Francois Bayrou

Francois Bayrou

Trei sondaje indicau ieri un scor de 53%-47% în favoarea lui Sarkozy şi un procent 12-17% de indecişi Ansamblul presei fran-ceze a fost ieri de acord că Francois Bayrou înclină să o

Francezii voteaza

Francezii voteaza

Sondajele au menţinut suspansul până în ultima clipă, o treime din alegători fiind indecişi. Principalii favoriţi în scrutinul de azi sunt: socialista Segolene Royal, candidatul de

Manifestaţii la Kiev

Manifestaţii la Kiev

Câteva mii de persoane au manifestat ieri pro sau contra dizolvării parlamentului, în faţa Curţii Constituţionale, care examina validitatea deciziei prezidenţiale, din 2 aprilie. Ucraina se

Ca prin minune, politicienii de prima linie se grăbesc să demonstreze că au înţeles măcar un fapt fundamental: ieşirea din criză se va produce oricum, odată cu ieşirea din pandemie. Perspectivă în care se refac sau se modelează noi canale de cooperare şi se poziţionează noi alianţe, formale sau nu, dar care încep să devină foarte vizibile.

acum 24 ore · comentarii (59)

Chiar dacă nu apare ca fiind prioritară pe reţelele sociale şi, în consecinţă, nu este încă subiect de discuţie obligatoriu între trolii angajaţi ai diferitelor grupări de influenţă, întrebarea este studiată intens la nivelul unor grupe de studiu care fac propunerile vizând viitoarea organizare a marilor campanii de reechilibrare politică post-pandemie.

acum 3 zile · comentarii (35)

Termenul ,,ţap ispăşitor” este la fel de valabil în relaţiile internaţionale, ca în viaţa de zi cu zi. Este facil să găsim o persoană, o companie sau un stat cărora să le atribuim responsabilitatea pentru o problemă pe care o ţinem cu greu sub control. Cu siguranţă ajută şi faptul că este dificil de demonstrat că la mijloc nu a existat o intenţie criminală, dar şi posibilitatea teoretică a existenţei unui scenariu demn de un roman SF.

acum 6 zile · comentarii (5)

Crizele sunt ameninţări şi oportunităţi pentru decidenţi. Însă componenta de ameninţare este dominantă, mai ales când vorbim despre crize în care nu există instrumentar de luptă împotriva lor – cazul coronavirus, fără tratamente şi vaccin – ci doar metode de a amâna infectarea sau paliative pentru efectele crizei, nicidecum pentru cauză, iar criza duce inevitabil la cazuri critice şi pierderi de vieţi omeneşti.

acum 6 zile · comentarii (19)

Coronavirusul sau Covid-19 a declanşat o serie de crize fără precedent. Pe lângă criza medicală sau economică, asistăm şi la o avalanşă de ştiri false, farse sau teorii ale conspiraţiei menite să accentueze panica, să sporească starea de nesiguranţă a oamenilor şi să crească nemulţumirea lor faţă de autorităţile care gestionează situaţia.

acum 7 zile · comentarii (32)

Acordurile ruso-turce din 5 martie privind încetarea confruntărilor sunt din ce în ce mai fragile. Trupele lui Assad au rămas la sud de autostrada A5 şi se pregătesc să ia cu asalt zona muntoasă Jabal Zawiya la sud de autostrada A4, controlată de grupuri rebele, cu precădere Hayat Tahrir al-Sham, în timp ce Turcia continua masarea trupelor la nord de A4 în zona de dezescaladare Idlib, gândind şi ea o posibilă operaţiune nouă.

acum 8 zile · comentarii (6)

Orice criză este, în acelaşi timp, ameninţare şi oportunitate. Ameninţare la adresa valorilor fundamentale, prin definiţie, şi oportunitate pentru modul de a gestiona criza sau de a te insera în criză. Ei bine, nici criza de coronavirus nu a scăpat de aceste aspect, atunci când înregistrăm forcingul pescuitorilor globali în ape tulburi, cu precădere Rusia şi China, care forţează propaganda pro-domo.

acum 10 zile · comentarii (78)

Se va încheia odată şi pandemia asta. Atunci, cum ne vom referi la ceea ce trăim acum? Ca la un blestem de proporţii bibilice trimis asupra umanitaţii ca avanpremieră a Apocalipsei? Ca un eveniment funest, dar ineluctabil doarece “aşa a fost dat să fie”? Vom ridica oare din umeri şi vom spune “asta a fost, nu avem ce face decât să mergem mai departe”, încercând să uităm cât mai rapid suferinţa într-un exerciţiu colectiv de redempţiune?

acum 13 zile · comentarii (83)
Postari Recente