Patru ani de la lichidarea fondatorului al-Qaeda. Moştenirea lui Osama ben Laden

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 2 mai 2011, deja notoria operaţiune „Lancea lui Neptun” a rezultat în lichidarea inamicului public numărul 1 al Statelor Unite, Osama ben Laden, omul responsabil pentru cele mai sângeroase atacuri teroriste din istorie, de pe 11 septembrie 2001. Astăzi, niciunul dintre locotentenţii lui Ben Laden nu se mai află la conducerea al-Qaeda, care s-a fragmentat. Organizaţia rămâne însă una dintre cele mai temute din lume.

În urmă cu 14 ani, Osama ben Laden arăta prin teroare cât de bine organizată şi periculoasă este organizaţia teroristă pe care a înfiinţat-o şi pe care o conducea. Acum, după ce el a fost lichidat de americani, gruparea s-a divizat în mai multe ramuri, iar lupii tineri au luat locurile locotenenţilor lui ben Laden. Al-Qaeda rămâne însă o ameninţare reală. 

La 2 mai 2011, Osama ben Laden, fondatorul al-Qaeda şi cel care a stat în spatele atacurilor de la 11 septembrie, a fost ucis de trupele americane în Pakistan. 

Recent, puşcaşul marin care l-a ucis pe Ben Laden a povestit cu lux de amănunte operaţiunea. Robert O'Neill, un fost membru al forţelor speciale din Marina SUA, comandourile SEAL, cu foarte multe decoraţii, a recunoscut în mai multe interviuri că el este cel care l-a împuşcat de trei ori în cap pe liderul al-Qaeda, în mai 2011, în cursul operaţiunii „Lancea lui Neptun“. O'Neill şi-a spus public povestea într-un controversat documentar cu titlul „Omul care l-a ucis pe Osama bin Laden“, realizat de Fox News şi difuzat pe 11 şi 12 noiembrie. 

Osama ben Laden 1998 FOTO AP

A mâncat un sandviş când păzea cadavrul

Echipa SEAL care a fost trimisă să-l lichideze pe bin Laden poartă numele de Echipa Şase din SEAL. O'Neill povesteşte că l-a ucis pe liderul terorist cu trei gloanţe, trase în frunte de aproape, în timpul operaţiunii speciale din localitatea pakistaneză Abbottabad, pe 2 mai 2011. 

Membrii grupurilor de comando sunt antrenaţi să-şi lichideze ţintele cu două împuşcături în cap, în suită rapidă, procedeu numit „double tap“. Dar O'Neill a tras un glonţ în plus şi îşi aminteşte şi acum sunetul celor trei împuşcături. La o întâlnire secretă cu rudele unor victime ale atentatelor comise pe 11 septembrie 2001 la World Trade Center, la New York, el a încercat să explice de ce a procedat aşa. 

„Cred că am tras de trei ori ca să fie cu noroc...sau din precauţie“, a declarat O'Neill, replică urmată de un cor de râsete în surdină. El a realizat importanţa celor întâmplate, abia după câteva minute, pe când mânca un sandviş în timp ce păzea cadavrul lui bin Laden. „Şi cum stăteam aşa, mâncând din sandviş, am realizat că tocmai îl ucisesem pe fiul de căţea“.

Eroul american şi-a atras deja furia Pentagonului, iar conducerea SEAL ar fi făcut presiuni pentru ca documentarul să nu fie difuzat. Membrii Navy SEAL sunt obligaţi să păstreze secretul cel mai strict asupra misiunilor pe care le efectuează.

În vârstă de 38 de ani,  O'Neill este cel care l-a omorât pe Osama bin Laden, liderul grupării al-Qaeda şi creierul din spatele celor mai cumplite atacuri teroriste din istorie, atentatele de la 11 septembrie 2001. 

Jihadiştii l-au ameninţat cu moartea imediat, a dezvăluit SITE, care monitorizează site-urile de web şi media folosite de către aceştia. Fotografii ale lui O'Neill cu mesaje în arabă şi engleză care-i îndeamnă pe „lupii solitari“ să răzbune moartea fostului lider Al-Qaida au fost difuzate pe Twitter şi pe forumul jihadiştilor al-Minbar, a precizat SITE.

„Oamenii ne întreabă acum dacă nu ne temem că Statul Islamic va veni după noi pentru că Rob îşi face publică povestea. Le răspund că o să vopsesc o ţintă mare pe uşa de la intrare şi că-i chem să vină”, spune Tom O'Neill, tatăl eroului american.

Ce a mai rămas din al-Qaeda

După 11 septembrie 2001, al-Qaeda nu a mai reuşit să organizeze cu succes un alt atac în Statele Unite. Însă atacul cu bombe care a avut loc în primăvara la Boston au arătat că ameninţarea reprezentată nu neapărat de al-Qaeda în sine, ci de adepţii ideologiei, este în continuare una cât se poate de reală. 

Eforturile globale antitero n-au dus niciodată lipsă de un chip pentru ideologiile extremiste şi ameninţarea teroristă: Osama bin Laden, apoi Ayman al-Zawahiri, Khalid Sheikh Mohammed şi Abu Musab al-Zarqawi.

După lichidarea lui fondatorului bin Laden, toţi locotenenţii săi au fost prinşi, omorâţi în atacuri cu drone sau sunt ascunşi în munţi, ceea ce a dus la divizarea grupării teroriste în mai multe celule regionale şi totodată la apariţia unor lideri noi, mulţi dintre ei tineri. 

Ayman al-Zawahiri

Ayman Al-Zawahiri era mâna dreaptă a lui Osama bin Laden

În prezent, liderul suprem al organizaţiei este Ayman al-Zawahiri, un medic egiptean, cu studii teologice. Zawahiri se pare că a fost implicat în atacurile de la 11 septembrie şi, după acestea, autorităţile americane au oferit o recompensă de 25 de milioane de dolari oricui oferă informaţii care vor duce la capturarea lui. Recompensa rămâne valabilă şi astăzi. Zawahiri este unul dintre fondatorii grupului extremist Jihad din Egipt şi a fost numit la conducerea al-Qaeda la câteva săptămâni de la moartea lui ben Laden. Înainte, el era adjunctul acestuia şi principalul ideolog al grupului. El se afla to pe locul al doilea şi pe lista celor mai căutaţi terorişti din lume, în spatele lui ben Laden. Se crede că Zawahiri este ascuns prin munţii din Pakistan sau în Yemen. 

Nasser Abdul Karim al-Wuhayshi

Nasser Abdul Karim al-Wuhayshi

Wuhayshi, fostul secretar personal al lui ben Laden, este liderul oficial al ramurii din Peninsula Arabică a al-Qaeda (AQAP), care s-a format în 2009 prin unirea ramurii din Arabaia Saudită cu aceea din Yemen. Wuhayshi a fost numit de Zawahiri pentru a-l înlocui pe „Libianul” Abu Yahya al-Libi, care a fost ucis într-un atac cu drone în iunie 2012. Wuhayshi este un veteran al-Qaeda. El a luptat la Tora Bora, în decembrie 2001, însă a reuşit să fugă în Iran. A fost arestat acolo, dar extrădat în Yemen în 2003. Trei ani mai târziu, a reuşit să evadeze, alături de alţi 22 de membri al-Qaeda, printre care Jamal al-Badawi, cel care a organizat atacul asupra vasului USS Cole şi Qasim al-Raymi, comandantul militar al AQP. 

Ibrahim Hassan al-Asiri

image

Cea mai puternică dintre aceste ramuri este cea din Peninsula Arabică. Însă adevăratul său lider ar fi Ibrahim Hassan al-Asiri, un chimist în vârstă de 31 de ani, considerat „creierul” mai multor tentative de atentate din ultimii ani. Ibrahim Hassan al-Asiri nu este doar cel care elaborează dispozitive explozibile pentru reţeaua teroristă, ci se pare că este implicat în toate ramurile operaţiunilor, de la recrutare la instruire şi coordonare. 

Khalid al-Habib

Khalid al-Habib

Se crede despre el că este egiptean sau marocan şi a fost identificat pentru prima dată într-un videoclip din noiembrie 2005.Este comandantul trupelor din Afganistan şi, din iulie 2008, se pare că a preluat comanda tuturor operaţiunilor militare ale al-Qaeda. 

        

Saif al-Adel

Saif al-Adel

Este numele de război al unui fost colonel din armata egipteană pe nume real Muhamad Ibrahim Makkawi. S-a alăturat militanţilor mujahideen în anii 1980 pentru a lupta cu sovieticii. A fost cândva şeful de securitate al lui ben Laden şi se crede că face parte din grupul celor care l-au ucis pe fostul preşedinte egiptean Anwar Sadat în 1981. După invazia americanilor în Afganistan, Saif al-Adel a fugit în Iran. Acum se pare că s-ar afla în Pakistan. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru/un-nou-r-zboi-impotriva-terorii" target="_blank">View the story "Un nou „război împotriva terorii”" on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite