Pandemia va fi învinsă. Dar cine mai rămâne în picioare şi în ce condiţii?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
blog

Nu e vreo surpriză, vă anunţasem asta de câteva zile, încercând să desluşesc ceva în nămolul adânc în care se poartă acum marea competiţie geopolitică mondială în finalul căreia, prin găsirea vaccinului şi tratamentului pentru maladia provocată de noul coronavirus, vom ştie care este, pe ţări, ierarhia supremaţiei mondiale.

Şi, la fel de important, vom vedea dacă - şi în ce condiţii şi cu ce participanţi - va mai supravieţui la sistemul multilateralist clădit de ţările învingătoare din Al Doilea Război Mondial. Sau ne vom întoarce la principiul "fiecare pentru sine" şi al fragmentării politice a spaţiilor continentale, de altfel dovedit de mai multe ori ca sinucigaş în istoria secolului XX.

Pe măsură ce situaţia globală se tensionează, se reduce numărul de opţiuni fundamentale. Din ce în ce mai repede, pentru a se ajunge la dihotomia "prieten/duşman", cea care ajută mult la intrarea în etapele ultime de lucru. Asta se întâmplă acum, iar competiţia este extrem de interesantă. La început, aşa cum era firesc, punctul de referinţă general l-au constituit statisticile cu cazuri de îmbolnăviri şi decese. A urmat al doilea rând de statistici, cele cu numărul de materiale sanitare trimise ca ajutoare umanitare înspre unele ţări considerate "cazuri exponenţiale" şi de aceea extrem de importante pentru toată planeta sau, după situaţie, cu numărul celor achiziţionate în regim de urgenţă. Şi asta va fi importante, mâine, pentru o eventuală justificare a sumelor enorme aruncate pe piaţă mai ales în condiţiile extrem de propice create de aprobarea achiziţiilor directe, fără licitaţie. Bătălia s-a mutat apoi pe un subiect naţional extrem de interesant şi cu o miză economică uriaşă, iar actorii economici sunt gata acum să se sfâşie la propriu pentru a afla cu o oră mai devreme care este lista sectoarelor care vor fi integrate în fiecare etapă a relaxării economice, cele care vor avea nevoie de reînnoirea stocurilor de marfă. 

Dar bătălia reală, singura care contează pe plan geopolitic, este cea pentru vaccinul şi tratamentul împotriva Covid-19. În timp ce Trump militează cu toate puterile împotriva Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, implicit a sistemului multilateralist din care aceasta este parte, celelalte state ale lumii se unesc acum pentru a răspunde apelului la solidaritate lansat zilele trecute de ONU. Fac asta tocmai printr-o mobilizare fără precedent în jurul OMS pentru a accelera producerea de vaccinuri, tratamente şi teste de diagnosticare împotriva noului coronavirus precum şi pentru asigurarea unui acces echitabil la acestea.

Apelul global a fost lansat ieri în cadrul unei videoconferinţei la care au participat şefi de stat şi de guverne (printre care Angela Merkel, Emmanuel Macron, Giuseppe Conte şi Pedro Sanchez), organizaţii internaţionale, şefi de companii sau fundaţii umanitare internaţionale precum Fundaţia Bill şi Melinda Gates, unul dintre cei mai importanţi donatori în favoarea OMS.

"Este o colaborare istorică pentru accelerarea dezvoltării, producţiei şi distribuirii echitabile de vaccinuri, teste de diagnosticare şi tratamente pentru Covid-19...angajamentul nostru comun este să ne asigurăm că absolut toată lumea va avea acces la instrumentele destinate să învingă acest virus" - a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, şeful OMS.

În final, Ursula von der Leyen a anunţat că va prezida o conferinţă a donatorilor care va avea loc pe 4 mai, cu ambiţia de a strânge o sumă foarte importantă, 7,5 miliarde Euro, ceea ce ar demonstra capacitatea UE de a acţiona, în momente de criză, nu numai ca susţinător al unei organizaţii internaţionale esenţiale cum este OMS, ci şi ca receptacul cu grad ridicat de încredere pentru mobilizare în sistemul multilateral. 

Şi aceasta este miza geopolitică la care mă refeream, căci, Antonio Guterres, prezent la această videoconferinţă, spunea că "e vorba despre cel mai masiv efort public din istorie", iar lumea "are nevoie să creeze, să producă şi să asigura distribuţia echitabilă " a vaccinurilor şi tratamentelor "şi nu a unui vaccin şi tratament pentru o ţară sau o regiune sau pentru jumătate de lume, ci un vaccin şi tratament pe care să şi-l permită oricine, sigure şi care să fie administrate uşor şi să se găsească pretutindeni".

Asta e marea competiţie şi mizele sale globale sunt absolut evidente. Context în care se produc în serie mai multe lucruri extrem de interesante. În primul rând, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că se pregăteşte să lanseze un nou studiu internaţional pentru evaluarea celor mai promiţătoare proiecte pentru vaccinuri şi tratamente. Să reamintim că, luni 13 aprilie, într-un document comun semnat de 130 de medici, colectori de fonduri şi fabricanţi de medicamente implicaţi în grupele de lucru ale OMS, s-au angajat prin acest document comun "să sprijine colaborarea internaţională pentru punerea la punct a unui vaccin împotriva Covid-19". Din punctul de vedere al OMS, pe 9 aprilie, este difuzată o listă provizorie de 70 de vaccinuri aflate în diverse stadii de dezvoltare. 67 dintre ele şi-au dovedit eficienţa in vitro şi sunt în fază pre-clinică, trei sunt în stadiu clinic şi gata să fie testate pe grupe de voluntari. Dintre acestea, două sunt dezvoltate de compania americană de biotehnologie (Inovio Pharmaceuticals şi Moderna), iar al treilea a fost conceput de compania chineză CaSino Bio în colaborare cu Institutul de biotehnologie din Beijing.  Evaluarea finală se va face de către OMS în cadrul unui program global denumit Solidarity cu participare confirmată a mai multe ţări: Argentina, Bahrein, Canada, Franţa, Iran, Norvegia, Africa de Sud, Spania, Elveţia, Tailanda.

La videoconferinţa amintită s-a remarcat absenţa (aşteptată, normală) a americanilor dar şi cea, surprinzătoare , a chinezilor, aflaţi acum în defensivă diplomatică după seria de atacuri venit în flux continuu de la Washington. Dar experţii de la Geneva sunt foarte optimişti în ce priveşte sprijinul chinez în favoarea acţiunilor organizaţiei, bazându-se pe gestul de acum câteva zile, o donaţie financiară substanţială în favoarea OMS, imediat după ce SUA anunţase îngheţarea contribuţiei financiare. Dar şi pe baza estimării OMS că "răspunsul chinez arată că poate fi stopată progresia Covid-19", aş cum se spunea într-un articol difuzat pe site-ul ONU.

Cum va evolua bătălia? Va avea câştig de cauză jocul american, cu Trump care propune injecţii sau ingerare de substanţe dezinfectante sau expunere masivă la radiaţii ultraviolete, provocând stupoarea lumii ştiinţifice internaţionale? Sau va învinge acest elan multilateralist, globalizare a solidarităţii urmată de o soluţie economică care să permită un acces echitabil? Nu este deloc o întrebare teoretică. De răspuns depinde formatarea viitorului imediat al lumii în care trăim. Carantinaţi sau nu. Având însă un început solid de certitudine, acesta transmis de Fundaţia Bill şi Melisa Gates:

   

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite