Pakistan: Cel puţin trei poliţişti au fost ucişi în cursul unei manifestaţii a unui partid ostil Franţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestaţie a partidului Tehreek-e-Labbaik Pakistan FOTO EPA-EFE
Manifestaţie a partidului Tehreek-e-Labbaik Pakistan FOTO EPA-EFE

Cel puţin trei poliţişti au fost ucişi de gloanţe, iar alţii 70 răniţi, miercuri, la Lahore, în estul Pakistanului, de către simpatizanţi şi membri ai Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP), un partid islamist aflat la originea unei campanii de manifestaţii antifranceze. Membrii TLP acuză la rândul lor poliţia că a deschis focul împotriva lor.

Oficial interzisă şi clasată drept organizaţie „teroristă”, TLP denunţă în mod violent de mai mult de un an încoace poziţia Franţei pentru dreptul de a caricaturiza, inclusiv pe profetul Mahomed. Simpatizanţi şi membri ai săi manifestează neîntrerupt de vinerea trecută la Lahore, în estul ţării, pentru eliberarea şefului partidului, arestat în aprilie. Manifestaţii TLP continuă să ceară expulzarea ambasadorului Franţei în Pakistan, transmite AFP.

Miercuri, „ei au deschis focul asupra poliţiei cu kalashnikov-uri... Trei poliţişti au fost ucişi”, a declarat într-o conferinţă de presă ministrul de Interne Sheikh Rasheed Ahmad.

Potrivit acestuia, alţi 70 de poliţişti au fost răniţi, opt dintre ei fiind în stare gravă.

TLP acuză la rândul său poliţia că a deschis focul şi a ucis patru membri ai săi.

Liderul TLP, Saad Rizvi, a fost arestat în aprilie imediat după interzicerea partidului. Însă TLP a reacţionat violent, continuând protestetele şi ameninţând că se va trimite convoaie către Islamabad, capitala ţării.

TLP a lansat anul trecut o amplă campanie împotriva Franţei după ce preşedintele Emmanuel Macron a apărat dreptul la a caricaturiza în numele libertăţii de exprimare. Preşedintele francez a exprimat această poziţie în cursul unui omagiu adus profesorului ucis la 16 octombrie 2020 după ce le-a arătat elevilor desene satirice la orele sale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite