Summitul de la Berlin: Îngrijorări cu privire la un armistiţiu în Libia după ce  comandantul forţelor din est a blocat producţia de petrol

Summitul de la Berlin: Îngrijorări cu privire la un armistiţiu în Libia după ce  comandantul forţelor din est a blocat producţia de petrol

Puterile străine reunite la Berlin au convenit duminică întărirea unui embargou al armelor în Libia şi au susţinut un acord fragil de încetare a ostilităţilor, dar întâlnirea a fost umbrită de blocarea activităţilor celor mai importante exploatări de petrol de către forţele loiale comandantului Khalifa Haftar din estul ţării, transmite Reuters.

Dacă despre marile puteri se scrie mult, să fim conştienţi că despre super-puteri se scrie şi mai mult, iar în era internetului orice om poate găsi rapid analize sau articole, obiective ori de propagandă – mai directă sau mai subtilă. Din păcate un cititor puţin avizat preia propaganda drept adevăr, fără a căuta să citească mai mult asupra unui subiect, aflând astfel toate argumentele oferite de către cei implicaţi în rezolvarea acestuia.

acum 2 zile · comentarii (8)

Se petrece ceva fabulos, la dimensiuni planetare. O aventură care este şi un pariu cu valenţe uriaşe pe care l-au demarat şi cu ale cărui rezultate au început deja să negocieze naţiunile care au avut informaţiile corecte asupra a ceea ce urma să se întâmple, având şi capacitatea de a construi o viziune proprie, mizând totul pe speranţele că oportunităţile deschise de dispariţia lumii bipolare vor deveni realitate.

acum 3 zile · comentarii (28)

La ora la care scriu acest editorial, negocierile din Berlin sunt încă în curs, întinzându-se târziu în noapte. Aici au venit reprezentanţii unui număr mare de state prezente pe teren, în Libia, susţinând o parte sau alta în conflictul libian, respectiv fie Guvernul Acordului Naţional condus de Fayez al-Sarraj, fie forţele generalului rebel Khalifa Haftar.

acum 5 zile · comentarii (8)

Duminică, 19.01.2020, la Berlin, se vor întâlni, sub semnul unei mari urgenţe, toate superputerile precum şi ţările cu influenţă relevantă pentru o mare operaţiune globală şi decide sensul oricărei decizii în zona Mediteranei. Iată participanţii, conform listei oficiale comunicate de guvernul german:

acum 6 zile · comentarii (19)

Foarte posibil, vedem mâine. Posibil, deoarece niciunul dintre cei doi nu-şi joacă credibilitatea internaţională, va trebui s-o facă UE dacă o ţin puterile şi decide, măcar o singură dată, să urce pe metereze şi să se angajeze direct într-o acţiune de primă linie într-un teatru de conflict.

acum 7 zile · comentarii (10)

Consiliul Afaceri Externe de vineri, 10 ianuarie, de la Bruxelles, a arătat o capacitate de mobilizare redusă a Uniunii Europene în caz de criză majoră – atacul din 3 ianuarie şi eliminarea lui Soleimani în Irak şi votul pentru retragerea trupelor alianţei ISIS în Parlamentul irakian care a urmat (excusiv al şiiţilor, în fapt).

acum 11 zile · comentarii (16)

Un pariu şi o demonstraţie de forţă. Pariul este că, în ecuaţia atât de complicată şi cu punte de echilibru atât de incerte cum este cea din Maghrebul şi Orientul Apropiat, se poate naşte un nou cuplu de forţă: nucleul central de putere şi influenţă al Europei pus în mişcare de motorul franco-german acţionând sectorial împreună cu alianţa ruso-turcă.

acum 13 zile · comentarii (77)

Unu.  Acum ceva timp, invitam la lectură unei cărţi cu doi autori, un eseu politic şi introspectiv despre revenirea statelor Europei de Est în Europa. Europa pe care am sperat să o regăsim, descoperind însă că nu mai seamănă cu ceea ce ne-a apărut în visurile reci de acum trei decenii şi mai bine.

acum 14 zile · comentarii (0)

Deocamdată, miniştrii europeni ai afacerilor externe adoptă rezerva diplomatică în caz de conflict. S-au întâlnit ieri la Bruxelles şi au scos un comunicat absolut neutru, corect şi care se ţine la distanţă de orice afirmaţie care ar putea să influenţeze cumva relaţia conflictuală deschisă dintre SUA şi Iran. Iată textul postat ieri noapte pe site-ul Consiliului:

acum 14 zile · comentarii (9)
Postari Recente