Papa Francisc, călătorie istorică în Irak. Este primă vizită a unui suveran pontif în această ţară FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc în Irak  FOTO EPA - EFE
Papa Francisc în Irak  FOTO EPA - EFE

Papa Francis a aterizat, vineri, pe aeroportul internaţional din Bagdad într-o primă vizită a unui suveran pontif în această ţară şi cea mai periculoasă de până acum, având în vedere contextul de pandemie şi riscurile de securitate.

În vârstă de 84 de ani, Papa Francis a descris o călătorie pe care se simţea dator s-o efectueze, dar a spus şi că se simte bucuros că are posibilitatea să călătorească din nou.

„Este o călătorie emblematică şi este o datorie pe care o am faţă de o ţară care a fost martirizată atâta vreme”, a spus Papa, adăugând că irakienii creştini „nu mai pot fi dezamăgiţi a doua oară”, după vizita anulată a Papei Ioan Paul al II-lea, în 1999, când discuţiile între Vatican şi liderul irakian de atunci, Saddam Hussein, au eşuat.

Suveranul pontif a fost întâmpinat al aeroport de premierul irakian Mustafa al-Kadhimi, pe fondul unor măsuri de securitate sporite asigurate de 10.000 de militari şi a unor restricţii anti-COVID stricte.

Papa Francis va merge vineri la biserica catolică siriană din Bagdad unde în 2010 au murit 52 de oameni într-un atac terorist jihadist. Sâmbătă va ajunge cu elicopterul la Najaf, unde se va întâlni cu ayatollahul Ali al-Sistani, liderul majorităţii şiite din Irak. Apoi va participa la o întrunire intereligioasă la Ur, unde s-ar fi  născut profetul Abraham. Duminică va călători la Mosul şi va ţine în Piaţa Bisericii o rugăciune în memoria victimelor ISIS.

 

Vizita Papei Francisc (5-8 martie) are scopul de a oferi consolare comunităţii creştine din Irak diminuate considerabil după războiul din Irak şi apoi cel declanşat de ISIS - ajungând la circa 250.000 de la 1.4 de milioane, în urmă cu două decenii - dar şi de a sprijini dialogul între confesiuni.

Înainte de călătorie, Papa  ţinut să transmită un mesaj-video populaţiei irakiene spunând că „soseşte ca un pelerin, un pelerin penitent, pentru a implora pentru iertarea lui Dumnezeu şi pentru reconciliere după ani de război şi terorism.

El a spus că soseşte şi ca un „pelerin al păcii” pentru fraternitate cu alţi credincioşi, de alte confesiuni pe urmele părintelui Abraham care a unit musulmanii, evreii şi creştinii.

Papa Francisc a decis să nu-şi anuleze vizita, deşi miercuri a avut loc un nou atac cu rachete asupra unei baze aeriene a coaliţei internaţionale şi a forţelor irakiene.

Cea mai mare parte a creştinilor irakieni locuieşte în Câmpiile Ninive şi în Kurdistanul irakian din nord. 67% dintre ei sunt catolici caldeeni care recunosc autoritatea papei de la Roma. 20% dintre ei sunt membri ai Bisericii Asiriene din Est, considerată cea mai veche din Irak. Restul de 13% sunt ortodocşi şi catolici sirieni, catolici armeni, apostolici armeni, dar şi creştini protestanţi.

Suveranul pontif va vizita oraşul Ur, unde s-a născut profetul Abraham, şi se va întâlni cu ayatollahul Ali al-Sistani, un musulman şiit în vârstă de 90 de ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite