Panică în Irak: jihadiştii din SIIL ordonă mutilarea genitală a femeilor. Patru milioane de irakience, afectate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teroriştii de la SIIL mărşăluind prin Mosul cu steagurile grupării
Teroriştii de la SIIL mărşăluind prin Mosul cu steagurile grupării

Gruparea jihadistă SIIL, care a ocupat mai multe zone din Irak, a emis un decret prin care impune mutilarea organelor genitale, la femeile cu vârste cuprinse între 11 şi 46 de ani, anunţă Jacqueline Badcock, un înalt oficial al ONU.

Procedura implică o intervenţie chirurgicală prin care este eliminat clitorisul, pentru ca femeile să nu simtă plăcere în timpul actului sexual şi este aplicată în comunităţi de musulmani din Orientul Mijlociu, Africa, dar şi Asia, afectând milioane de femei. ONU a adoptat în decembrie 2012 o rezoluţie prin care cere tuturor statelor din lume să interzică această procedură considerată barbară şi inumană.

Mutilarea organelor genitale este deosebit de dureroasă şi generează numeroase riscuri la adresa sănătăţii unei femei, de la hemoragie intensă, probleme la urinare, septicemie, infertilitate, mortalitate infantilă ridicată la naşteri, până la decesul persoanei.

Această fatwa emisă de SIIL confirmă brutalitatea organizaţiei jihadiste, care a semănat teroare în teritoriile ocupate din nordul Irakului şi Siria. Decretul va fi valabil în localităţile din nord-vestul Irakului, inclusiv în al doilea oraş ca mărime din ţară, Mosul, aflat sub ocupaţia SIIL de mai multe luni.

ONU avertizează că aproximativ patru milioane de femei irakiene vor fi afectate de această măsură a mişcării teroriste SIIL. Autorităţile guvernamentale nu au reuşit nici până în prezent să recâştige controlul asupra teritorilor din nordul-vestul ţării.

Reprezentanta Naţiunilor Unite face apel la guvernul de la Bagdad să găsească o soluţie pentru a salva femeile de această odioasă procedură, care până acum nu a fost întâlnită în Irak.

„Oamenii din aceste zone ocupate sunt vulnerabili în faţa acţiunilor acestor terorişti“, a mai spus Badcock.

Ştirea apare la numai o zi după ce SIIL a anunţat că va forţa creştinii din Mosul şi împrejurimi să se convertească la islamism sau să plătească „jiyza“, o taxă de protecţie. SIIL a impus această măsură şi în zonele controlate din Siria, la începutul acestui ani, determinând cele mai vechi comunităţi de creştini din lume să îşi părăsească casele şi să se refugieze, de teama represaliilor. Gruparea a confiscat multe din bunurile materiale ale creştinilor din Irak, potrivit rapoartelor corespondenţilor de presă din regiune.

Mai mult, în oraşul Mosul, casele non-musulmanilor au fost însemnate cu litera N. La Bagdag, câteva sute de musulmani au protestat miercuri faţă de teroarea la care sunt supuşi concetăţenii lor în nord-vestul ţării şi au purtat pancarde cu mesajul „Suntem toţi irakieni“.

 Potrivit ONU, doar 20 de familii din comunitatea creştină antică au mai rămas în Mosul, majoritatea fugind în Kurdistanul autonom, situat în nord-estul ţării.

La sfârşitul lunii iunie, SIIL a anunţat întemeierea unui califat al Siriei şi Irakului, cu capitala la Mosul. Situaţia rămâne deosebit de tensionată, după ce forţele guvernamentale nu au reuşit să înfrângă mişcarea teroristă ce ameninţă să cucerească Bagdadul.

Citeşte şi:

Un nou stat islamic în Orientul Mijlociu

Noul Stat Islamic, apărut în Orientul Mijlociu, nu ar fi fost posibil fără largul concurs al şeicilor suniţi. La 29 iunie, Statul Islamic din Irak şi Levant (SIIL) a anunţat restabilirea Califatului islamic, primul după abolirea, în 1922, a celui rezultat din Imperiul Otoman.

Atac asupra unui bordel din Bagdad. Militanţii şiiţi au ucis 28 de femei şi şase bărbaţi

Militanţi şiiţi au atacat sâmbătă mai multe apartamente dintr-un bloc din Bagdad, despre care vecinii spun că erau folosite pentru prostituţie. Fundamentaliştii au ucis 34 de persoane şi au lăsat un mesaj sinistru pe uşă: „Aceasta este soarta oricărei prostituate”.

Irak: Lupta pentru funcţiile politice destabilizează ţara mai mult decât atacurile insurgenţilor

În timp ce militanţii suniţi avansează spre Bagdad, politicenii irakieni s-au confruntat cu probleme majore în procesul de alegere a unui nou lider al Parlamentului, la ultima întâlnire ce-a avut loc duminică în capitala Irakului, Bagdad.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite