ONU a stabilit cine va fi următorul secretar general

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul prim-ministru portughez Antonio Guterres rămâne favorit pentru a fi succesorul lui Ban Ki-moon în funcţia de secretar general al ONU. Votul pentru clarificarea candidaturii urmează să aibă loc joi, după ce miercuri 15 membri ai Consiliului de Securitate al organizaţiei au fost de acord să înainteze numele portughezului pentru a ocupa această funcţie, anunţă CNN.

Guterres, care a condus agenţia de refugiaţi a ONU timp de 10 ani, până în 2015, a devenit favorit pentru poziţia de secretar general ONU în urma unui vot preliminar (de sondaj) ce a avut loc miercuri.

Vitaly Churkin, ambasadorul rus la ONU şi şeful Consiliului de Securitate le-a spus reporterilor că Guterres va fi supus unui vot, joi. ”Astăzi (n.r. - miercuri), după al şaselea vot preliminar, avem un favorit clar şi numele lui este is Antonio Guterres”, a spus Churkin.

Al şaselea vot preliminar

Secretarul general al ONU este numit printr-un proces în două etape. Iniţial, un candidat este recomandat de Consiliul de Securitate, iar apoi el trebuie să fie aprobat de către Adunarea Generală a celor 193 de membri.

13 candidaţi au intrat în cursă, fiind necesare mai multe voturi preliminare ale Consiliului de Securitate pentru a încuraja eliminarea candidaţilor în funcţie de competenţe şi stabilirea acordului asupra unui singur candidat.

În fiecare vot, Consiliul de Securitate a analizat fiecare candidat prin vot, fie ”încurajare”, fie ”descurajare”, fie ”nicio părere”.

În ultimul vot, Guterres a primit 13 voturi de ”încurajare”, niciun vot de ”descurajare” şi două voturi de ”nicio părere”.

Următorii cei mai apropiaţi candidaţi, Vuk Jeremic din Serbia şi Miroslav Lajcak din Republica Slovacă, au primit fiecare şapte voturi de ”încurajare” şi şase voturi de ”descurajare”, în timp ce Irina Bokova din Bulgaria a primit şapte voturi de ”încurajare” şi şapte voturi de ”descurajare”.

Guterres, 67 de ani, îl va înlocui pe actualul secretar general, Ban Ki-moon, al cărui al doilea mandat de 5 ani se va încheia pe 31 decembrie. Deşi nu există o limită oficială a numărului de mandate pe care un secretar general le poate avea, niciunul nu a ocupat acest post pentru mai mult de două termene.

Fostul prim-ministru portughez

Guterres, un inginer care a lucrat ca profesor asistent înainte de a intra în politică, în 1974, şi-a condus ţara între 1995 şi 2002 ca şef al Partidului Socialist.

Din 2005 până în 2015, a servit ca Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi. A primit merite pentru tăierea costurilor în agenţie în timpul mandatului său, precum şi pentru majorarea performanţelor agenţiei ca urmare a confruntării cu criza refugiaţilor.

În declaraţia de viziune prin care Guterres a aplicat pentru post, el a scris despre provocările cu care se confruntă lumea în termeni de creşterea inegalităţii, terorism şi crimă organizată, schimbările climatice şi proliferarea actorilor armaţi la nivel internaţional.

El a scris că ONU deţine ”o poziţie unică pentru a conecta puncte ce vor ajuta în a depăşi aceste provocări”, dar este nevoie de schimbare şi reformă.

”Oamenii care au nevoie de protecţie nu primesc destul. Cei mai vulnerabili, precum femeile şi copiii, sunt o prioritate absolută. Trebuie să ne asigurăm că, atunci când cineva vede Steagul Albastru, el sau ea poate spune «Sunt protejat»”, a scris Guterres.

Discutând cu reporterii din Lisabona, preşedintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa a transmis că l-a felicitat pe Guterres. ”Este minunat pentru Naţiunile Unite, pentru că cel mai bun a fost ales, iar noi de multe ori avem sentimentul, pe plan internaţional, că din cauza dezechilibrelor, greutăţilor şi contragreutăţilor nu cel mai bun este ales întotdeauna”, a precizat de Sousa.

Antonio Guterres era văzut din iunie favorit pentru această poziţie, când a obţinut cel mai bun rezultat în prima rundă de vot pentru desemnarea viitorului secretar general al ONU.

Postul de secretar general al ONU este atribuit prin rotaţie regiunilor lumii. Întrucât până în prezent niciunul dintre cei care au deţinut acest post nu au provenit din Europa de Est, această regiune ar trebui în mod normal să aibă acum prima şansă de a-l ocupa. Pe de altă parte, numeroase voci au cerut ca postul să fie atribuit unei femei, ceea ce ar fi fost o premieră în istoria organizaţiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite