Palestinienii au trimis Naţiunilor Unite cereri de aderare la 13 tratate şi convenţii internaţionale

Palestinienii au
trimis Naţiunilor Unite cereri de aderare la 13 tratate şi convenţii
internaţionale

Riyad Mansour. FOTO: Al Jazeera

Reprezentantul palestinian la Naţiunilor Unite, Riyad Mansour, a anunţat miercuri că a trimis la sediul organizaţiei din New York, cereri de aderare la 13 tratate şi convenţii internaţionale, informează AFP.

Riyad Mansour a precizat pentru media că a transmis copiile scrisorilor semnate de preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, către Susana Malcorra, şefa Biroului secretarului general ONU, Ban Ki-moon.

Autorităţile palestiniene şi-au propus să adere la Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice şi consulare, la Convenţia privind drepturile copilului şi la Convenţia împotriva torturii sau la cea împotriva corupţiei.

Cererile de aderare urmează să fie transmise Departamentului Juridic al Naţiunilor Unite şi vor fi examinate după 30 de zile de la depunere. „Este o formalitate. Nimeni nu i se poate opune”, a specificat Mansour.

Statutul de stat observator obţinut în noiembrie 2012 la ONU oferă palestinienilor posibilitatea de a accede la diverse convenţii şi organizaţii internaţionale. Aceştia ar putea adera la Statutul de la Roma, care a creat Curtea Penală Internaţională, ceea ce le-ar permite să depună plângeri împotriva Israelului.

Criticile nu au întârziat să apară odată cu decizia luată. Ministrul israelian al Turismului, Uzi Landau, a avertizat că palestinienii vor „plăti scump” pentru decizia de a relansa demersurile de aderare la agenţii ONU şi la tratate internaţionale.

„O eventuală măsură ar fi ca Israelul să aplice suveranitatea sa asupra sectoarelor care vor face parte în mod clar din statul Israel în cadrul unei soluţii viitoare”, a ameninţat Landau, membru al partidului ultranaţionalist Israel Beiteinu.

Mahmoud Abbas a anunţat în urmă cu o zi că Autoritatea Palestiniană a decis să adere la 15 agenţii şi tratate internaţionale. Anunţul său a fost realizat în contextul în care Guvernul israelian a relansat licitaţia pentru proiectul de construire a 708 locuinţe într-un cartier din Ierusalimul de Est.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: