Papa a cerut iertare pentru implicarea preoţilor în genocidul din Rwanda

Papa a cerut iertare pentru implicarea preoţilor în genocidul din Rwanda

Papa Francisc a cerut luni iertare pentru „păcatele şi eşecurile Bisericii şi membrilor săi” în genocidul din 1994, din Rwanda, spunând că violenţele au „desfigurat faţa” Bisericii Romano-Catolice, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-o reuniune cu preşedintele Rwandei, Paul Kagame, Suveranul Pontif şi-a exprimat speranţa că aceste scuze vor ajuta la promovarea păcii în ţara africană, distrusă de genocidul din 1994, şi că va contribui la o „purificare a amintirii”.

Vaticanul a afirmat într-un comunicat că Papa a „implorat din nou iertarea lui Dumnezeu pentru păcatele şi eşecurile Bisericii şi membrilor săi, printre care preoţi şi credincioşi şi credincioase, care au cedat în faţa urii şi violenţelor, trădându-şi propria misiune evanghelică”.

Biserica Romano-Catolică din Rwanda şi-a cerut anul trecut iertare public, pentru rolul jucat de unii membrii ai săi, care ar fi alimentat ura interetnică ce a dus la masacru.

Unele ucideri în masă au avut loc în biserici, unde oameni care au căutat refugiu au fost omorâţi de miliţii.

Un tribunal ONU a condamnat la 15 ani de închisoare, în 2006, un fost preot catolic pentru că le-a ordonat buldozerelor să distrugă o biserică, omorând cei 2.000 de oameni aflaţi înăuntru.

Autorităţile din Rwanda au afirmat că alţi preoţi implicaţi în masacrul au putut să înceapă vieţi noi în Europa, apăraţi de Biserică.

Aproximativ 800.000 de oameni din minoritatea etnică tutsi, precum şi reprezentanţi moderaţi ai majorităţii hutu au fost masacraţi în 1994.

Kagame, un tutsi, a condus o forţă rebelă pentru a pune capăt masacrului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: