Explozie la Marsilia

Explozie la Marsilia

Agenţia Casei de Economii din Marsilia a fost distrusă, vineri seara, de o încărcătură explozivă, aruncată în faţa sediului. Explozia a devastat complet interiorul clădirii. Numai o

Condamnat pentru spionaj

Condamnat pentru spionaj

Egipteano-canadianul Mohammed Essam Ghoneim al-Attar a fost condamnat ieri la 15 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Israelului de către instanţa de la Cairo. Al-Attar (31 de ani) a

Cum ne vede lumea

Cum ne vede lumea

10 aprilie România, pentru uzul bulgarilor Cotidianul bulgar "Sega" descoperă o Românie la fel de europeană ca şi Bulgaria. De fapt, Calafatul, unde reporterul bulgar ajunge cu

Ca prin minune, politicienii de prima linie se grăbesc să demonstreze că au înţeles măcar un fapt fundamental: ieşirea din criză se va produce oricum, odată cu ieşirea din pandemie. Perspectivă în care se refac sau se modelează noi canale de cooperare şi se poziţionează noi alianţe, formale sau nu, dar care încep să devină foarte vizibile.

Chiar dacă nu apare ca fiind prioritară pe reţelele sociale şi, în consecinţă, nu este încă subiect de discuţie obligatoriu între trolii angajaţi ai diferitelor grupări de influenţă, întrebarea este studiată intens la nivelul unor grupe de studiu care fac propunerile vizând viitoarea organizare a marilor campanii de reechilibrare politică post-pandemie.

acum 3 zile · comentarii (35)

Termenul ,,ţap ispăşitor” este la fel de valabil în relaţiile internaţionale, ca în viaţa de zi cu zi. Este facil să găsim o persoană, o companie sau un stat cărora să le atribuim responsabilitatea pentru o problemă pe care o ţinem cu greu sub control. Cu siguranţă ajută şi faptul că este dificil de demonstrat că la mijloc nu a existat o intenţie criminală, dar şi posibilitatea teoretică a existenţei unui scenariu demn de un roman SF.

acum 6 zile · comentarii (5)

Crizele sunt ameninţări şi oportunităţi pentru decidenţi. Însă componenta de ameninţare este dominantă, mai ales când vorbim despre crize în care nu există instrumentar de luptă împotriva lor – cazul coronavirus, fără tratamente şi vaccin – ci doar metode de a amâna infectarea sau paliative pentru efectele crizei, nicidecum pentru cauză, iar criza duce inevitabil la cazuri critice şi pierderi de vieţi omeneşti.

acum 6 zile · comentarii (19)

Coronavirusul sau Covid-19 a declanşat o serie de crize fără precedent. Pe lângă criza medicală sau economică, asistăm şi la o avalanşă de ştiri false, farse sau teorii ale conspiraţiei menite să accentueze panica, să sporească starea de nesiguranţă a oamenilor şi să crească nemulţumirea lor faţă de autorităţile care gestionează situaţia.

acum 7 zile · comentarii (32)

Acordurile ruso-turce din 5 martie privind încetarea confruntărilor sunt din ce în ce mai fragile. Trupele lui Assad au rămas la sud de autostrada A5 şi se pregătesc să ia cu asalt zona muntoasă Jabal Zawiya la sud de autostrada A4, controlată de grupuri rebele, cu precădere Hayat Tahrir al-Sham, în timp ce Turcia continua masarea trupelor la nord de A4 în zona de dezescaladare Idlib, gândind şi ea o posibilă operaţiune nouă.

acum 8 zile · comentarii (6)

Orice criză este, în acelaşi timp, ameninţare şi oportunitate. Ameninţare la adresa valorilor fundamentale, prin definiţie, şi oportunitate pentru modul de a gestiona criza sau de a te insera în criză. Ei bine, nici criza de coronavirus nu a scăpat de aceste aspect, atunci când înregistrăm forcingul pescuitorilor globali în ape tulburi, cu precădere Rusia şi China, care forţează propaganda pro-domo.

acum 10 zile · comentarii (78)

Se va încheia odată şi pandemia asta. Atunci, cum ne vom referi la ceea ce trăim acum? Ca la un blestem de proporţii bibilice trimis asupra umanitaţii ca avanpremieră a Apocalipsei? Ca un eveniment funest, dar ineluctabil doarece “aşa a fost dat să fie”? Vom ridica oare din umeri şi vom spune “asta a fost, nu avem ce face decât să mergem mai departe”, încercând să uităm cât mai rapid suferinţa într-un exerciţiu colectiv de redempţiune?

acum 13 zile · comentarii (83)
Postari Recente