Operaţiunea „succesorul“

La Tiraspol se desfăşoară şedinţa Consiliului Central al celui mai mare partid transnistrean - Obnovlenie -, care ar urma să propună candidatura preşedintelui parlamentului autoproclamatei republici, Anatoli Kaminski, drept candidat la alegerile prezidenţiale din decembrie. Kaminski este susţinut de Moscova, care încearcă înlăturarea de la putere a actualului lider al Transnistriei, Igor Smirnov. Dar operaţiunea „succesorul

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru a se şti cine este favoritul Moscovei, în centrul oraşului, lângă sediul partidului Obnovlenie, a apărut un afiş reprezentându-l pe Vladimir Putin. Aici îşi va deschide un birou şi Partidul Rusia Unită al premierului rus.Este pentru prima dată când Moscova se implică atât de deschis în campania electorală din Transnistria. Kremlinul a trimis şi câţiva jurnalişti la Tiraspol. Aceştia au criticat politicienii locali care au trecut de partea ex-preşedintelui Sovietului Suprem al autoproclamatei republici transnistrene Evghenii Şevciuk, care a decis să intre în cursa electorală fără aceptul Rusiei. Deocamdată, Moscova a reacţionat cu precauţie pentru că nu ştie care sunt sursele de finanţare ale campaniei lui Şevciuk.

Problema este că Anatoli Kaminski, aparent favoritul Moscovei, nu afişează nicio opoziţie faţă de Smirnov. Chiar dacă se pronunţă pentru modernizarea republicii şi înnoirii puterii, el nu s-a folosit de prilejul oferit pentru a-l împiedeca pe Smirnov să mai rămână încă cinci ani în fruntea Transnistriei. Recent, Parlamentul autoproclamatei republicii, unde majoritatea este deţinută de Obnovlenie, a adoptat o serie de amendamente constituţionale cu scopul de a reduce din prerogativele prezidenţiale. În varianta finală însă nu a ajuns prevederea care interzice înscrierea în alegeri a persoanelor de peste 65 de ani (Igor Smirnov va împlini în toamnă 70 de ani).

În plus, adoptând legea privind Guvernul şi înfiinţarea funcţiei de premier, partidul de guvernământ a fost de acord ca vama să rămână în subordinea preşedintelui ţării. Având însă în vedere că aceasta aduce cel mai mare venit la buget şi este condusă de mult timp de fiul lui Smirnov, Vladimir, menţinerea acestui statu-quo poate fi semnal că preşedintele în exerciţiu se pregăteşte să rămână pentru încă un mandat, în pofida planurilor Moscovei. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările