Papa Francisc refuză o întâlnire cu Mike Pompeo. Decizia ascunde o dispută mocnită între Vatican şi Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc a refuzat să se întâlnească cu Mike Pompeo, FOTO Arhivă
Papa Francisc a refuzat să se întâlnească cu Mike Pompeo, FOTO Arhivă

Papa Francisc a refuzat să se întâlnească cu Mike Pompeo, secretarul de stat american, Vaticanul citând proximitatea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite ca principalul motiv pentru acest refuz. Decizia vine, însă, în contextul unui conflict mocnit între Sfântul Scaun şi Washington în privinţa relaţiilor cu China.

Mike Pompeo se află într-o vizită oficială în Italia, iar miercuri a ţinut o prelegere în cadrul unei conferinţe despre libertate religioasă organizată de Ambasada Statelor Unite pe lângă Sfântul Scaun. Conferinţa, organizată de Statele Unite, a stârnit mai multe controverse la Vatican, relatează presa internaţională. Întrebat de agenţia italiană de ştiri Ansa dacă organizarea conferinţei poate fi interpretată ca o tentativă a administraţiei Trump de a folosi imaginea Papei Francisc în scopuri electorale, Arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, secretarul Vaticanului pentru relaţii externe, a fost clar. „Da, tocmai din acest motiv Papa nu se va întâlni personal cu secretarul de stat Mike Pompeo”.

Cu toate acestea, proximitatea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite nu este singurul motiv pentru refuzul papal. La începutul lui septembrie, într-un articol, Mike Pompeo a criticat atitudinea Vaticanului faţă de China, spunând că Biserica Catolică îşi pune în pericol „autoritatea morală” prin decizia de a reînnoi un acord din 2018 cu Beijingul care priveşte numirea episcopilor catolici. În cadrul conferinţei de miercuri, Pompeo şi-a reluat voalat criticile. „ Nicăieri în lume nu este libertatea religioasă mai ameninţată decât în China”, a spus acesta.

Cardinalul Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, a declarat că este posibil ca remarcile făcute de Mike Pompeo să fie gândite în scopuri care ţin de politica internă - mai exact, să-i încurajeze pe catolicii din Statele Unite să-l voteze pe Donald Trump în alegerile din noiembrie. „Unii le-au interpretat aşa - că remarcie ar fi menite pentru scopuri politice interne. Nu am nicio dovadă în acest sens, dar este cu siguranţă o posibilă modalitate de a privi lucrurile”, a declarat acesta, adăugând că acordul Vaticanului cu China nu priveşte în niciun fel Washingtonul.

Majoritatea aspectelor înţelegerii dintre Vatican şi Beijing nu au fost făcute niciodată publice, dar acordul permite Vaticanului să aibă un cuvânt de spus în numirile de episcopi din China. În acelaşi timp, Papa Francisc a recunoscut opt episcopi numiţi de Beijing fără acordul său. „Sper ca această înţelegere va permite ca rănile trecutului să fie depăşite”, declara Papa Francisc în 2018, exprimându-şi dorinţa de unitatea a catolicilor din China. Acordul ar urma să fie reînnoit în următoarele săptămâni, în ciuda opoziţiei unor voci din cadrul Bisericii Catolice, inclusiv din Statele Unite. 

Nu este singura instanţă în care Mike Pompeo a menţionat China în vizita sa din Italia. În timpul unei conferinţe de presă cu ministrul de externe italian, Luigi di Maio, Pompeo a declarat că este îngrijorat de planurile Chinei de a se extinde economic în Italia. „Am avut o lungă conversaţie cu ministrul de externe despre îngrijorarea Statelor Unite faţă de încercarea Partidului Comunist Chinez de a-şi folosi prezenţa economică din Itaia pentru a-şi avansa scopurile strategice”, a spus Pompeo. „Chinezii nu se află aici pentru parteneriate sincere cu beneficii reciproce”. În 2019, Italia a devenit prima ţară din cadrul G7 care a anunţat că sprijină planul controversat al Chinei de a construi Noul Drum al Mătăşii, o reţea globala de schimburi comerciale. Decizia guvernului de la Roma nu a fost bine primită de aliaţii europeni şi de Statele Unite. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite