Papa Francisc începe o vizită de şase zile în Myanmar şi Bangladesh

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Francisc începe duminică o călătorie de şase zile în Myanmar şi Bangladesh, care îl va aduce în centrul uneia dintre cele mai mari crize umanitare din lume.

Peste 620.000 de membri ai comunităţii musulmane Rohingya au părăsit Myanmarul din august, în urma a ceea de Naţiunile Unite au numit „un exemplu de purificare etnică”. În Myanmar Papa se va întâlni cu comandantul armatei, gen. Min Aung Hlaing, cu lidera politică a ţării, laureata Premiului Nobel pentru Pace Aung San Suu Kyi şi cu influenţi călugări budişti. 

Este de aşteptat ca Papa să abordeze problema comunităţii Rohingya, deşi biserica catolică din Myanmar l-a rugat să se abţină de la referinţe directe la musulmanii pe care mulţi localnici îi consideră venetici. 

Multe persoane din Myanmar, inclusiv oficialii guvernamentali, folosesc termenul de "bengali" atunci când se referă la rohingya, pentru a face aluzie că aceştia sunt intruşi din Bangladesh, şi contestă afirmaţiile ONU potrivit cărora aceştia ar fi persecutaţi de armată.

Papa se va afla în Myanmar în perioada 27-30 noiembrie, iar în Bangladesh între 30 noiembrie şi 2 decembrie — într-o vizită planificată înainte de escaladarea crizei rohingya.

Cu câteva zile înainte de sosirea Papei, Myanmar-ul şi Bangladesh-ul au semnat un acord cu privire la repatrierea refugiaţilor rohingya, însă potrivit ONU pentru aceştia nu este încă sigur să se întoarcă acasă.

Vizita Papei în Bangladesh include pe 1 decembrie o întâlnire interreligioasă la Dacca, la care vor participa şi unii dintre membrii comunităţii Rohingya, însă pe moment nu este clar în ce măsură aceştia vor intra în contact cu Papa Francisc. 

Călătoria Papei în regiune a fost planificată înaintea agravării crizei comunităţii Rohingya. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite