Procurorii mexicani acuză de crimă organizată peste 30 de cercetători şi oameni de ştiinţă: „Este complet absurd”

Procurorii mexicani acuză de crimă organizată peste 30 de cercetători şi oameni de ştiinţă: „Este complet absurd”

Comunitatea ştiinţifică a Mexicului este indignată după ce procurorul-şef al ţării a solicitat mandate de arestare pentru 31 de oameni de ştiinţă, cercetători şi profesori universitari pentru acuzaţii de crimă organizată, spălare de bani şi delapidare - acuzaţii care i-ar putea pune alături de baronii cartelurilor de droguri, scrie The Guardian.

Criza submarinelor. Franţa îşi retrimite ambasadorul în SUA: Pledoarie a unui ministru francez pentru Europa Apărării | joe biden

Criza submarinelor. Franţa
îşi retrimite ambasadorul în SUA: Pledoarie a unui ministru francez pentru Europa Apărării

Preşedintele francez Emmanuel Macron îşi va retrimite ambasadorul în SUA săptămâna viitoare, după ce omologul său american Joe Biden a fost de acord, într-o discuţie la telefon purtată miercuri, că actualul conflict dipomatic francezo-american ar fi fost evitat dacă Washintonul ar fi consultat Parisul înainte de anunţarea pactului de securitate AUKUS (Australia, Regatul Unit, SUA).

„Afacerea submarinelor“ care a tensionat relaţiile dintre Franţa, pe de o parte, Australia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, de cealaltă parte, reprezintă numai vârful icebergului unei crize majore în relaţia transatlantică. Putem spune, fără a greşi, că aspectele comerciale sunt cu totul secundare chiar dacă s-a insistat pe „contractul secolului“ în materie de export de tehnologie militară.

acum 2 zile · comentarii (44)

Credeţi cumva, auzind discursurile lenifiante de propagandă proastă ale liderilor politici care vorbesc neîncetat de nevoia de pace socială şi de respectarea valorilor civilizaţionale, că acesta este şi adevărul în care cred şi astea ar fi valorile reale în numele cărora acţionează în singura bătălie care-i interesează, cea pentru putere şi cât mai multe avantaje conexe?

acum 2 zile · comentarii (26)

În septembrie 2020, la Casa Albă erau oficializate relaţiile diplomatice dintre Israel,  Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrain. Cunoscute ca  Acordurile Abraham, cu trimitere către personajul biblic din rândul căruia au luat naştere cele trei religii monotesite, Maroc şi apoi Sudan s-au alăturat celor două ţări din Golf, recunoscând existenţa statală a Israelului şi  conturând astfel o nouă arhitectură de securitate în Orientul Mijlociu.

acum 3 zile · comentarii (4)

Context: Până la 23 februarie 2021, AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică) a verificat şi a monitorizat punerea în aplicare de către Iran a angajamentelor sale legate de domeniul nuclear al Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA) semnat în 2015, de SUA, Marea Britanie, Franţa, China, Rusia şi Germania cu Republica Islamică Iran.

acum 7 zile · comentarii (6)

Despre retragerea Statelor Unite ale Americii din Afganistan se va mai vorbi mult timp de acum încolo. În funcţie de tabăra din care fac parte, politicienii vor căuta fie alibiuri, fie ţapi ispăşitori pentru operaţiunea păstorită de administraţia Biden.

acum 9 zile · comentarii (17)

Îngenuncherea şi umilirea Occidentului: exact despre asta e vorba şi trebuie să acceptăm, oricât ar fi de dureros, că asta este lecţia dată de talibanii care, acum, deasupra intrării în fostul Minister pentru problemele femeilor, au instalat  însemnul care spune că aici se află foarte nou reînfiinţatul Minister pentru promovarea virtuţii şi pedepsirea viciului, instanţa guvernamentală însărcinată cu aplicarea Şaria, neîndurătoarea lege islamică.

acum 10 zile · comentarii (34)

Vineri seară, Franţa şi-a rechemat „pentru consultări“ ambasadorii din SUA şi Australia, Philippe Etienne şi, respectiv, Jean-Pierre Thibault. Demers extrem de grav care demonstrează cât de serioasă este criza profundă declanşată de ceea ce Parisul acuză drept „comportament inacceptabil“ între parteneri şi aliaţi.

acum 11 zile · comentarii (122)

O formulă importantă de a privi securitatea este prin intermediul componentelor sale. Asta înseamnă fie să priveşti la ameninţări, riscuri şi vulnerabilităţi. Când ne uităm la tehnologiile disruptive şi efectele secundare ale dezvoltării tehnologice, ele se transpun în ameninţări.

acum 12 zile · comentarii (15)

Puţini au crezut - cu atât mai puţin saudiţii şi aliaţii americani din regiune - că avea să devină atât de repede realitate în teren ceea ce transmitea guvernului saudit în luna iunie Lloyd J.Austin III, Secretarul american al Apărării, conform celor aflate de Wall Street Journal.

acum 14 zile · comentarii (64)

Se accelerează acţiunile unora dintre marii actori regionali de a reechilibra balanţa zonală de putere. Dar, în actualul context în care toţi jucătorii încearcă să umple vidul de putere din Orientul Mijlociu, importanţa fiecăreia dintre aceste acţiuni trebuie judecată de două paliere: cel al schimbării raporturilor extrem de rapide între ţările din regiune şi, al doilea, în raport cu semnificaţia globală a consecinţelor unora dintre demersuri.

acum 15 zile · comentarii (15)

11 septembrie este echivalent cu Terorismul. Este vârful unui moment în care Terorismul ca actor global, cu un T mare, a devenit challenger al lumii în forma unei structuri în reţea, dar capabilă să planifice, să antreneze şi să proiecteze un atac distrugător de o asemenea amploare asupra superputerii unice şi de necontestat, la acea vreme, a lumii, Statele Unite.

acum 16 zile · comentarii (24)

Vizita la Casa Albă a preşedintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski, de săptămâna trecută, a fost un real succes mediatic şi de imagine, încununat de semnarea unui document consistent de parteneriat strategic între Ucraina şi Statele Unite.

acum 22 zile · comentarii (40)

Miza o constituie bogăţiile din subsolul Afganistanului. Simplu, logic şi perfect adevărat. Problema a început din momentul în care acţiunea militară occidentală a trebuit, din raţiuni de corectitudine politică, să fie prezentată ca un război just, firesc pentru statele lumii libere care doreau să aducă pe cale cea bună un popor de sălbatici şi primitivi păstori de capre.

acum 23 zile · comentarii (33)

Momentul îndelung aşteptat de către preşedintele Zelenski pentru o întrevedere cu preşedintele Joe Biden s-a întâmplat, în sfârşit, la Casa Albă, pe 1 septembrie, cu o zi întârziere după o a doua reprogramare anunţată anterior de la Washington, administraţia prezidenţială americană fiind în mod justificat mai preocupată pe plan extern de evenimentele din Afganistan şi retragerea

acum 23 zile · comentarii (18)
Postari Recente
Modifică Setările