Parlamentul irakian cere introducerea de vize pentru americani, după ordinul lui Trump privind imigraţia

Parlamentul irakian cere introducerea de vize pentru americani, după ordinul lui Trump privind imigraţia

Soldaţi americani în Irak

Parlamentul irakian a votat luni pentru introducerea unei măsuri reciproce pentru americani, ca urmare a deciziei lui Donald Trump de a interzice intrarea în Statele Unite a cetăţenilor din Irak şi din alte şase ţări musulmane.

„Parlamentul a votat cu majoritate să ceară guvernului şi Ministerului de Externe să aplice reciprocitate", a declarat deputatul Hakem al-Zamili. Dar, "sperăm că administraţia SUA va reconsidere decizia", a spus un alt deputat, Sadiq al-Laban.
 
Nu este însă prea clar dacă măsura îi va afecta şi pe civilii şi militarii americani care deja locuiesc şi muncesc în Irak sau doar pe cei care îşi doresc să vină în Irak.
 
Nu se ştie nici ce efecte va avea această decizie în ceea ce priveşte cooperarea dintre Irak şi SUA în lupta împotriva Statului Islamic.
 
ranul a anunţat sâmbătă seară că va bloca intrarea în ţară a cetăţenilor americani pe baza principiului reciprocităţii, după ce preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv care interzice temporar, pe o perioadă de cel puţin 90 de zile, intrarea cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane în Statele Unite, fiind vorba inclusiv de vizitatorii din Iran, transmite Reuters.
 
”În vreme ce îi respectăm pe americani şi facem disticţia dintre aceştia şi politicile ostile ale administraţiei Statelor Unite, Iranul va implementa principiul reciprocităţii până ce sunt ridicate aceste limitări jignitoare impuse împotriva cetăţenilor iranieni de către SUA”, se arată într-un comunicat al ministerului de Externe de la Teheran.
 
De asemenea, diplomaţii iranieni au explicat că aceste restricţii impuse musulmanilor reprezintă o insultă clară la adresa lumii musulmane şi a naţiunii Iranului.
 
”Vorbim de un dar uriaş pentru extremişti”.
 
Aproximativ un milion de americani de origine iraniană trăiesc în Statele Unite, iar cei care au doar viză de rezidenţă permanentă nu vor mai putea să intre acum în America.
 
Preşedintele iranian a declarat anterior că aceasta nu este epoca construirii de ziduri între naţiuni şi a criticat măsurile luate în direcţia anulării unor acorduri comerciale, fără să-l numească însă pre Donald Trump.
 
”Astăzi nu este momentul pentru a ridica ziduri între naţiuni [...] Anularea acordurilor comerciale internaţionale nu ajută economia acelor state şi nu serveşte la dezvoltarea şi înflorirea economiei globale. Aceasta este ziua în care lumea ar trebui să se apropie prin comerţ”, a declarat preşedintele Hassan Rohani.
 
Guvernul de la Damasc a făcut apel luni la refugiaţii sirieni să se întoarcă în ţară, fără a comenta totuşi în mod direct decizia controversată a noului preşedinte american Donald Trump de a interzice intrarea în SUA a tuturor refugiaţilor, relatează AFP. 
 
Printr-un ordin executiv, Donald Trump a suspendat vineri pentru o perioadă de patru luni admiterea de refugiaţi în Statele Unite şi a interzis temporar, timp de trei luni, sosirea cetăţenilor din şapte ţări majoritar musulmane: Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: