Parteneriat strategic și cu Israelul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la precedenta întâlnire a miniștrilor Baconschi și Lieberman din februarie 2011.
Imagine de la precedenta întâlnire a miniștrilor Baconschi și Lieberman din februarie 2011.

Teodor Baconschi a discutat cu omologul său israelian, Avigdor Lieberman, despre oportunităţile unei cooperări trilaterale cu Republica Moldova. Între timp, șefii politici ai celor doi au susținut o conferință de presă comună, pentru a prezenta opiniei publice concluziile întrunirii celor două guverne. Relațiile celor două țări par mai apropiate decât oricând.

Miniştrii de externe ai celor două ţări, care s-au întâlnit cu multiple ocazii la Bucureşti şi Ierusalim, au discutat astăzi, 24 noiembrie, despre evoluţiile crizei financiare şi economice, precum şi cooperarea româno-israeliană în organismele multilaterale. Un alt subiect de dialog a fost evoluţia situaţiei din Orientul Mijlociu, explică un comunicat al Ministerului român al Afacerilor Externe.

Continuând un subiect discutat şi cu alte prilejuri, cei doi miniştri au analizat modul în care România şi Israelul pot coopera cu Republica Moldova. Subiectele discutate nu au fost detaliate în comunicatul publicat de MAE dar dialogurile anterioare s-au concentrat pe domenii ca agricultura sau managementul resurselor de apă.

Colaborarea dintre cele două părţi va continua, ministrul Baconschi invitându-l pe omologul să efectueze o vizită la Bucureşti în anul următor.

Întrunire comună a celor două cabinete
Premierul Emil Boc a sosit miercuri la Ierusalim, împreună cu nouă membrii ai guvernului, pentru o întâlnire comună cu miniştrii cabinetului Netanyahu. Relaţiile României cu Israel s-au apropiat în ultimii ani, oficialii israelieni considerând România „unul dintre cei mai buni prieteni ai Israelului din Europa de Est”, afirmă Jerusalem Post.
România şi Israelul împărtăşesc puternice legături de securitate, serviciile secrete ale celor două ţări făcând schimburi de informaţii iar armatele cooperând în cadrul unor exerciţii comune. Şi legăturile economice au cunoscut un reviriment, comerţul dintre cele două ţări ajungând la 428 de milioane de dolari în 2010, înregistrând o creştere de 50% faţă de anul anterior. De asemenea, cetăţenii israelieni au investit – conform estimărilor Ierusalimului – trei miliarde de dolari în România. O creştere cu 30% a înregistrat şi numărul turiştilor evrei care au vizitat România în 2010, acesta ajungând la 80.000.

Cu doar câteva zile înainte de călătoria premierului Boc la Ierusalim, pe 14 noiembrie, secretarul de stat din MAE, Doru Costea, a avut o întrevedere cu  reprezentanţi ai organizaţiilor israelienilor originari din România. Costea a subliniat că menţinerea şi dezvoltarea legăturilor dintre România şi comunităţile româneşti din străinătate reprezintă o prioritate pentru activitatea MAE. Interlocutorii au arătat că "succesul comunităţii româneşti în Israel, în toate domeniile de activitate, reprezintă o foarte bună carte de vizită pentru sistemul educaţional din România, pentru cultura română", explică un comunicat al MAE.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite