Oraşele indiene, în alertă maximă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia şi-a sporit prezenţa în locurile aglomerate din New Delhi, Calcutta şi alte mari oraşe ale Indiei, după exploziile de ieri, din Mumbai, care au făcut 18 morţi. Guvernul indian crede că e vorba de un atac coordonat al teroriştilor. Până aseară, niciun grup nu revendicase atentatele.

Premierul indian, Manmohan Singh, a făcut apel la locuitorii Mumbaiului „să rămână calmi şi să fie uniţi". Oraşele indiene sunt în stare de alertă maximă după trei explozii ce au zguduit ieri Mumbaiul, făcând 18 morţi şi 131 de răniţi. Poliţia era prezentă ieri în număr mare în locurile aglomerate, precum mallurile, cinematografele, parcurile, gările sau aeroporurile, transmit corespondenţii de presă. Niciun grup nu a revendicat atacurile, care au avut loc în trei cartiere miercuri seara, la orele de vârf.

Vezi AICI imagini din Mumbai, în urma exploziilor

„Urmărim toate pistele"

Ministrul de Interne ale Indiei, Palaniappan Chidambaram, crede că exploziile reprezintă „un atac terorist coordonat", deoarece s-au produs la interval de câteva minute, dar că este prea devreme pentru a face speculaţii privind autorii. „Sunt suspectate toate grupurile care au capacitatea de a organiza asemenea atacuri teroriste. Atacurile vor fi investigate din toate unghiurile şi vor fi urmărite toate pistele", a spus el. Ministrul a oferit un nou bilanţ al numărului victimelor, spunând că este vorba de 18 morţi, şi nu de 21, cum anunţase guvernul anterior. Oficialul nu a precizat însă de unde provine discrepanţa. El a spus că guvernul indian nu a avut niciun fel de informaţii înaintea atacurilor şi crede că teroriştii „au lucrat într-o manieră clandestină, fiind vorba, probabil, de un grup foarte mic de oameni care nu au comunicat între ei".

Explozii coordonate

Cele trei bombe au explodat într-un interval de 15 minute începând din jurul orei locale 18.50 (13.20 GMT). Cea mai mare explozie a avut loc în cartierul de afaceri Casa Operei, într-o zonă cunoscută ca centru al comerţului cu diamante. Un martor a declarat că a încercat să ajute transportând răniţii la spital pe motociclete. „Am ieşit afară şi întreaga zonă era plină de un fum negru. Erau cadavre împrăştiate pe toată strada şi foarte mult sânge. Multora dintre cadavre le lipseau mâinile şi picioarele", a declarat unul dintre martori, Aagam Doshi, citat de Reuters. O altă explozie a lovit districtul Dadar, din centrul oraşului, cunoscut pentru comerţul cu aur, în timp ce a treia explozie, de intensitate mai mică, a lovit o altă zonă comercială, Zaveri Bazaar. Ministrul a declarat că niciuna dintre bombe nu a fost declanşată de la distanţă.

Anchetă de proporţii

Un comando al guvernului federal, anchetatori şi specialişti în colectarea probelor au sosit la Mumbai pentru a ajuta poliţia locală. Camerele de luat vederi de la magazinele de bijuterii unde a avut loc una dintre explozii ar fi putut înregistra imagini care să ajute investigaţia, speră anchetatorii. Au fost cele mai sângeroase atacuri ce au avut loc la Mumbai în perioada care a trecut de la atentatele din noiembrie 2008, când au fost omorâţi 165 de oameni. Acele atacuri s-au produs la două hoteluri de lux, o gară aglomerată, un centru evreiesc şi alte locuri frecventate de străini. Atacatorii, dintre care nouă au murit în timpul atentatelor, au ucis 165 de oameni.

Atentatele din 2008 au fost atribuite grupării pakistaneze Lashkar-e-Taiba. Negocierile de pace dintre Pakistan şi India au fost întrerupte după aceste atacuri şi au fost reluate recent. Preşedintele pakistanez, Asif Ali Zardari, şi premierul pakistanez, Yousuf Raza Gilani, au transmis ieri condoleanţe guvernului indian. Cea mai mare parte a oraşului Mumbai îşi reluase ieri viaţa obişnuită, afirmă corespondenţii de presă, iar şcolile nu au fost închise. Mumbai a fost ţinta atacurilor teroriste de multe ori în ultimii ani. 

18 persoane au fost ucise în exploziile de miercuri seara.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite