Operaţiunile de evacuare din Afganistan intră în linie dreaptă. Tensiunea creşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu toţi afganii care au colaborat cu forţele internaţionale vor putea fi scoşi din Afganistan
Nu toţi afganii care au colaborat cu forţele internaţionale vor putea fi scoşi din Afganistan

Forţele britanice au intrat în faza finală a evacuărilor de pe aeroportul din Kabul, care se vor încheia „în câteva ore“, a anunţat vineri Ministerul Apărării de la Londra. Spania a anunţat sfârşitul operaţiunilor sale de evacuare de la Kabul, iar armata americană este într-o cursă contracronometru de retragere din Afganistan până pe 31 august, termenul limită stabilit de Joe Biden.

Minstrul Ben Wallace a explicat la postul Sky News că, la ora 03:30 GMT, Marea Britanie a 'închis Baron Hotel', unde erau chemaţi candidaţii la plecarea în Regatul Unit, a 'închis centrul de procesare' a solicitanţilor de azil şi Abbey Gate, unul din cele trei puncte de acces la aeroportul din Kabul, unde s-a produs joi unul din cele două atentate sinucigaşe revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Eforturile se concentrează acum pe evacuarea cetăţenilor britanici şi a altora care au primit deja autorizarea de a pleca şi se află deja la aeroport, a indicat ministerul.

Nicio altă persoană nu va mai fi chemată la aeroport pentru evacuare, au precizat autorităţile.

„Regretăm profund că nu toţi au putut fi evacuaţi în cursul acestui proces“, a declarat ministrul Ben Wallace într-un comunicat.

Wallace a spus puţin mai târziu la televiziunea Sky News că atacul de la aeroportul din Kabul, în care au fost ucişi 85 de oameni, printre care 13 militari americani, nu a accelerat graficul Marii Britanii de încheiere a operaţiunii de evacuare.

El a avertizat că ameninţarea de noi atacuri va creşte pe măsură ce operaţiunea se apropie de final.

Până acum, Londra a evacuat mai mult de 13.700 de britanici şi cetăţeni afgani, în al doilea cel mai mare pod aerian realizat de forţele aeriene britanice după operaţiunea podului aerian al Berlinului din anul 1949, de aprovizionare în timpul blocadei sovietice, potrivit Ministerului Apărării. 

Armata americană este într-o cursă contracronometru de retragere din Afganistan până pe 31 august, termenul limită stabilit de Joe Biden. Preşedintele american a declarat că a ordonat Pentagonului să plănuiască o lovitură contra ISIS-K: ”Nu vom ierta. Nu vom uita. Vă vom vâna”.

Un diplomat dintr-o ţară NATO ce se află în Kabul a declarat că toate ţările prezente acolo intenţionează să-şi evacueze cetăţenii şi angajaţii ambasadelor până pe 30 august. Talibanii au întărit securitatea în jurul aeroportului, a spus diplomatul, care a cerut să nu-i fie publicat numele.

”Securitatea este responsabilitatea lor”, a afirmat acesta, adăugând că talibanii ar trebui să investigheze reţeaua ISIS.

Soldaţii, în alertă din cauza unor posibile noi atacuri

ISIS, inamic nu numai al Occidentului, ci şi al talibanilor, a transmis că unul dintre atacatorii săi kamikaze a luat la ţintă ”translatorii şi colaboratorii armatei americane”. Oficialii americani au atribuit şi ei masacrul grupării Stat Islamic şi au promis răzbunare.

Generalul Frank McKenzie, şeful U.S. Central Command, a declarat că trupele speciale sunt în alertă din cauza posibilelor noi atacuri ISIS, inclusiv cu rachete sau maşini capcană care să vizeze aeroportul.

”Facem totul pentru a fi pregătiţi”, a spus McKenzie, adăugând că unele informaţii sunt împărtăţite cu talibanii şi că el crede că ”unele atacuri au fost prevenite de aceştia”. 

Spania anunţă sfârşitul operaţiunilor sale de evacuare de la Kabul

Spania a anunţat vineri sfârşitul operaţiunilor sale de evacuare de la Kabul, odată cu sosirea „ultimelor două zboruri spaniole“ din Dubai, după ceva mai mult de o săptămână de la crearea acestui pod aerian în urma cuceririi Afganistanului de către talibani, transmite AFP.

Un avion militar A400 a sosit din Dubai, venind de la Kabul, la ora 07.20, iar un al doilea zbor urma să aterizeze la 08:20.

Cu aceste două zboruri, evacuarea de către Spania a colaboratorilor afgani şi a familiilor lor se încheie, a anunţat guvernul într-un comunicat.

La bordul celor două avioane s-au aflat 81 de spanioli, printre care personal al ambasadei la Kabul, militari ai forţelor terestre şi aeriene, dar şi patru militari portughezi şi 83 de colaboratori afgani ai Spaniei, Portugaliei şi NATO.

Ei vor ajunge în cursul după-amiezii la baza militară de la Torrejon de Ardoz, în apropiere de Madrid, cu un zbor al companiei Air Europa, a precizat executivul.

În total, militarii spanioli au evacuat 1.898 de afgani, angajaţi şi familiile lor, care au lucrat pentru Spania, Statele Unite, Portugalia, Uniunea Europeană, ONU şi NATO, precum şi personalul ambasadei Spaniei la Kabul.

Guvernul de la Madrid a recurs la avioane militare pentru evacuarea acestor persoane de la Kabul spre Dubai, de unde avioane comerciale închiriate îi aduceau în Spania.

Spania a ţinut să continue operaţiunile de evacuare până vineri dimineaţă, premierul Pedro Sanchez dând asigurări chiar şi joi seară că guvernul său va lucra 'pentru evacuarea celui mai mare număr posibil de persoane' din Kabul după dublul atentat soldat cu zeci de victime.

Spania a devenit şi poarta de intrare a colaboratorilor afgani ai instituţiilor Uniunii Europene, găzduiţi în centrul de la Torrejon de Ardoz înainte de a fi repartizaţi între ţările membre ale UE.

Totodată, Madridul a încheiat un acord cu SUA prin care Spania va putea primi până la 4.000 de afgani, evacuaţi de americani, la bazele militare de la Rota şi Moron, situate în Andaluzia şi care sunt utilizate de cele două state.

Australia şi Canada şi-a evacuat ultimii militari în ajunul atentatului de pe aeroportul din Kabul

Toţi militarii australieni care se aflau încă în Afganistan au părăsit ţara cu o zi înainte de dublul atentat sinucigaş mortal comis joi pe aeroportul din Kabul, a anunţat ministrul apărării, avertizând împotriva unor noi atacuri, relatează vineri France Presse.

Canada şi-a încheiat operaţiunile de evacuare din Afganistan, a anunţat joi un reprezentant al Ministerului Apărării canadian, generalul Wayne Eyre, în timpul unei conferinţe de presă, informează AFP.

"În urmă cu opt ore ultimul zbor (canadian) a părăsit ţara", unde a rămas doar "o mică echipă de legătură pe teren", a adăugat el, evocând circumstanţe care "s-au deteriorat rapid".

Mai multe ţări occidentale şi-au îndemnat cetăţenii să se îndepărteze cât mai repede de aeroportul din Kabul din cauza "ameninţărilor teroriste".

În timp ce data limită fixată de SUA pentru retragerea trupelor lor din Afganistan, 31 august, se apropie, mai multe ţări, printre care Franţa şi Olanda, au anunţat joi că vor pune capăt în curând zborurilor lor de evacuare.

"Ne-ar fi plăcut să rămânem mai mult şi să-i salvăm pe toţi cei care erau atât de disperaţi să plece. Iar faptul că nu o putem face este cu adevărat sfâşietor, însă circumstanţele de pe teren s-au deteriorat rapid", a explicat generalul Eyre.

În total, Canada a evacuat peste 3.700 de canadieni, rezidenţi permanenţi şi afgani care au sprijinit Canada, a informat pe Twitter ministrul canadian al apărării, Harjit Sajjan.

"Această operaţiune a fost una dintre cele mai mari, mai complexe şi mai periculoase din istoria modernă", a apreciat generalul Wayne Eyre.

Canada s-a angajat să primească 20.000 de refugiaţi afgani, în cadrul unui program special de imigrare pus recent în aplicare. În cadrul respectivului program, Canada a primit 2.500 de cereri, reprezentând peste 8.000 de persoane. Mai mult de două treimi dintre aceste cereri au fost aprobate.

"Este o veritabilă tragedie că circumstanţele din Afganistan s-au schimbat mult mai rapid decât era prevăzut", şi-a reprezentat regretul un reprezentant al Ministerului Imigraţiei canadian, în aceeaşi conferinţă de presă.

Peste 100.000 de persoane evacuate din Afganistan de la 14 august 

Peste 100.000 de persoane au fost evacuate din Afganistan de la 14 august, preziua revenirii talibanilor la putere, a anunţat joi un responsabil al Casei Albe, relatează AFP.

"De la 14 august, SUA au evacuat şi au ajutat la evacuarea a circa 100.100 de persoane", a precizat el.

Tot joi, secretarul de presă al Casei Albe Jen Psaki a spus că nu va fi posibil să fie scoşi din ţară toţi afganii care vor să plece înainte de termenul-limită pentru retragerea armatei SUA, de 31 august.

În acelaşi timp, ea a afirmat că nu există dată-limită pentru orice angajament de a evacua orice cetăţean american care vrea să plece din Afganistan chiar şi după 31 august.

Joe Biden a confirmat din nou joi că va respecta data-limită de 31 august pentru retragerea trupelor americane din Afganistan, în pofida criticilor care solicită, inclusiv în cadrul partidului său, ca acestea să rămână atâta timp cât va fi necesar pentru a încheia evacuarea.

Este încă posibil să evacuăm americanii şi afganii care sunt eligibili "în zilele următoare, între data de azi şi 31 august", a afirmat preşedintele american.

"Ştiind că s-ar putea foarte bine să se producă un nou atac, armata a ajuns la concluzia că asta este ceea ce trebuie să facem. Cred că au dreptate", a adăugat liderul de la Casa Albă într-o conferinţă de presă de joi.

Biden a spus totuşi că este în interesul talibanilor să continue să coopereze pentru a evacua cetăţeni americani şi foşti angajaţi locali şi după ce trupele SUA pleacă din Afganistan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite