenţilor există aceeaşi tendinţă. În 1999, mai bine de jumătate dintre tinerii în vârstă de 16, respectiv 17 ani au răspuns afirmativ la întrebarea: „Aţi consumat alcool în ultimele şapte zile?“.

„Încă avem o problemă gravă în Australia“, spune Geoff Monro din cadrul Fundaţiei Antidrog. „Avem mulţi oameni pentru care beţia este un mijloc de a se distra, dar avem şi persoane care au pus capăt“ acestui obicei, spune el.

Unul dintre liderii acestei mişcări este Chris Raine, în vârstă de 26 de ani şi care a ajuns să ţină un blog în cadrul căruia îşi spune povestea. El s-a înscris într-o asociaţie care încurajează oamenii să facă o pauză de alcool, pauză care să dureze între trei şi şase luni.

„Ai crede că dacă mergi într-un bar şi le spui oamenilor că meseria ta este să le recomanzi să nu bea timp de trei luni ar reacţiona urât, dar ei sunt chiar interesaţi“, povesteşte el.

Scopul asociaţiei Hello Sunday Morning nu este acela de a-i determina pe oameni să renunţe definitiv la alcool, ci de a-i ajuta să studieze dependenţa, făcând faţă unor situaţii sociale în care în mod normal ar simţi nevoia să bea.

Pare că funcţionează. De acum patru ani, 8.500 de oameni s-au înscris, iar după 12 luni, consumul de alcool s-a redus cu 70% în rândul participanţilor.

„Cred că este o schimbare culturală. Tot mai mulţi oameni sunt preocupaţi de sănătatea lor“, explică Raine.

Acest obicei de a face o pauză de la consumul de alcool a devenit atât de popular, încât întreprinderile caritabile au fost convinse să se implice. Astfel, în loc ca australienii să participe la maraton pentru a strânge banii necesari unei cauze nobile, sunt finanţaţi dacă nu mai consumă alcool timp de o lună.

Pe de altă parte, Munro avertizează că asta nu înseamnă neapărat că australienii vor renunţa la acest obicei.

Deşi numărul persoanelor care consumă alcool a scăzut, cei care încă beau fac asta tot mai des.

Shanna Zemek, o studentă în vârstă de 21 de ani care nu a consumat alcool timp de trei luni în 2011, crede că aceste mici schimbări vor face totuşi diferenţa.

„Iniţial, deşi prietenii mei credeau că e penibil ce fac, a fost o mare realizare când au descoperit că putem ieşi împreună fără să bem şi tot putem dansa şi întâlni alţi oameni. Odată ce au încercat, au aflat că nu este atât de greu“, arată ea. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite