Ora Pământului 2019: Marile obiective ale lumii sting luminile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Din Sydney la Dubai, din Rio de Janeiro la Ciudad de Mexico, marile obiective îşi sting luminile sâmbătă, între orele locale 20.30-21.30, urmând o tradiţie destinată salvării vieţii lansată acum 13 ani la iniţiativa organizaţiei planetare Wide Fund for Nature (WWF). România participă la acest act încă de la prima ediţie.

Shanghai Tower, Victoria Harbour din Hong Kong, zgârie-norul Burj Khalifa din Dubai, Piaţa Roşie din Moscova, Acropola din Atena, Turnul Eiffel, piramidele egiptene, bazilica Sfântul Petru, Big Ben, Statuia lui Christos Mântuitorul din Rio, sediul ONU din New York... numeroase situri, monumente şi clădiri vor rămâne în beznă pe rând, între orele locale 20.30-21.30, în funcţie de fusul orar, relatează AFP.

Organizată de WWF, această mobilizare pentru salvarea planetei noastre celebrează a 13-a ediţie.

În 2007, Sydney dădea startul. De atunci, mişcarea s-a extins în lumea întreagă, în timp ce încălzirea climatică se accentuează sub efectul gazelor de seră cu emisii şi concentraţii record.

Anul trecut, aproape 7.000 de oraşe şi 187 de ţări şi-au stins luminile la edificiile lor emblematice, potrivit WWF.

„În acest an, milioane de oameni din întreaga lume se vor uni din nou pentru a-şi exprima dorinţa pentru un viitor sănătos şi sustenabil“, menţionează WWF. În timp ce natura este ameninţată „de un ritm inedit“ şi se confruntă „constant cu provocări ale modificării climatice“, Earth Hour 2019 vrea să amintească de importanţa ei şi serviciile pe care le aduce omului.

Mai multe mari evenimente se anunţă pentru 2020, între care Conferinţa ONU pentru biodiversitate, găzduită de China, şi Congresul uniunii internaţionale pentru conservarea naturii (UICN), care urmează să aibă loc în Franţa.

„Trebuie să profităm de aceste ocazii pentru a obţine un angajament internaţional care să stopeze, apoi să inverseze pierderea naturii. Ne trebuie un nou acord pentru natură şi om, mai global şi mai ambiţios decât acordul privind încălzirea“ globală adoptat la sfârşitul lui 2015 la Paris, subliniază WWF.

Potrivit raportului „Planeta Vie“ 2018, din 1970 până în 2014, populaţiile de vertebrate - peşti, păsări, mamifere, reptile - s-au diminuat cu 60% la nivel mondial. Un declin de 89% în tropice, în America de Sud şi în America Centrală.

Ora Pamantului, o tradiţie şi în România

În România, sute de instituţii şi companii sărbătoresc, sâmbătă seară, Ora Pământului.

Palatul Cotroceni şi Palatul Parlamentului sting lumina timp o oră, de la 20.30.

Camera Deputaţilor este partener al WWF şi participă la acest eveniment chiar de la prima ediţie în România. 

Reprezentanţii E.On România spun că Ora Pământului poate aduce în România o economie de energie de peste 1 milionkilowaţi oră, cantitate care ar putea asigura consumul de energie electrică timp de un an întreg al unei localităţi cu 2.200 de locuitori.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite