Osama bin Laden avea preocupări ecologiste. Scrisoarea fostului lider al-Qaeda către poporul american şi moştenirea lăsată pentru jihad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amănunte interesante ies la iveală în legătură cu activitatea fostului lider al reţelei teroriste al-Qaeda, Osama bin Laden. Potrivit unor scrisori atribuite celui conconsiderat până nu demult teroristul numărul unu din lume şi desecretizate de administraţia SUA, bin Laden a îndemnat poporul american să-l sprijine pe Barack Obama în lupta sa împotriva încălzirii globale şi a dorit să lase 29 de milioane de dolari pentru continuarea jihadului.

Administraţia SUA  a publicat marţi 113 scrisori şi însemnări atribuite de oficiali americani lui Osama bin Laden.

Într-o scrisoare adresată „poporului american“, fostul inamic numărul unu al SUA face apel la susţinerea preşedintelui Barack Obama în lupta sa împotriva încălzirii globale „catastrofale“, cu scopul de a „salva omenirea“, relatează agenţia de presă Reuters.

Această scrisoare, nedatată şi nesemnată, a fost găsită printre materialele confiscate în urma raidului american efectuat pe 2 mai 2011 în ascunzătoarea din Abbottabad, în nord-vestul Pakistanului, a lui Osama bin Laden, o operaţiune soldată cu eliminarea fostului lider terorist.

Conform unor oficiali americani din cadrul serviciilor secrete, scrisoarea ar fi fost scrisă la puţin timp după ce Obama şi-a început primul mandat, în 2009.

În scrisoare, bin Laden denunţă criza financiară din perioada 2007-2008 şi războaiele purtate de Statele Unite în Irak şi Afganistan. În acest context, el face apel către poporul american să lanseze „o mare revoluţie a libertăţii“, pentru a-l elibera pe preşedintele american de grupurile de lobby vinovate de criză şi războaie. Acest lucru i-ar fi permis lui Obama să ia „o decizie raţională în vederea salvării umanităţii de gazele nocive care-i ameninţă destinul“, aprecia fostul lider al-Qaeda.

Într-o altă scrisoare, de asemenea nedatată şi nesemnată, adresată lui Shaykh Mahmud, un colaborator de-al său, el îşi exprimă dorinţa lansării unor campanii mediatice pentru marcarea a zece ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2011 şi pentru promovarea ideii de reducere a gazelor cu efect de seră.

Lumea ar fi un loc cu mult mai bun dacă ar lupta împotriva încălzirii globale, în loc să poarte un război împotriva islamului, considera bin Laden.

„Aceasta este o luptă între două dintre cele mai mari culturi de pe Pământ şi este purtată în umbra unor condiţii climatice catastrofale“, se arată în scrisoare.

Moştenire de 29 de milioane de dolari pentru continuarea jihadului

De asemenea, printre documentele făcute publice se numără şi testamentul lui Osama bin Laden, prin care acesta a lăsat o moştenire de 29 de milioane de dolari, mare parte din această sumă fiind destinată continuării jihadului.

Banii s-ar afla în Sudan, unde bin Laden a locuit în anii '90, ca oaspete al Guvernului sudanez, după ce a fost exilat din Arabia Saudită pentru criticarea regelui Fahd.

„Dacă va fi să fiu ucis, rugaţi-vă pentru mine şi faceţi acte de caritate în numele meu, pentru că voi avea nevoie de mult ajutor pentru a ajunge în lumea veşnică“, scrie bin Laden în testamentul său.

Aproximativ 1% din bani ar fi trebuit să ajungă la unul dintre liderii organizaţiei teroriste, dacă reuşea să scoată averea din Sudan. Bin Laden a mai lăsat 1% din bani unui fost asociat, inginerul Abu Ibrahim al-Iraqi Sa'ad, care l-a ajutat să îşi înfiinţeze prima companie în Sudan, Wadi al-Aqiq Co. Fostul lider terorist a stabilit şi sume fixe pentru mama sa, unul dintre fiii săi, o fiică, unchiul, nepoţii şi mătuşile sale.

Pe de altă parte, Obama bin Laden a mai scris despre progresul războiului terorii din Vest şi despre campania militară americană din Afganistan.

„Au crezut că războiul va fi uşor şi că îşi vor atinge obiectivele în câteva zile sau săptămâni. Trebuie să avem răbdare încă puţin. Pentru că în răbdare stă victoria”, a dat asigurări el.

Teama de un dentist iranian

În afară de SUA, fostul lider terorist se temea şi de un dentist iranian. Într-o scrisoare adresată lui Abu Abdallah, un apropiat de-al său, bin Laden îl informa în legătură cu intenţia soţiei sale de a merge în Iran pentru a fi consultată de un dentist şi îşi exprima teama de a nu i se implanta un microcip care ar putea permite localizarea sa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite