Parlamentul din Chile a aprobat cu o majoritate covârşitoare căsătoria între persoane de acelaşi sex

Parlamentul din Chile a aprobat cu o majoritate covârşitoare căsătoria între persoane de acelaşi sex

Foto: Getty Images / Susţinătorii drepturilor LGBT sărbătoresc aprobarea unei legi privind căsătoriile între persoane de acelaşi sex de către parlamentul din Chile

Chile a aprobat o lege emblematică care permite căsătoria între persoane de acelaşi sex într-o ţară istoric catolică, transmite BBC News.

Legislaţia, aprobată cu o majoritate covârşitoare de parlament marţi, permite şi cuplurilor gay să adopte copii. Proiectul de lege a fost votat în camera inferioară a parlamentului - la scurt timp după aprobarea sa în Senat - cu 82 de voturi pentru şi 20 împotrivă. Au fost şi două abţineri.

Proiectul de lege a fost susţinut de preşedintele Sebastián Piñera, care urmează să îl promulge, deşi iniţiativa a fost intens criticată de membrii coaliţiei conservatoare, care îl susţine pe preşedinte. Preşedintele Piñera promisese în timpul discursului său anual privind starea Uniunii din iunie a acestui an, că va promova legislaţia în parlament. În comentariile care i-au uimit pe unii dintre aliaţii săi conservatori, el a spus că Chile trebuie să „garanteze această libertate şi demnitate tuturor oamenilor”.
"Cred că ar trebui să aprofundăm valoarea libertăţii, inclusiv libertatea de a iubi şi de a forma o familie cu persoana iubită. De asemenea, valoarea demnităţii tuturor relaţiilor de dragoste şi afecţiune dintre două persoane", a adăugat liderul de dreapta. .
Luare de poziţie favorabilă s-a confruntat cu critici puternice din partea unora dintre aliaţii preşedintelui, inclusiv a parlamentarului evanghelic Leonidas Romero de la partidul Reînnoirea Naţională (RN).
Dl Romero a descris modificarea legii drept „o trădare extraordinară pentru lumea creştină”.
Chile se alătură mai multor ţări din America Latină pentru a recunoaşte căsătoria între cuplurile de acelaşi sex. Printre altele se numără Argentina, Brazilia, Columbia, Costa Rica, Uruguay şi 18 state din Mexic plus Mexico City.
Comunitatea LGBT din Chile a susţinut de multă vreme legea, care a fost blocată de Parlament din 2017.
Ţara din America Latină aprobase uniunile civile între cuplurile de acelaşi sex în 2015, permiţându-le să se înregistreze pentru un Acord de unire civilă (AUC) fapt care le oferea unele beneficii legale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările