Francezii voteaza

Francezii voteaza

Sondajele au menţinut suspansul până în ultima clipă, o treime din alegători fiind indecişi. Principalii favoriţi în scrutinul de azi sunt: socialista Segolene Royal, candidatul de

Condamnat pentru spionaj

Condamnat pentru spionaj

Egipteano-canadianul Mohammed Essam Ghoneim al-Attar a fost condamnat ieri la 15 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Israelului de către instanţa de la Cairo. Al-Attar (31 de ani) a

Explozie la Marsilia

Explozie la Marsilia

Agenţia Casei de Economii din Marsilia a fost distrusă, vineri seara, de o încărcătură explozivă, aruncată în faţa sediului. Explozia a devastat complet interiorul clădirii. Numai o

Manifestaţii la Kiev

Manifestaţii la Kiev

Câteva mii de persoane au manifestat ieri pro sau contra dizolvării parlamentului, în faţa Curţii Constituţionale, care examina validitatea deciziei prezidenţiale, din 2 aprilie. Ucraina se

Cum ne vede lumea

Cum ne vede lumea

10 aprilie România, pentru uzul bulgarilor Cotidianul bulgar "Sega" descoperă o Românie la fel de europeană ca şi Bulgaria. De fapt, Calafatul, unde reporterul bulgar ajunge cu

Victoria împotriva Daesh autointitulat Stat Islamic – ISIS sau ISIL – a fost declarată până acum de două ori. Mai întâi de către Donald Trump, preşedintele american anunţând încheierea campaniei în Siria „în proporţie de 98%“, cu ocazia ocupării sătucului Baghouz, ultima zona din celebrul Califat rămasă controlată de către organizaţie.

acum 2 luni · comentarii (22)

În primul său Raport, dat publicităţii cu câteva zile în urmă şi pregătit pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi care poartă titlul „A world at risk“, un grup de experţi independenţi afirmă că întreaga lume se confruntă cu „un risc acut de apariţie a unor epidemii devastatoare, regionale sau globale, care nu numai că ar provoca pierderea de vieţi, ci vor avea un impact asupra economiilor şi societăţilor, creând haos”.

acum 9 ore · comentarii (28)

Cea  mai recentă acţiune de natură hibridă s-a derulat în Arabia Saudită, acolo unde câmpurile petroliere, staţiile de pompare şi rezervoarele de stocare ale companiei saudite Aramco au fost ţinte ale unui atac cu drone care a dus la lovirea facilităţilor, incendiu masiv şi blocarea furnizărilor de petrol reprezentând jumătate din exportul Arabiei Saudite, 5,2 milioane de barili de petrol pe zi, şi circa 5% din producţia globală de petrol.

acum 2 zile · comentarii (106)

LARICS continuă seria de analize a laboratoarelor ruseşti, în care este elaborată direcţia de propagandă externă a Federaţiei Ruse. În primul material am vorbit despre Institutul Rus de Studii Strategice (RISS), subordonat preşedinţiei ruse. De data aceasta, analizăm Consiliul Rus pentru Afaceri Internaţionale, aflat în slujba Ministerului de Externe.

acum 3 zile · comentarii (10)

Am asistat în weekend la o excelentă demonstraţie de erudiţie, înfruntare a minţilor şi a argumentelor, dar şi bătălie pentru manipulare şi dezinformare, ştiinţa discursului şi a politicii şi război informaţional, de-a dreptul, cu minţile celor prezenţi – circa 2.000 de participanţi în sală.

acum 3 zile · comentarii (53)

Corect spus, titlul ar fi trebuit să amintească şi de Republica Moldova, acolo unde, foarte rapid şi îndestul de discret ca politicienii noştri să înţeleagă ceva, fusese testat primul posibil dialog asupra a ceea ce putea fi marele aranjament viitor în regiunea noastră: o soluţie de revenire la "convieţuire paşnică", aşa cum s-ar fi zis pe timpul Războiului Rece.

acum 5 zile · comentarii (23)

Concedierea consilierului pentru securitate naţională al Preşedintelui Donald Trump, John Bolton, a fost comentată şi pusă, prin speculaţii, pe seama eşecului negocierilor cu talibanii, de la Doha – şi a atacurilor teroriste revendicate de aceştia la Kabul, asta în timp ce negociau cu americanii – şi totul chiar în ajun de 11 septembrie.

acum 6 zile · comentarii (63)

Turcia este în pragul unui conflict politic intern fără precedent în istoria partidului de guvernământ Justiţie şi Dezvoltare (AKP), care se află la putere încă din 2002. AKP, condus de preşedintele Recep Tayyp Erdogan este considerat ca partid-stat , ce a transformat Turcia într-un regim autoritar competitiv pentru menţinerea propriei hegemonii politice.

acum 12 zile · comentarii (5)

În sine, declaraţia făcută de preşedintele Erdogan în cadrul unei reuniuni politice care a avut loc la Sivas are, fără nici cea mai mică îndoială, efectul unei bombe de mare putere: a evocat posibilitatea ca ţara să construiască arme nucleare, „asemeni tuturor naţiunilor dezvoltate“.

acum 13 zile · comentarii (6)

Siria a intrat în ultima parte a războiului civil. Acesta a fost motivaţia intervenţiei multiplelor puteri globale şi regionale ale lumii, care şi-au găsit un spaţiu de consumare a rivalităţilor în Orientul Mijlociu. Confruntarea finală a început din aprilie în provincial Idlib, unul din cele 14 guvernorate ale Siriei, ultima redută a opoziţiei siriene şi cea mai mare.

acum 16 zile · comentarii (41)

Pe tăcute, în spaţii diverse şi puţin cunoscute ale planetei, se inventează, se testează şi se lansează noi instrumente hibride împotriva lumii Occidentale, cu scopul de a echilibra şi provoca forţa marilor actori de către intermediari, grupuri insurgente şi rebeli implicaţi în războaiele sectare ale Iranului din Orientul Mijlociu.

acum 22 zile · comentarii (45)

A început o nouă etapă teribil de interesantă în odiseea spaţială: lansarea în spaţiu a robotului umanoid Fedor (în transcrierea engleză, acronim pentru „Final Experimental Demonstration Object Research“), care a ajuns acum pe Staţia Spaţială Internaţională (după primă tentativă nereuşită de arimare), decolând de pe cosmodromul rus de la Baikonur din Kazahstan la bordul unei rachete Soiuz.

acum 23 zile · comentarii (77)

Discuţia atât de inflamată din acest moment dintre SUA şi Danemarca provocată de declaraţia de intenţie formulată de Trump, care doreşte să cumpere Groenlanda, cuprinde referinţe la situaţii mai vechi, unele foarte puţin cunoscute marelui public şi care repun în actualitate câteva dintre proiectele militare americane din perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi imediat după aceea, în anii de început ai Războiului Rece.

acum 27 zile · comentarii (46)
Postari Recente