Pakistan: portretul uriaş al unei fetiţe orfane, expus pe câmp pentru a atrage atenţia dronelor

Pakistan: portretul uriaş al unei fetiţe orfane, expus pe câmp pentru a atrage atenţia dronelor

Portretul fetiţei orfane. FOTO Foundation for Fundamental Rights

Un grup de artişti a realizat portretul uriaş al unei fete pe o suprafaţă vastă într-un câmp din Pakistan, iniţiativă menită să atragă atenţia asupra cazurilor tragice în care civilii nevinovaţi sunt ucişi de dronele Statelor Unite ale Americii. Tragediile provocate de dronele americane au fost de mai multe ori subiectul scandalurilor şi al criticilor internaţionale, în ultimul deceniu murind aproape 1.000 de oameni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Portretul, care măsoară 27 metri în lungime şi 18 metri în lăţime, a fost instalat cu ajutorul localnicilor unui sat din regiunea Khyber Pakhtunkhwa (nord-estul Pakistanului), în urmă cu două săptămâni. Sătenii au povestit că atacurile aeronavelor nepilotate de om sunt la ordinea zilei.

„Deşi există o conştientizare a atacurilor dronelor, rareori este umanizată această problemă”, a explicat iniţiativa un reprezentant al grupului de artişti, ai cărui membri sunt de origine pakistaneză, americană şi franceză. „Instalaţia este încercarea noastră de a arăta (partea umană) a problemei”, a continuat acesta.  

Aproximativ 900 de civili au fost omorâţi şi 600 au fost grav răniţi, inclusiv copii, în urma celor 300 de atacuri din 2004 până în prezent, potrivit unui raport al grupului Amnesty International, publicat în a doua jumătate a anului trecut.

În ciuda încercărilor Casei Albe de a muşamaliza atacurile neglijente şi de a minimiza amploarea tragediilor prin reducerea numărului victimelor provocate de militarii americani, civilii pakistanezi atrag atenţia că fiecare zi este o luptă pentru supravieţuire.

Ideea proiectului a apărut după ce iniţiatorii au aflat că operatorii dronelor consideră uciderea civililor asemănătoare cu „strivirea gândacilor”, din moment ce „oamenii văzuţi în filmări neclare dă impresia unor insecte care sunt strivite”, se arată în descrierea proiectului pe pagina oficială, NotaBugSplat.com.

„Acum, ceea ce va surprinde camera dronei nu va mai fi un punct anonim pe teren, ci copilul nevinovat al unei victime”, au adăugat artiştii. Copilul portretizat în instalaţia artiştilor nu a fost identificat de organizatori, dar „şi-a pierdut ambii părinţi şi doi fraţi mai mici în urma unui atac al dronelor”, potrivit informaţiilor prezentate pe site. 

Copiii sătenilor, fotografiaţi lângă instalaţia portretului. FOTO Foundation for Fundamental Rights

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările