Operaţiunea Ironside: Sute de arestări la nivel mondial, după ce FBI a preluat controlul unei aplicaţii de comunicaţii folosite de crima organizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Australia şi FBI au desfăşurat pe parcursul a trei ani, începând din 2018, „Operaţiunea Ironside” prin care a monitorizat activitate criminală organizată din toată lumea pe aplicaţia criptată An0m, folosită de infractori şi în care agenţiile de aplicare a legii s-au infiltrat. Au fost arestaţi traficanţi de droguri din Australia, Asia, America de Sud şi Orientul Mijlociu.

„Am dat o lovitură grea crimei organizate - nu doar din această ţară, ci una care se va repercuta în lumea crimei organizate din întreaga lume”,  a spus premierul australian care a descris o operaţiune hotărâtoare care a lovit bandele criminale la nivel global, relatează BBC.

Potrivit poliţiei australiene, FBI şi Europol îşi vor anunţa propriile concluzii marţi. Operaţiunea Ironside (Scutul Troian în Noua Zeelandă) a fost o colaborare între agenţiile de aplicare a legii din 16 ţări şi FBI la iniţiativa Australiei, potrivit AFP.

„FBI-ul a condus operaţiunea. Noi am furnizat capacităţile tehnice pentgru decriptarea acelor mesaje. Cele mai bune idei ne-au venit la o bere”, a spus comisarul Poliţiei federale Australiene, Reece Kershaw.

Autorităţile spun că aplicaţia  An0m era una din serviciile  de comunicare criptate populare printre bandele de crimă organizată. Accesul la platformă a permis poliţiei să citească milioane de mesaje „în timp real” care se refereau la comploturi de asasinat, planuri privind importuri masive de droguri şi alte scheme. Un infractor australian urmărit de poliţie a atras monitorizarea extinsă după ce a împărţit telefoane pe care era instalată aplicaţia, potrivit Reuters.

Forţele de aplicare a legii au creat un plan de distribuire a telefoanelor către infractori,acestea putând fi obţinute pe piaţa neagră în baza unui cod de acces.

„Infractorii trebuiau să cunoască un criminal pentru a obţine un dispozitiv", a declarat poliţia federală australiană într-un comunicat.

„Dispozitivele au circulat în mod organic şi au crescut în popularitate în rândul infractorilor, care erau încrezători în legitimitatea aplicaţiei, deoarece utilizarea de către figurile cunoscute din lumea criminalităţii organizate dovedeau integritatea acesteia”, se arată în comunicat.

În Australia au fost oprite planuri de atacuri armate în suburbii şi trafic cu droguri.

Potrivit poliţiei federale australiene, accesul în aplicaţie a furnizat forţelor de aplicare a legii „un atu pe care nu l-au mai avut anterior. Practic am fost în culisele crimei organizate”.

În Australia au fost arestate peste 200 de persoane care făceau parte din bande de motociclişti, grupuri mafiote din ţară, sindicate criminale din Asia şi grupuri de crimă organizată periculoase.

Au fost confiscate peste 3.000 de kilograme de droguri, numerar şi bunuri în valoare 35 de milioane de dolari australieni (27 de milioane de dolari americani).

Potrivit autorităţilor australiene a fost cea mai importantă operaţiune de acest fel  din ţară, care a mobilizat 4.000 de ofiţeri doar în Australia şi 9.000 în întreaga lume.

35 de persoane au fost arestate în Noua Zeelandă şi alte arestări urmează să fie efectuate în mai multe ţări.

Mafiotul din centrul operaţiunii

Baronul drogurilor şi asociatul bandei criminale australiene de motociclişti Hakan Ayik este fugar din 2010, când a părăsit Australia. În prezent se află în Turcia unde a reuşit să fugă după ce a evadat din Cipru. El este căutat pentru importuri de droguri în valoare de 230 milioane de dolari americani. În Turcia a investit în hoteluri şi complexuri de lux şi e căsătorit cu o femeie de afaceri olandeză. Cuplul şi-a expus viaţa de lux pe contul de Instagram.

Ayik a fost momit să folosească aplicaţia ANoM în comunicările sale cu asociaţi din întreaga lume după ce poliţia australiană şi-a dat seama că are mare influenţă în lumea criminală şi poate distruibui telefoane cu această aplicaţie care e doar pentru mesaje text.

Anchetatorii au dezvăluit faptul că acesta a fost principalul distribuitor al dispozitivelor cu aplicaţia secretă instalată, şi a profitat inclusiv din vânzarea lor.

„E ca şi cum l-ai avea pe  Dwayne Johnson (actorul din The Rock) ca sponsor al sălii tale de fitness. Este vorba de un infractor sus-pus care a sponzorizat un sistem de comunicare pentru crima organizată” a spus Jared Taggart , şeful poliţiei australiene.

Operaţiunea în cifre

Raiduri ale poliţiei în Australia, Marea Britanie şi Europa a dus la confiscarea a 3,77 tone de narcotice, peste 100 de arme de foc, maşini de lux, motociclete, ceasuri şi cash în valoare de 45 de milioane de dolari, potrivit Daily Mail.

Autorităţile au folosit aplicaţia ANOM dezvoltată de FBI şi promovată de baroni ai drogurilor între care cel mai vânat traficant din Australia Hakan Ayik după ce a fost distribuită în prealabil de informatorii agenţiei americane de informaţii.

Interceptările au destructurat 21 de comploturi de asasinat , dar şi reţele de trafic cu arme şi droguri, între care gruparea mafiotă 

În urma percheziţiilor au fost confiscate o motocicletă Ducati, ceasuri Rolex, muniţie, veste anti-glonţ şi produse de colecţie din pelicula „Naşul” din 1972.

Publicaţia britanică a dezvăluit faptul că operaţiunea a fost pericilitată la un moment dat în luna martie după ce un blogger anonim a alertat asupra faptului că platforma este o „înşelătorie” care redirecţionează datele către SUA şi este compromisă din punctul de vedere al siguranţei.

Hackerul a mai spus că poliţiştii au intrat pe fir.

Infractorii au legături inclusiv cu operaţiunile mafiei italiene 'Ndràngheta în Australia, dar şi cu bande criminale de motociclişti, sindicate ale crimei organziate asiatice şi interlopi albanezi.

Poliţia australiană a efectuat 224 de arestări cu 525 de capete de acuzare, a închis şase laboratoare clandestine şi a oprit 21 de asasinate între care şi un complot asupra unei familii de cinci persoane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite