Pandemia COVID-19. Aproape 2 miliarde de persoane sunt în izolare sau în carantină în întreaga lume. Avertismentul OMS în legătură cu SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
New York, epicentrul epidemiei de coronavirus în Statele Unite, a devenit un oraş pustiu FOTO Profimedia
New York, epicentrul epidemiei de coronavirus în Statele Unite, a devenit un oraş pustiu FOTO Profimedia

Peste 1,8 miliarde de persoane erau marţi în izolare sau în carantină în întreaga lume din cauza noului coronavirus, a cărui răspândire se accelerează şi seamănă haos pe toate continentele.

Pandemia de coronavirus „de accelerează”, dar traiectoria sa poate fi modificată, a apreciat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), îndemnând ţările să treacă la „atac” testând toate cazurile şi plasând în carantină toate contactele lor apropiate.

Marţi, a venit rândul britanicilor să se confrunte cu măsuri de restricţii. După sătămâni de confuzie, premierul Boris Johnson s-a raliat într-un final recomandărilor OMS şi a impus restricţii pentru trei săptămâni.

În Europa, pragul de 10.000 decese din cauza coronavirusului SARS-CoV-2 a fost depăşit la începutul săptămânii, majoritatea fiind înregistrate în Italia, 6.077 din 63.297 de cazuri de contaminare.

La Madrid, capitala Spaniei, un patinoar a fost transformat în morgă, o imagine sumbră. Spania este a doua cea mai afectată ţară din Europa de noul coronavirus, având 39.673 de cazuri până acum, dintre care 2.696 fatale.

Sistemele de sănătate, inclusiv în statele cele mai dezvoltate, sunt pe marginea exploziei.

Fapt istoric, Uniunea Europeană a suspendat luni Pactul de Stabilitate şi Creştere, adică regulile bugetare.

Chiar şi Germania, un pledant activ al rigorii economice, a decis să renunţe temporar la restricţiile constituţionale legate de deficitul public în scopul de a injecta sute de miliarde de euro pentru susţinerea economiei naţionale. Guvernul Merkel estimează o recesiune de cel puţin 5% pentru 2020.

OMS: Statele Unite riscă să devină noul epicentru al pandemiei

Peste Atlantic însă, Donald Trump pare să îşi piardă răbdarea cu o strategie anti-coronavirus care blochează economia. „Nu putem lăsa remediul să devină o problemă mai mare decât problema în sine”, a scris pe Twitter preşedintele american.

OMS îi dă o veste proastă, şi anume că Statele Unite riscă să devină noul epicentru al pandemiei Covid-19. „Asistăm la o accelerare foarte puternică a numărului de cazuri în Statelor Unite. Cred, deci, că au potenţialul”, a declarat Margaret Harris, o purtătoare de cuvânt a OMS.

Primarul oraşului New York Bill de Blasio a solicitat mobilizarea, pentru a evita ca sistemul medical să fie depăşit de situaţie.

„Dacă nu vom primi mai multe ventilatoare medicale în următoarele zece zile, oamenii vor muri”, a declarat de Blasio, potrivit căruia „aceasta va fi cea mai mare criză internă de la Marea Criză Economică” din 1929-1933.

În Africa, tot mai multe ţări iau măsuri de restricţii. În China, locuitorii oraşului Wuhan, locul pornirii noului coronavirus în lume, în decembrie, îşi reiau drumul spre muncă după două luni de carantină. Riscul însă nu a trecut, un al doilea val fiind la orizont, transmite AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite