Orban: „Am arătat lumii că e din nou bine să fii maghiar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După opt ani de dominaţie a socialiştilor(MSZP), Fidesz (centru-dreapta) revine la putere. Liderul Jobbik (al treilea clasat) a declarat că, dacă partidul său ar fi câştigat alegerile, ar fi avut grijă ca toţi maghiarii de peste hotare să primească  cetăţenie ungară.

Viktor Orban şi colegii săi de partid au sărbătorit sobru duminică noaptea, după aflarea rezultatelor. Au urcat totuşi  pe scenă, alături de susţinătorii Fidesz strânşi cu ore înainte în Piaţa Vorosmarty. Oamenii au aşteptat cu emoţie fiecare ştire referitoare la alegeri, au tremurat de frig ore în şir, iar înainte de miezul nopţii, când s-au anunţat rezultatele, au deschis şampaniile, au plâns de bucurie şi s-au îmbrăţişat.

Orban a recunoscut că se află în faţa celei mai mari provocări a vieţii sale şi că pentru realizarea ei este nevoie de umilinţă şi omenie. „E o seară minunată. Niciodată nu am lucrat atât de mult împreună, nu am fost atât de uniţi şi niciodată nu s-au rugat mai mult oamenii pentru această schimbare. Să nu ne fie frică de cuvinte. A fost o alegere istorică. Mulţi cred că victoria a fost obţinută de Fidesz. Nu e adevărat. Victoria este a Ungariei, a poporului", a spus Orban în uralele celor prezenţi.

Maghiarii din piaţă au cântat la unison imnul naţional, după care a urmat un cocert de muzică rock care s-a întins până după ora 1 noaptea.

Victoria Fidesz de la alegerile de ieri a fost deja comparată cu două date importante din istoria Ungariei: 1956 şi 1990. „În 1956 am ridicat capul şi am spus nu comunismului. În 1990 am spus nu partidului unic, iar în 2010 am votat împotriva neîncrederii. Am votat pentru orânduire, siguranţă şi demnitate. Am arătat că Ungaria este unită, puternică şi poate face lucrurile mai bine. Am arătat lumii că e din nou bine să fii maghiar", a mai spus Orban.  

Socialiştii (MSZP) şi-au recunoscut cu fairplay înfrângerea şi au explicat că respectă dorinţele majorităţii alegătorilor. „Suntem într-o perioadă grea. Trebuie să rămânem puternici în continuare. Felicit adversarii noştri, poporul a votat să fim schimbaţi. Vrem să asigurăm o opoziţie puternică", a declarat Lendvai Ildiko, preşedintele MSZP. La alegeri s-a prezentat 64,29 la sută din populaţia cu drept de vot.

Vot până la miezul nopţii

Deşi urnele trebuiau să fie închise la ora 19.00 (ora locală), Biroul Electoral Central a decis să prelungească votarea pentru a da posibilitatea tuturor să îşi exprime opţiunea. Sute de oameni stăteau încă noaptea la cozi, în mai multe sectoare din Budapesta, dar şi în oraşele mari. Atmosfera era tensionată la sediile de campanie ale partidelor.

„Am stat la coadă patru ore. Dar a meritat. De-aia suntem aici să schimbăm ceva. Dacă am stat opt ani, o oră în plus nici nu mai contează", a declarat Nemeth Tamaş, unul dintre tinerii care au reuşit să voteze în sectorul XIII. Unii aşteptau să le vină rândul în faţa unei cutii de pizza, alţii s-au alimentat cu sucuri. Nemulţumiţi au fost şi reprezentanţii secţiilor de votare, care s-au plâns că au avut o zi infernală.

Luptă pentru locul doi

Sondajele au arătat încă de acum câteva luni victoria clară a Fidesz, aşa că marea bătălie s-a dat pentru locul doi, între socialişti şi Jobbik (extrema dreaptă). „Învingători la puncte" au ieşit socialiştii, care au obţinut 19,29 %. Însă victoria Jobbik a fost de altă natură: partidul radical de dreapta nu a avut niciodată un asemenea succes în rândul populaţiei maghiare. Jobbik a intrat în premieră în Parlament, cu 16,71 % din voturi.

„Au fost mulţi care se aşteptau la rezultate mai bune. Speram să depăşim MSZP. Acest lucru s-ar fi putut întâmpla dacă cei de la Fidesz şi MSZP nu ar fi pornit o campanie de denigrare împotriva noastră", a acuzat liderul Jobbik, Vona Gabor.

Liderul a explicat că, dacă Jobbik ar fi câştigat alegerile, s-ar fi ocupat ca toţi „fraţii de peste hotare" să primească cetăţenie maghiară. La fel de supărată de rezultate a fost şi Morvai Kristina (europarlamentar Jobbik).„Dacă atâta minte au avut cetăţenii, atunci să sărbătorească aşa", a declarat ea. 

REZULTATE

Fidesz a obţinut în primul tur o victorie categorică - 52,7%, ceea ce înseamnă că după turul doi şi redistribuire ar putea obţine două treimi din cele 386 de mandate. Socialiştii au luat 19,3%, iar Jobbik -16,67%. Noul partid LMP a obţinut 7,43%. Forumul Democratic Ungar nu a putut depăşi pragul de 5% şi pentru prima dată după 1989 nu mai are deputaţi în Parlament.

Cine este viitorul premier al Ungariei

Orban, viitor premier 

image

Fidesz a obţinut deja din primul tur 206 mandate, dar are nevoie de încă şapte ca să deţină două treimi din numărul deputaţilor şi prin urmare dreptul de a face modificări constituţionale.

Toţi analiştii sunt de acord că scrutinul a reprezentat o sancţionare a celor opt ani de guvernare socialist-liberală, un comentator menţionând că atmosfera generală a fost „oricine, numai nu socialiştii". Pe de altă parte, victoria „Jobbik" este un semnal periculos cu privire la atractivitatea ideilor de extremă-dreapta pentru alegătorii unguri.

Preşedintele Fidesz (viitor premier) a vorbit despre o „victorie istorică" şi a mulţumit „membrilor naţiunii ungare de dincoace şi dincolo de graniţe". Viktor Orban a arătat că în faţa partidului stau sarcini imense care vor duce la schimbarea radicală a ţării. Rămâne de văzut dacă liderul de centru-dreapta îşi va ţine promisiunile de a micşora taxele şi de a renegocia condiţiile  împrumutului luat de la FMI.

De la stânga la dreapta

În vârstă de 47 de ani, Orban a absolvit în 1987 Facultatea de drept a Universităţii Eotvos Lorand de la Budapesta. S-a implicat în politică în 1988 când înfiinţează Fidesz, cu orientare liberală. Devine faimos datorită cuvântării rostite la 16 iunie 1989 cu prilejul reînhumării lui Imre Nagy, premierul Ungariei în timpul revoluţiei din 1956, executat după înfrângerea acesteia. Orban cere alegeri libere şi retragerea trupelor sovietice din Ungaria. Participă în 1989 la Masa rotundă a opoziţiei şi este ales în 1990 în parlament, devenind liderul Fidesz pe care, în următorii ani, îl reorientează către centru-dreapta, transformându-l într-un partid conservator.

După ce Fidesz a câştigat alegerile din 1998, Orban a devenit premier. Deşi şi-a propus obiective ambiţioase mai ales în domeniul economic, nu a putut reduce inflaţia şi nici nu a putut realiza intrarea ţării în zona euro. Ungaria a fost acceptată în NATO, dar a stârnit nemulţumirea SUA, din cauza poziţiei pasive în războiul cu Iugoslavia.

Dorind să fie singurul conducător al dreptei, Orban a subminat celelalte formaţiuni de dreapta, care au pierdut  următoarele alegeri. În 2002, deşi obţine un procent egal cu socialiştii, Fidesz nu a avut cu cine face coaliţie. În perioada guvernului Orban s-a lansat şi iniţiativa de a oferi maghiarilor de dincolo de graniţe legitimaţia de ungur, provocând tensiuni cu statele vecine, inclusiv România.

Orban a fost de mai multe ori investigat din cauza provenienţei averii familiei.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite