Venezuela. Preşedintele Parlamentului, Juan Guaido, arestat. SUA şi Brazilia nu-l mai recunosc pe Maduro drept şef al statului

Venezuela. Preşedintele Parlamentului, Juan Guaido, arestat. SUA şi Brazilia nu-l mai recunosc pe Maduro drept şef al statului

Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean, singura instituţie aflată sub controlul opoziţiei, a fost arestat duminică de Serviciul de Informaţii al Venezuelei, în momentul în care se deplasa spre o reuniune publică organizată în afara capitalei. SUA au anunţat că nu vor recunoaşte legitimitatea preşedintelui venezuelean recent reales Nicolas Maduro, iar Brazilia  că îl recunoaşte pe Guaido drept adevăratul şef al statului.

Huawei, prins într-un scandal de spionaj internaţional. Occidentul acuză compania chineză că dispozitivele sale pot fi folosite pentru spionaj

Huawei, prins într-un scandal de spionaj internaţional. Occidentul acuză compania chineză că dispozitivele sale pot fi folosite pentru spionaj

Grupul chinez de telecomunicaţii Huawei a anunţat sâmbătă că l-a concediat pe angajatul din Polonia care a fost arestat vineri pentru spionaj, într-un caz care ar putea amplifica îngrijorările occidentale legate de securitate. În decembrie, autorităţile din Canada au arestat o directoare a Huawei, la solicitarea autorităţilor din SUA, în cadrul unei investigaţii privind o presupusă încălcare a sancţiunilor comerciale impuse de Washington.

Lucrurile alunecă pe o pantă extrem de primejdioasă deoarece de la o zi la alta se precizează din ce în ce mai clar perspectivele unui conflict regional de foarte mare amploare şi intensitate în Orientul Apropiat, cu posibilitate rapidă de internaţionalizare.

acum 9 zile · comentarii (41)

În timp ce România rămâne blocată în singurul său subiect naţional în care este competentă şi performantă, adică datul în cap şi distrugerea reciprocă pe bază de dosare trecute, prezente şi ameninţări cu cele viitoare, ţările din jurul nostru sunt realmente obsedate să nu scape cumva vreo posibilitate de participare la proiecte strategice.

acum 2 zile · comentarii (18)

Vineri, la Haifa, un protest spontan la care au participat câteva sute de persoane, provocând şi ciocniri cu poliţia, a cerut îndepărtarea unui anume produs prezentat drept obiect de artă şi considerat drept blasfemie gravă şi provocare deliberată la sensibilitatea creştinilor din toată lumea, dar şi atentat direct la atât de fragilul echilibru dintre comunităţile practicante din Israel.

acum 11 zile · comentarii (95)

În campania alegerilor pentru Congresul SUA de la jumătatea mandatului prezidenţial, derulată în Ohio sub sloganul „Make America Great“, preşedintele SUA, Donald Trump a declarat în faţa unei mulţimi entuziasmate: „I-am bătut măr pe teroriştii din ISIS. Vom ieşi din Siria, foarte curând. Lăsaţi-i pe ceilalţi să aibă grijă de Siria acum“.

acum 14 zile · comentarii (8)

Generalul (rez) James Mattis: „Am fost privilegiat să fiu cel de-al 26-lea Secretar al Apărării al SUA, poziţie care mi-a permis să slujesc, alături de bărbaţii şi femeile din cadrul Departamentului Apărării... Sunt mândru de progresele înregistrate în ultimii doi ani în privinţa unora dintre obiectivele cheie formulate în Strategia Naţională de Apărare a SUA.“

acum 16 zile · comentarii (19)

Pe 3 ianuarie, vorbind la o ceremonie organizată în memoria colonelului Emmanuel Morano, care a murit în timpul unei misiuni sub acoperire împotriva celor din Hezbollah în timpul celui de-al doilea Război Libanez, premierul Netanyahu, citat de colegii de la DEBKA, a spus că înţelegerea cu partenerul american este ca SUA să ducă războiul economic împotriva Iranului şi că Israelul este responsabil pentru desfăşurarea operaţiunilor militare.

acum 19 zile · comentarii (66)

Perspectiva instaurării unui califat jihadist în Mali, controlat de adepţii organizaţiei teroriste Al Qaeda l-a determinat pe preşedintele Republicii Franceze, Francois Hollande să înceapă în ianuarie 2013 o amplă campanie militară, pentru eliminarea pericolului terorist din regiune.

acum 20 zile · comentarii (2)

În 2019, în afară de tensiuni, ameninţări şi contra-ameninţări, negocieri ciudate şi alianţe asemenea, vom mai putea vorbi şi despre altceva? Mai vrem să ştim că există şi altceva dincolo de peisajul de intoleranţă, xenofobie, de discursurile pline de ură aspră şi neostoită sau de discursurile din ce în ce mai goale de sens ale unei clase politice care încearcă cu disperare să se reinventeze şi nu ştie cum?

acum 24 zile · comentarii (20)

Absolut neaşteptate sunt evenimentele în curgere rapidă, declanşate de decizia preşedintelui Trump de a retrage trupele americane din Siria, deschizând astfel porţile pentru o refacere în profunzime a tuturor alianţelor regionale, pentru o brutală rebalansare a lor în termeni de zile şi de regrupare a forţelor într-o nouă ecuaţie, cea scrisă şi aplicată în teren de Noua Mare Antantă: Rusia, Turcia şi Iran.

acum 25 zile · comentarii (58)

De mult nu se mai auziseră diatribe atât de inflamate, dar şi insulte atât de grele la cel înalt nivel ca cele schimbate acum între Turcia şi Israel. Discursurile inflamate au fost repercutate imediat în toate cancelariile şi au stârnit reacţii imediate printre analiştii pe probleme de apărare şi securitate care, eu cred pe bună dreptate, au semnalat cu mare îngrijorare apariţia la orizont a unei situaţii cu mare potenţial conflictual.

luna trecuta · comentarii (47)

Acuzaţia asta extrem de gravă nu vine, cum aţi crede, din partea vreuneia dintre ţările din grupul catalogat drept „rogue states“, cele considerate a avea comportamente în afara regulilor impuse de tratatele internaţionale, sponsorizând de regulă mişcări teroriste din diverse zone ale planetei şi încercând să propage valuri continue de propagandă anti-americană.

luna trecuta · comentarii (25)